Limita de viteza ar putea fi marita

Articol publicat in sectiunea Social pe data 17 februarie 2014

auto 2Comisiile juridica, pentru aparare si administratie din Senat, propun ca limita maxima de viteza in localitati sa fie de 60 km/h, potrivit unui amendament la proiectul de lege de modificare a Codului Rutier, adoptat, luni, de membrii acestor comisii. Potrivit Codului Rutier in vigoare, limita maxima de viteza in localitati este de 50 km/h.

Senatorii au aprobat un amendament al presedintelui Comisiei pentru administratie, Darius Valcov (PSD), la proiectul de lege pentru modificarea Ordonantei de urgenta 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. De asemenea, ei au votat ca limita maxima de viteza in afara localitatilor sa fie de 110 km/h pe drumurile expres, pentru posesorii de permis auto categoria B. In prezent, limita de viteza pe drumurile expres, precum si pe cele nationale europene (E), este de 100 km/h.

Presedintele Comisiei pentru administratie, Darius Valcov, a declarat, la finalul sedintei, ca majorarea vitezei maxime de la 100 km/h la 110 km/h pentru drumurile expres se justifica prin faptul ca „drumurile expres se apropie mai mult de autostrazi, sau ar trebui sa se apropie, de cat drumurile nationale europene”.

Intrebat despre faptul ca in prezent in Romania nu exista drumuri catalogate ca fiind „expres”, el a raspuns: „In momentul in care vor fi catalogate, pentru ca ele exista, numai cele spre Moldova, ele vor trebui sa aplice aceasta reglementare, daca va trece de plen si de Camera Deputatilor.” Referitor la amendamentul prin care in localitati se poate circula cu o viteza maxima de 60 km/h, Varcov a opinat ca „fiecare isi poate controla foarte bine viteza, astfel incat sa evite accidentele”. „Totusi, viteza de 50 km/h, pentru colegii senatori, a parut putin si de aceea s-a acceptat si aceasta modificare doar pentru categoria B”, a explicat senatorul PSD.

Plata amenzii, pe loc

Comisiile juridica, pentru aparare si administratie publica din Senat au mai decis mentinerea in Codul Rutier a prevederii potrivit careia, pentru amenzile contraventionale de pana la 1.700 lei (20 puncte-amenda), contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumatate din minimul amenzii. Guvernul propusese, prin proiectul de lege pentru modificarea OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aflat in dezbaterea celor trei comisii senatoriale, ca aceasta prevedere sa fie eliminata din viitorul Cod Rutier. Propunerea de mentinere a acestei reglementari in Codul Rutier a fost facuta de presedinte Comisiei pentru administratie, Darius Valcov (PSD).

„Am decis sa mentinem actuala prevedere, pentru ca sunt pusi foarte multi oameni pe drumuri. Daca doresti sa iti platesti amenda pe loc, de ce sa nu poti sa o faci?”, a explicat acesta, la finalul sedintei, potrivit Mediafax.

Membrii comisiilor au hotarat, de asemenea, sa mentina prevederea care stabileste ca, in acest caz, agentul constatator elibereaza contravenientului chitanta reprezentand contravaloarea amenzii, nemaifiind necesara incheierea procesului-verbal de constatare a contraventiei, daca nu se dispune si o sanctiune contraventionala complementara.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!