Limitarea beneficiilor sociale face „victime”

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, UK la zi pe data 19 decembrie 2014

Aproximativ 40% dintre locuitorii Marii Britanii ce obișnuiau să trăiască de pe urma beneficiilor sociale au renunțat la viața de asistat social și și-au găsit un loc de muncă, după ce statul le-a redus suma oferită sub formă de ajutoare bănești, se susține într-un comunicat de presă al Departament for Work and Pensions (DWP).

 

Consecințele reformei beneficiilor sociale

„Limitarea valorii maxime a ajutorului bănesc de care poate beneficia o persoană sau o familie ca urmare a reformei demarate în sistemul de beneficii sociale a încurajat în mod clar reîntoarcerea asistaților sociali pe piața muncii”, se susține în comunicatul DWP transmis în 15 decembrie. Reprezentanții ministerului susțin că au ajuns la această concluzie după o analiză referitoare la efectele reformei beneficiilor sociale demarată în aprilie 2013. Iată cele mai importante concluzii ale cercetării efectuate de către specialiștii DWP:

  • Persoanele care au fost afectate de limitarea valorică a sumei primite sub formă de ajutor social sunt cu 41% mai dispuse să se încadreze în muncă față de cele care primeau oricum bani mai puțini de la stat și deci, reforma din sistem nu le-a diminuat veniturile.
  • Circa 300 dintre principalii beneficiari ai sistemului, adică cei care dispuneau de cele mai mari sume sub formă de beneficii sociale, primeau anual peste 9 milioane de lire sterline de la statul britanic în fiecare an. Această sumă s-a diminuat considerabil după demararea reformei, fapt care a condus la economii de câteva milioane de lire sterline anual.
  • 38% dintre cei care primesc mai puțini bani sub formă de beneficii sociale decât anul trecut au recunoscut că sunt deciși să facă mai mult pentru a-și găsi un loc de muncă; o treime dintre aceștia au susținut că și-au intensificat încercările de a aplica pentru un job, iar 20% din totalul acestora au susținut că au trimis mai multe CV-uri din dorința de a-și găsi de lucru.
  • 40% dintre persoanele cărora statul britanic le-a redus suma primită sub formă de beneficii sociale în intervalul februarie-august 2014 și-au găsit deja un loc de muncă.

—————————–

„Capitala britanică Londra este zona în care trăiesc cei mai mulți oameni ce au constatat care sunt consecințele diminuării sumelor acordate sub formă de beneficii sociale. La început, au existat temeri că reforma beneficiilor sociale îi va obliga pe oameni să se mute în afara metropolei. Unii dintre ei s-au mutat într-adevăr, dar 84% dintre cei care au făcut-o continuă să trăiască în burgurile metropolitane ale capitalei și mulți dintre ei și-au găsit un loc de muncă.”

Iain Duncan Smith, ministrul muncii și pensiilor

—————————–

 

500 lire sterline/săptămână – ajutorul social maxim

Nicio persoană sau familie care are dreptul la beneficii sociale în Marea Britanie nu poate primi un ajutor bănesc săptămânal mai mare de 500 de lire sterline pe săptămână, conform reformei inițiate în sistemul de beneficii sociale în aprilie 2013. Actualul guvern a introdus atunci limitarea valorii primite de către asistații sociali după cum urmează:

  • 350 de lire sterline/săptămână pentru o persoană singură;
  • 500 de lire sterline/săptămână pentru un cuplu;
  • maxim 34.000 de lire sterline/an.

Limita a fost astfel calculată încât un asistat social să nu poată câștiga mai mult decât o persoană care muncește și este remunerată cu salariul mediu.

Aproximativ 50.000 de familii din Regatul Unit au fost afectate de limitarea valorii beneficiilor sociale primite în această țară, începând din aprilie 2013. Dintre acestea, 23.900 au renunțat la ajutoarele sociale sau au fost eliminate de pe lista asistaților sociali pentru că au început să aibă venituri ca urmare a încadrării în muncă.

—————————–

„Limitarea sumei pe care o primeam sub formă de beneficii sociale a constituit cel mai mare șoc pe care l-am avut în viața mea. Dar tot răul a fost înspre bine… Am înțeles ce se dorește de la noi. Trebuie să muncim. Trebuie să ne schimbăm stilul de viață și să renunțăm la a sta toată ziua la televizor. În prezent, chiar îmi doresc cu adevărat să muncesc.”

Mărturisirea unui fost asistat social intervievat de reprezentanții DWP

—————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!