Limitarea comisioanelor la platile cu carduri

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 10 februarie 2014

plata cardGuvernul va limita comisioanele interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cardurile de credit. In replica, bancile apreciaza ca trebuie efectuata o analiza a nivelului de acceptare a platii cu cardul si a gradului de utilizare coroborate cu costurile de dezvoltare.

„Institutiile emitente nu pot aplica institutiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit”, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta publicat de Ministerul Finantelor Publice, citat de Mediafax.
De asemenea, Guvernul vrea sa introduca clauze minime in contractele dintre bancile care instaleaza terminale electronice de plata sau opereaza plati electronice si comerciantii care le utilizeaza, pentru ca firmele sa cunoasca in detaliu costurile pe care le vor suporta. „Acordurile dintre institutiile acceptante si beneficiarii platilor vor contine informatii detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate acestora, a comisioanelor interbancare, precum si a comisioanelor suplimentare aplicate in functie de marca si categoria respectivelor carduri de plata”, se mai spune in proiectul de act normativ.

 

Amenzi de pana la 200.000 de lei

Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informatiilor obligatorii din acordurile banca-comerciant constituie contraventie si vor fi aplicate amenzi cuprinse intre 10.000 de lei si 200.000 de lei. Potrivit notei de fundamentare atasata proiectului, comisioanele interbancare actioneaza ca un pret minim, determinand intr-o mare masura (70-80%) pretul platit de comercianti pentru acceptarea cardului care, la randul lor, il transfera catre consumatori. „In Romania comisioanele interbancare stabilite in sistemele Visa si MasterCard sunt printre cele mai mari din Europa”, se arata in nota de fundamentare.
Ministerul Finantelor aminteste ca la nivelul Comisiei Europene a fost elaborat un proiect de regulament care prevede ca, intr-o prima faza, vor fi plafonate comisioanele interbancare pentru tranzactii transfrontaliere la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, urmand ca in cea de-a doua etapa (dupa doi ani de la data intrarii in vigoare a reglementarii), plafonarea comisioanelor sa fie aplicata si operatiunilor nationale efectuate cu cardurile de debit, respectiv cele de credit.
Pe de alta parte, la nivelul Parlamentului European au fost facute propuneri de limitare si mai drastica a acestor comisioane, respectiv la 0,1% pentru carduri de debit (cel putin 7 eurocenti) si 0,15% la cardurile de credit (14 eurocenti).
In cazul Romaniei, suma minima de 7 si, respectiv, 14 eurocenti ar reprezenta mai mult decat comisionul mediu rezultat procentual, in conditiile in care valoarea medie pe tranzactie este de 35 de euro.

 

Bancile cer o analiza

In replica, bancile apreciaza ca trebuie efectuata o analiza a nivelului de acceptare a platii cu cardul si a gradului de utilizare coroborate cu costurile de dezvoltare, in ceea ce priveste limitarea comisioanelor interbancare, a declarat pentru Mediafax presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu. De asemenea, institutiile de credit considera ca este necesara o perioada de consultare pentru analiza impactului costurilor asupra utilizatorilor.
Compania MasterCard a transmis la randul sau ca reducerea comisioanelor interbancare la tranzactiile cu cardurile impusa de legislatie poate conduce la cresterea costurilor de utilizare pentru detinatorii de carduri si la investitii mai mici din partea institutiilor financiare in dezvoltarea infrastructurii de plati.
De asemenea, Visa a precizat ca autoritatile trebuie sa ia in calcul si sa analizeze toate efectele posibile ale unei reduceri „drastice si bruste” a comisioanelor interbancare pentru platile cu cardul prin legislatie, astfel incat sa nu impacteze negativ investitiile in tehnologiile de plata si utilizarea cardurilor.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!