Limite la plata în numerar pentru case şi maşini

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 31 martie 2014

masina

Finanţele au eliminat din proiectul de lege privind plăţile în numerar interdicţia de tranzacţionare a imobilelor şi autovehiculelor cu banii jos şi au introdus un plafon de 10.000 de lei la fiecare cumpărare, la fel ca în cazul tranzacţiilor generale între persoane fizice.

„O modificare notabilă adusă de noul proiect de lege o reprezintă eliminarea prevederii potrivit căreia contravaloarea achiziţiilor de bunuri imobile şi autovehicule se achită numai prin instrumente de plată fără numerar, indiferent de valoarea acestora”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

„În acest sens, potrivit noului proiect de lege, aceste tranzacţii urmează să se efectueze cu încadrarea în limita generală privind tranzacţiile efectuate între persoanele fizice, respectiv în limita plafonului zilnic de 10.000 lei/tranzacţie. În cazul operatorilor economici, aceste tranzacţii se vor efectua în limita plafonului de 10.000 lei pe zi”, se menţionează în comunicat. 

 „O măsură foarte bună”

Ministrul finanţelor, Ioana Petrescu, a reafirmat că plafonarea plăţilor în numerar este o măsură „foarte bună” pe care intenţionează să o ducă până la capăt. „Se ştie că plafonarea plăţilor în numerar reduce evaziunea, reduce spălarea banilor şi toate operaţiunile negative corelate”, a explicat Petrescu, potrivit Mediafax.

La începutul anului, Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă, prezentat de Mediafax, care releva că Guvernul vrea să interzică plata în numerar pentru cumpărările de terenuri, case şi maşini, indiferent de valoarea acestora, atât cumpărătorul, cât şi vânzătorul riscând o amendă de 20% din valoarea tranzacţiei. Această prevedere urma să fie valabilă atât pentru firme, cât şi pentru populaţie şi cuprindea toate tipurile de imobil, precum şi orice fel de autovehicul, indiferent dacă este la prima vânzare sau second-hand.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avut o poziţie critică faţă de unele prevederi, declarând că limitarea plăţilor în numerar, mai ales la tranzacţii cu terenuri, aminteşte de dictonul „drumul spre iad e pavat cu bune intenţii”. Isărescu a opinat atunci că iniţiatorii nu cunosc birocraţia mare a unei astfel de tranzacţii şi se miră că multe terenuri sunt nelucrate.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!