În linie dreaptă către referendum. În scurt timp, se aruncă zarurile

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 11 iunie 2016

uk-referendum-iesire-sau-nu-din-ue

Referendumul are o miză fantastică. Pentru britanici, pentru viitorul Uniunii Europene, pentru români. Publicul britanic nu mai vrea în UE, lucru destul de clar, însă mai-marii din UK şi nu numai vor continuarea integrării Marii Britanii cu UE, astfel că, pe ultima sută de metri până la 23 iunie, când britanicii îşi vor putea exprima oficial alegerea, lucrurile se precipită, apar evenimente interesante şi declaraţii spectaculoase.

 

Scădere de până la 15% a lirei sterline în cazul unui Brexit

Luni dimineaţă, lira sterlină a scăzut cu 0,95% în raport cu dolarul. Lira s-a depreciat în raport cu toate cele 10 valute principale, la două ore după ce studiile arată că britanicii sunt pregătiţi să voteze ieşirea din UE. Se aşteaptă o volatilitate sporită a cursului de schimb pentru lira sterlină înainte de referendum.

—————————————

Majoritatea britanicilor (51%) este favorabilă ieşirii din Uniune, pentru prima oară după o lună, arată o compilare a sondajelor existente realizată de site-ul WhatUKThinks şi citată de AFP.  

Piaţa prognozează o scădere rapidă de 4-5% a monedei britanice dacă Marea Britanie optează pentru ieşirea din UE, respectiv o scădere de 10-15% pe perioada următoare.

—————————————

Banca Angliei a anunţat că îngrijorările legate de referendum afectează puternic creşterea economică a Marii Britanii, în timp ce organizaţiile financiare globale precum OECD sau FMI avertizează cu o prăbuşire a regatului dacă acesta votează pentru ieşirea din UE.

—————————————

„Riscurile unui Brexit sunt subestimate. Evenimentul va fi la fel de distructiv pentru liră şi pentru euro.”

Luca Simoncelli, manager la Unigestion

—————————————

 

Brexitul ar duce la pierderea a 500.000 de locuri de muncă

Părăsirea Uniunii Europene ar fi autodistructivă economic pentru Marea Britanie, afectând stabilitatea, a estimat în urmă cu o săptămână premierul britanic David Cameron, în prezentarea unui raport al Ministerului de Finanţe ce avertizează cu privire la recesiunea economică şi pierderea a 500.000 de locuri de muncă în doi ani ca eventuale consecinţe ale ieşirii ţării din forul comunitar, informează Reuters.

David Cameron a declarat că părăsirea forului comunitar ar periclita procesul de redresare a economiei britanice după criza financiară mondială.

—————————————

„Ar fi ca şi cum ai supravieţui unei căderi şi apoi ai alerga direct înapoi către marginea prăpastiei. Este o opţiune autodistructivă.”

David Cameron

—————————————

 

Artiştii fac politică

Peste 250 de artişti britanici, actori, muzicieni şi scriitori, printre care actorul Jude Law şi scriitorii Hilary Mantel şi John le Carré, avertizează, într-o scrisoare publicată acum două săptămâni, că o ieşire a Marii Britanii din UE ar transforma ţara într-un „outsider”, inclusiv al lumii culturale mondiale.

Semnat de 282 de personalităţi ale lumii culturale, manifestul a fost publicat în Daily Telegraph şi The Guardian. „Marea Britanie nu doar că este mai puternică în Europa, ea este mai imaginativă şi mai creativă, iar succesul nostru artistic mondial ar fi serios afectat de o ieşire din UE. […] De la Sheakspeare la Bowie, creativitatea britanică inspiră şi influenţează restul lumii”, scriu semnatarii, printre care actorii Jude Law, Benedict Cumberbatch, Keira Knightley şi Patrick Stewart, scriitorii Carol Ann Duffy, Hilary Mantel şi John le Carré, muzicienii Hot Chip şi Paloma Faith şi stilista Vivienne Westwood.

„A părăsi Europa ar însemna un salt în necunoscut pentru milioane de persoane care, în Regatul Unit, lucrează în domeniile artistice, şi pentru alte milioane care, aici sau în străinătate, beneficiază de creşterea şi dinamismul sectorului cultural britanic”, mai scrie în manifest.

 

WTO: Brexitul, o grea lovitură pentru Marea Britanie

Peter Sutherland, fost preşedinte al World Trade Organisation (WTO), a avertizat într-un interviu la un post de radio BBC că Brexitul va fi o „grea lovitură” pentru economia Marii Britanii, dacă după ieşirea din Uniunea Europeană UK se va baza pe regulile WTO.

Sutherland a explicat că regulile WTO nu ar fi favorabile Marii Britanii. Spre exemplu, WTO „nu ar da dreptul de furnizare a serviciilor. În acest moment sistemul bancar britanic oferă servicii în toată Europa, având în vedere că fiind parte a UE au aşa-numitul paşaport unic care le permite să opereze oriunde, fără oprelişti”.

—————————————

Dacă se va vota ieşirea, unele companii de servicii financiare ar putea să decidă mutarea sediului principal din UK, având în vedere că ar fi în afara Uniunii Europene.

—————————————

WTO a confirmat pentru BBC parte din temerile lui Peter Sutherland, în timp ce un membru al „Economists for Brexit” a spus pentru BBC că avertismentul lui Sutherland este nefondat şi a dat asigurări că centrul financiar din City nu va fi afectat de Brexit: „Londra continuă să se adapteze şi să se transforme, implicit sectorul financiar. Tot mai mult, regulamentul finanţelor este stabilit într-un cadru global”.

Sutherland a tras alarma şi în ceea ce priveşte producătorii britanici, care ar avea de înfruntat reguli suplimentare: „Dacă vinzi produse în UE şi respecţi regulile WTO, trebuie să dovedeşti, şi asta înseamnă controale la graniţă, că toate componentele sunt fabricate în UK. Dacă, spre exemplu, exporţi maşini şi motoarele sunt fabricate în altă ţară, ei bine, lucrurile acestea trebuie verificate, pentru că ratele de impozitare pe diversele componente ar putea fi diferite. Vorbim de un nivel de complexitate îngrozitor, lucru care ar trebui să-i îngrijoreze pe britanici”.

—————————————

Acelaşi membru „Economists for Brexit” a replicat, spunând că, chiar dacă ar fi nişte reguli suplimentare pentru exportatori, aceştia vor putea să facă totuşi faţă, deci n-ar avea motiv să se îngrozească.

—————————————

 

Pachetul de ţigări, cu £3 mai scump

Ieşirea din UE ar atrage, potrivit unui raport OECD, o creştere de cel puţin 70% a impozitului pe produsele de tutun, ceea ce ar însemna o creştere a unui pachet de 20 de ţigarete de la £9,60 la aproximativ £12,74.

—————————————

Tabăra pro-Brexit a răspuns la acest avertisment, spunând că acest lucru s-ar întâmpla doar dacă ar fi aprobat de către ministrul de finanţe britanic.

—————————————

 

Cel mai bun argument pentru rămânerea în UE

 Metro.co.uk deplânge într-un articol lipsa de coerenţă în pledoarii de ambele părţi pe problema Brexitului:

—————————————

„Cei care vor să rămânem în UE ne spun că dacă cerem Brexitul vă începe al Treilea Război Mondial, în timp ce simpatizanţii Brexitului compară Uniunea Europeană cu un superstat nazist.”

—————————————

În schimb, publicaţia britanică prezintă „cea mai perfectă analogie pentru votul la referendum”, mulţumită unui mesaj postat de Iain Black pe Facebook:

—————————————

„Ştiu că sunt probleme cu UE, însă îmi poate spune cineva care este planul în cazul în care vrem să ieşim din UE? Cu toţii am ieşit cu prietenii la club, când, inevitabil, unul dintre ei spune «e cam nasol aici, nu mergem în altă parte?» Apoi, abia după ce ai plecat îţi dai seama că nimeni n-are habar unde s-ar mai putea merge, iar localul de la care ai plecat nu-ţi mai dă voie să intri înapoi. Aşadar, fără a avea un plan cât-de-cât post-Brexit, a vota pentru ieşirea din UE ar fi asemănător cu ieşirea din club, urmată de discuţia aprinsă din kebăbărie pentru a se stabili a cui a fost vina”.

—————————————

 

Ar pierde Marea Britanie Gibraltarul?

Ministrul de externe spaniol, José Manuel Garcia-Margallo, a evocat, marți, posibilitatea ca teritoriul britanic Gibraltar să fie plasat sub un regim de suveranitate partajată între Spania şi Marea Britanie în cazul ieșirii acesteia din urmă din Uniunea Europeană, astfel încât Gibraltarul să rămână în cadrul blocului comunitar european, transmite AFP.

Spania și Marea Britanie continuă să-și dispute suveranitatea asupra teritoriului stâncos, cu o suprafață de 6 km pătrați, înconjurat de regiunea spaniolă Andaluzia.

—————————————

În cazul Brexitului „este evident că Gibraltarul ar ieși de asemenea din UE şi nu ar mai avea acces la piaţa” unică europeană, a subliniat Garcia-Margallo într-un interviu pentru postul de radio Cadena Ser.

—————————————

Ar trebui, așadar, „să căutăm soluţii pentru acest teritoriu”, cum ar fi „o suveranitate partajată pentru o perioadă lungă. Trebuie găsită o formulă care să îi permită Gibraltarului să aibă o legătură cu Uniunea Europeană”, a accentuat șeful diplomației spaniole.

O mare parte dintre cei 33.000 de locuitori ai Gibraltarului sunt îngrijorați de posibilitatea ieșirii Marii Britanii din UE.

Cedat de Spania în 1713, Gibraltarul este revendicat constant de către Madrid, care consideră acest teritoriu drept o „colonie” a Marii Britanii.

 

Boris Johnson şi Nigel Farage, marii susţinători ai Brexitului

Aşa cum aţi putut citi în acest articol, argumentele prezentate în presa britanică sunt în mare parte potrivnice Brexitului. Şi nu este de mirare, pentru că, aşa cum spuneam în introducerea acestui material, mai-marii Marii Britanii şi nu numai nu vor nici să se gândească la o eventuală ieşire a Marii Britanii din UE. Aşa se face că şi atunci când argumentele sunt totuşi pro-Brexit, ele sunt anemice sau de natură extremă. Mai mult, liderii taberei care militează pentru ieşirea din UE sunt Boris Johnson şi Nigel Farage, două personaje-caricatură.

—————————————

Chiar şi aşa, britanicii nu par a se lăsa convinşi că UE rămâne salvarea Marii Britanii. Cu fiecare argument de rămânere în UE, mai ales că multe dintre ele par a fi forţate, efectul este tocmai invers: sunt tot mai mulţi britanici în favoarea Brexitului.

—————————————

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!