Linii secrete de finanțare de la BCE pentru România

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 24 iulie 2015

Banca Centrală Europeană (BCE) a creat linii secrete de finanțare, constând în facilități de credit bilaterale, către România și Bulgaria, în cadrul eforturilor de a convinge băncile centrale să nu oprească susținerea subsidiarelor băncilor din Grecia, scrie publicația Financial Times, preluată de Mediafax.

Informația referitoare la acest sprijin pentru subsidiarele băncilor elene a apărut în condițiile în care BCE a decis la sfârșitul săptămânii trecute să extindă finanțarea de urgență a băncilor din Grecia cu 900 milioane de euro, la aproape 90 miliarde de euro.

Pe de altă parte, băncile din Grecia s-au redeschis la 20 iulie, la trei săptămâni după ce au fost închise pe fondul crizei financiare din țară, însă limita la retragerile de numerar va fi menținută la 420 de euro pe săptămână. De asemenea, transferurile de bani în străinătate și deschiderea de noi conturi bancare vor fi în continuare interzise.

 

Risc de contagiune

Băncile elene Piraeus Bank, National Bank of Greece, Eurobank și Alpha Bank dețin active substanțiale în Europa de Est. Băncile elene dețin aproximativ 12% din activele bancare din România (prin Piraeus Bank, Banca Românească, Bancpost și Alpha Bank) și peste o cincime în Bulgaria.

Dacă aceste active ar fi trecute sub controlul băncilor centrale naționale, băncile mamă ar fi afectate imediat, ceea ce ar putea da o lovitură finală sistemului financiar elen.

„Există temerea că dacă cineva va acționa primul, toată lumea va urma exemplul”, a spus o persoană apropiată situației.

Sursa a spus că BCE a creat aranjamente speciale swap, sau linii bilaterale de creditare cu România și Bulgaria, pentru a le asigura că băncile elene vor beneficia de finanțare pe perioada crizei.

Linii swap similare, prin care băncile centrale se pot împrumuta de la BCE pentru a reîmprumuta bani pe piața locală, au fost utilizate în perioada crizei financiare din zona euro, dar au fost anunțate public.

Reprezentanții Băncii Naționale a României au refuzat să comenteze în legătură cu noua linie de finanțare, dar au spus că băncile elene din România sunt solide și că acestea pot refuza să permită acționarilor să retragă depozite. De asemenea, aceste bănci pot atrage lichidități de la BNR, dacă situația se va înrăutăți.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!