Lira-i mare dacă Europa stagnează

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Bani, taxe şi beneficii, UK la zi pe data 15 septembrie 2015

bucsa_patriniche_finantisti

Vacanța de vară a fost bună cu românii din Regatul Unit: o liră sterlină puternică a însemnat o mai mare putere de cumpărare în România. Cu banii în plus obținuți la schimbul valutar, românii au generat cheltuieli mai mari în sezonul estival, ajutând astfel indirect și economia românească. Dar oare vom mai vedea valoarea lirei crescând? Sau după vârful obținut în vara aceasta, urmează declin?

După vârful de 6.36 de lei pentru o liră sterlină atins de moneda britanică în sezonul ce tocmai a trecut, am vrut să aflăm dacă și sărbătorile de iarnă vor fi la fel de fericite (monetar) pentru românii din Marea Britanie.

Românii care au fost în vacanța de vară în țara natală s-au bucurat de un curs leu-liră favorabil, cumpărând mai mulți lei ca niciodată cu lira muncită pe meleagurile britanice. „Cursul bun din vara asta a însemnat că am putut cumpăra mai multe lucruri cu același număr de lire cât am cheltuit anul trecut. Nu am ales să schimb mai puține lire, ci am văzut banii în plus ca un bonus și i-am cheltuit pe lucruri mai scumpe și mai bune”, ne spune Damian L., un tânăr care locuiește în Marea Britanie de șase ani.

Cea mai puternică liră față de leu din ultimii zece ani pare să scadă încet-încet, rămânând deocamdată la pragul de 6 lei. Am întrebat specialiști din domeniul finanțelor dacă un curs de 6.3 mai este posibil și ce anume l-ar declanșa.

„Cursul leu-liră se formează din două cursuri distincte: leu-euro (EUR-RON) și euro-liră (EUR-GBP). Față de euro, leul fluctuează, de obicei, în intervalul EUR-RON 4.4-4.5”, ne explică Dan Bucșa, economist la banca Unicredit din Londra.

Cursul leu-euro este menținut în acest interval de Banca Națională, după cum ne spune Bogdan Patriniche (foto: dreapta), finanțist la Londra, partener la firma de investiții Lakestone Capital:

—————————————

„Rata de schimb între leu și liră este determinată direct de rata de schimb dintre euro și lira sterlină. Atât timp cât Banca Națională menține o paritate fixă între leu și euro, cursul leu-liră este influențat doar de cursul euro și liră.”

—————————————

În ceea ce privește evoluția cursului EUR-GBP, aceasta este „mai greu de prognozat și tine de foarte mulți factori: diferența dintre ratele dobânzilor și așteptările privind evoluția acestora, diferența dintre evoluția celor două economii – ale Regatului Unit și zonei euro – și alți factori politici, geopolitici și economici”, ne mai spune economistul Dan Bucșa (foto: stânga).

—————————————

O liră puternică înseamnă că: „economia britanică crește mai repede decât economia europeană. România are o economie europeană în sensul monetar, pentru că prețurile din România sunt o reflectare a ratei de schimb dintre leu și euro. Aprecierea lirei față de leu sau invers nu este legată de relațiile economice româno-britanice sau de divergența de performanță economică dintre România și Marea Britanie. Aceasta este legată de faptul că zona euro crește mai puțin decât cea britanică.”

Bogdan Patriniche

—————————————

În concluzie, atât timp cât economia britanică crește mai mult decât cea europeană, ne putem aștepta la o liră tot mai puternică.

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!