LIRE STERLINE PENTRU IDEI DE AFACERI

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Bani, taxe şi beneficii, Reportajul săptămânii pe data 14 februarie 2010

Bani pentru finantarea unei noi afaceri se gasesc chiar si intr-o economie aflata in declin. Iar temerarii care isi propun sa initieze un astfel de demers in conditii de criza in timp ce viseaza cu ochii deschisi la ascensiuni spectaculoase pe o piata in deriva nu sunt putini.

Asa se nasc unele afaceri; impotriva curentului, fara a beneficia de suficiente resurse financiare si bazandu-se doar pe excesul de zel al unor intreprinzatori si pe accesarea unor credite bancare in conditii deloc avantajoase.

Si totusi, exemplele referitoare la mici companii care au supravietuit si crescut in asemenea situatii exista. Povestile de succes nu amintesc nimic insa despre cele mai multe incercari care au avut viata scurta si au sfarsit rapid, confruntandu-se cu experienta neplacuta a esecului.

Ceea ce nu inteleg cei mai multi dintre cei care se incumeta pe calea antreprenoriatului este ca banii singuri nu garanteaza reusita. O afacere profitabila mai are nevoie in egala masura de o idee stralucita, de un plan de afaceri riguros, dar si de competente profesionale, fler, multa munca si putin noroc.

 

 

De la somaj la propria afacere

 

La Londra, chiar si in plina perioada de criza economica, promisiunea unei afaceri prospere inceputa fara bani si pornind de la o simpla idee ii ademeneste pe somerii si pe intreprinzatorii aflati in dificultati financiare. Pliantele publicitare disponibile in bibliotecile publice sau in salile de asteptare ale consiliilor locale, precum si numeroasele website-uri specializate incearca sa convinga oamenii ca orice vis poate deveni… profit.

 

Promisiuni publicitare

„Haringey este spatiul unde isi desfasoara activitatea peste 8.000 de companii private diverse si dinamice. Si totul se intampla in apropiere de centrul financiar al Londrei, existand conexiuni optime de transport care asigura mari sanse oricarei afaceri.

…Va punem la dispozitie gratuit informatii despre peste 4.000 de produse de creditare si programe de finantare oferite de o gama larga de organizatii specializate in vederea demararii unei noi afaceri”, se sustine pe unul dintre pliantele disponibile la Central Library, biblioteca din Wood Green, cartier central al districtului metropolitan Haringey, din nord-estul capitalei britanice.

„Ambitii mari, cunostinte putine si bani deloc? Nu te ingrijora! Exista pachete promotionale de tip „start-up” care ofera sfaturi gratuite si toate instrumentele si resursele necesare pentru a demara propria afacere, chiar si in conditii de penurie financiara”, da asigurari si website-ul www.startupdonut.co.uk. La fel, informatii relevante, de ultima ora si foarte accesibile pot fi gasite pe www.formswift.com/swot-analysis-guide si www.formswift.com/sample-business-plans.

Toate se refera la conceptul de „start-up business” folosit in legatura cu modul in care se porneste o afacere. El cuprinde raspunsuri la multe intrebari cum ar fi: Ce poti sa faci cand ai o idee de business?, Cum iti poti infiinta o companie?, Care sunt sursele de finantare pe care le poti accesa? sau Cum iti promovezi afacerea?

 

Companii pentru tineri si pensionari

Tinerii care au intre 18 si 30 de ani si nu au reusit sa obtina un loc de munca stabil se pot adresa fundatiei britanice The Prince’s Trust. Aceasta le va furniza suport si consultanta celor care considera ca au idei, initiativa si o fire deschisa si intreprinzatoare. Prince’s Trust promite ca va acorda chiar si sustinere financiara celor mai promitatoare idei de afaceri. In plus, reprezentantii fundatiei vor sprijini incercarile tinerilor de a-si infiinta propria afacere cu servicii de specialitate in domeniul legislativ, dar si in ceea ce priveste asigurarea afacerii, protejarea ideii sau obtinerea dreptului de autor ori de proprietate intelectuala. Prin Prince’s Trust, tinerii care incep o afacere pot beneficia si de ajutorul unui mentor cu experienta in domeniu care sa le asigure succesul si reusita pe termen lung.

Fundatia are reprezentante proprii in 12 regiuni ale Marii Britanii si in capitala tarii. Exista birouri ale Prince’s Trust in noua zone diferite ale Angliei, dar si in Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord. Detalii referitoare la activitatea organizatiei si toate datele de contact sunt disponibile pe www.princes-trust.org.uk.

Si pentru cei care au trecut de 50 de ani si au dificultati in a se mentine pe piata muncii britanice exista o organizatie care incurajeaza acest gen de persoane sa porneasca o activitate pe cont propriu, deschizandu-si propria afacere. Prime este o organizatie nationala care isi propune sa acorde suport unor astfel de idei de afaceri, precum si sfaturi, cursuri de pregatire si sprijin financiar celor care opteaza pentru o asemenea alternativa. Persoanele care indeplinesc criteriul de varsta impus de reprezentantii organizatiei Prime si isi propun sa devina antreprenori vor trebui sa sune la 0800 783 1904 de luni pana vineri intre orele 10:00 si 16:00 sau sa isi expuna ideile si dorinta de a fi ajutati prin e-mail la adresa prime@ace.org.uk.

        

Profit pe timp de criza

Infiintarea unei noi afaceri in circumstante de criza economica, pe o piata in declin si intr-un moment in care conditiile de recrutare sunt dure si nesigure, pare o initiativa fara viitor. Teoretic, intr-un astfel de context companiile se confrunta cu scaderea vanzarilor, probleme de lichiditati si stoparea angajarilor.

„Totusi, exista afaceri cu potential care iau nastere din initiative private, tocmai intr-un asemenea climat aparent imposibil. Ele sunt rezultatul indraznelii unor antreprenori de a profita de anumite oportunitati create in conditii de recesiune”, conform website-ului Business Link. Acesta a fost dezvoltat „in parteneriat cu specialisti guvernamentali in evolutia mediului de afaceri si cu sprijinul organizatiilor britanice ale oamenilor de afaceri”. Business Link este o organizatie care a dezvoltat o retea nationala de reprezentante in Marea Britanie. Activitatea acestei structuri se constituie intr-un program de indrumare si asistenta despre cum trebuie conceputa si promovata ideea unei afaceri. Continutul website-ului cuprinde informatii referitoare la modurile prin care se pot obtine suport si sfaturi pentru cei care doresc sa inceapa o afacere pe cont propriu in plina recesiune, dar si o descriere a celor mai bune surse de finantare care pot asigura succesul unei astfel de initiative.

Reprezentantii Business Link sustin ca detin si pot furniza oamenilor cu initiativa principiile cheie care asigura succesul inceperii unei afaceri. In plus, ei promit ca vor sprijini derularea si dezvoltarea ulterioara a unui astfel de business, pornit intr-o perioada dificila din punct de vedere economic. Iar oferta lor se adreseaza si celor care si-au pierdut de curand locul de munca.

 

 

Afaceri romanesti, falimente britanice

 

Companiile detinute de romani care au cunoscut succesul pe piata britanica sunt mult mai putine decat cred cei care viseaza la profitul financiar al firmei proprii. De asemenea, exista și exemple de romani care au esuat in incercarea de a dezvolta un business in Marea Britanie, chiar daca ele sunt mai putin cunoscute.

 

„Start-up” cu bani de acasa

„Succesul in afaceri depinde de un numar de factori: o idee de afacere buna, resurse financiare suficiente in a sprijini aceasta idee, o atitudine corecta si un pic de noroc. Intr-o lume afectata de globalizare, de competitie, nevoia de creativitate si de spirit antreprenorial a crescut mult in ultimii ani si de aceea, in Regatul Unit, Guvernul a pozitionat ideea de «entrepreneurship» in topul activitatilor curente”, sustine Marius Luca, unul dintre putinii romani specializați in acordarea de consultanta financiara in Marea Britanie. La el vin deseori romani interesati sa obtina o finantare pentru un „start-up business”. Tot de atatea ori, Marius Luca le explica clientilor sai in ce conditii se poate obtine un astfel de imprumut. Dupa ani de experienta in acest domeniu in Regatul Unit, consultantul financiar roman poate enumera cazurile a mai multi conationali care au incercat sa transforme o idee in profit, dar nu poate furniza nici macar un exemplu de reusita.

„O buna idee de afaceri trebuie sa fie in primul rand viabila comercial si in linie cu cerintele actuale in domeniul ales. Nevoia de informatie si nevoia de capital sunt, din punctul meu de vedere, extrem de importante. Daca vorbim despre informatie este simplu. Website-uri ca www.businesslink.gov.uk, www.springwise.com sau www.startups.co.uk ofera o cantitate extrem de mare de informatii care sa acopere atat spectrul legal, cat si formularistica necesara unui astfel de plan. Companii de consiliere in «start-up» va pot oferi datele de care aveti nevoie sau un plan de afacere pe care sa va bazati planul de desfasurare a afacerii. Cat despre finantarea unei idei de afacere si gasirea capitalului necesar, totul depinde de cat de norocosi sunt aplicantii in relatia cu bancile sau cu cei apropiati. In conditiile economice de astazi, functionarii bancari obisnuiesc sa trateze cu scepticism acordarea unei linii de creditare afacerilor noi. Conditiile sunt si mai severe pentru romanii care au petrecut putin timp in Regatul Unit.
Statisticile confirma ca 95% din „start-up”-uri sunt finantate din trei surse principale de capital: fonduri proprii, numerar de la familie si imprumuturi de la prieteni”, explica Marius Luca referindu-se la mecanismul complex de accesarea a unei finantari pentru demararea unei afaceri de tip „start-up”.

 

Complicatiile finantarii

Economiile proprii si banii prietenilor nu reprezinta unica posibilitate de finantare la care pot recurge imtreprinzatorii care incearca sa deschida propria afacere in Marea Britanie. Mai sunt grant-urile guvernamentale acordate din fonduri de stat si care pot fi nerambursabile, Business Angels – termen care desemneaza investitorii de succes care sprijina cu bani ideile de afaceri pe care le considera atractive sau imprumuturile pentru firme mici. „Acestea, desi par simplu de inteles si usor de accesat, necesita o informare corecta, iar conditiile impuse nu sunt usor de acceptat pentru o afacere mica sau de familie”, atentioneaza Marius Luca, consultant financiar roman care activeaza la Londra. „Sfatul meu pentru cei care vor sa porneasca o noua afacere in Regatul Unit, cu sau fara fondurii proprii, este sa se documenteze precis inainte de a semna un contract de creditare sau sa ia legatura cu un consultant financiar”, mai atrage el atentia.

Statistica proprie conturata de Marius Luca in privinta sanselor de reusita ale unei afaceri care se bazeaza exclusiv pe obtinerea unei creditari la inceputul activitatii firmei este dezamagitoare. „Am fost contactati de un numar de romani interesati de aceste forme de creditare a unei afaceri noi in Marea Britanie. Din pacate, in discutiile pe care le-am avut nu ne-am intalnit cu idei de afaceri noi care sa starneasca atat interesul nostru, cat si al organizatiilor financiare britanice cu care noi colaboram. Mulți dintre romanii cu care am luat contact pe marginea unor astfel de consultari in «business start-up» au considerat procesul de creditare si analizare a proiectelor greu de inteles si complicat si au decis in final sa porneasca fie o afacere cu resurse financiare proprii, fie bazandu-se pe alte forme de finantare. Din datele pe care le detinem nu avem informatii despre romani care au apelat la aceste concepte de «business start-up» sau daca exista astfel de afaceri care functioneaza in prezent. Avem in schimb cateva cazuri de romani care au inceput afaceri in Regatul Unit fara a avea sprijinul necesar si astazi sunt intr-o situatie financiara complicata; iar cativa dintre acestia se afla chiar in postura de a-si declara afacerea falimentara”, concluzioneaza Marius Luca.

———————————————

„Acum nu e momentul potrivit pentru a porni o afacere noua. Dar in cazul in care cineva porneste o asemenea afacere noua acum, poate chiar pe anumite nise de piata legate de oportunitatile pe care criza le ofera, cel mai important obstacol pe care trebuie sa il depaseasca un asemenea «start-up» este in opinia mea finantarea: finantarea bancara nu mai este disponibila in prezent pentru un «start-up» din cauza lipsei de lichiditate si a restrictionarii conditiilor de acces la credit pentru companii noi, leasing-ul are si el aceleasi restrictii si bariere in crestere fata de un business nou, investitori cu cash sunt putini, asa ca problema securizarii capitalului de start este critica (si aici nu ma refer doar la capitalul necesar in prima luna, ci in primul an sau poate chiar in primele 18 luni, pana cand afacerea ar putea sa se echilibreze pe cash-flow operational).”

Marius Ghenea – Business Angel

——————————————

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

2 pareri la “LIRE STERLINE PENTRU IDEI DE AFACERI”

  1. Daniel Spune:

    Caut job ca plaster

  2. Oana Petrean Spune:

    Buna,

    Locuiesc in Londra si imi doresc sa deschid un business.

Spune-ti si tu parerea!