„Lista neagră” a locuinţelor britanice

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Locuinţe pe data 31 mai 2016

uk_facturi

Agenţiile imobiliare din Regatul Unit cer mult şi oferă prea puţin atunci când intermediază închirierea unor spaţii pentru locuit. Ele solicită viitorilor locatari numeroase acte, emit pretenţii financiare pentru orice presupus serviciu, dar nu îşi mai asumă niciun fel de responsabilitate odată ce tranzacţia a fost încheiată.

Închirierea unei locuinţe prin apelarea la o companie specializată în servicii imobiliare nu reprezintă o garanţie pentru tihna viitorilor chiriaşi. Mai mulţi români ne-au povestit că, deşi au semnat contracte în regulă şi au respectat toate condiţiile severe care le-au fost cerute de către intermediari, mutarea în „casă nouă” s-a dovedit a fi „cu probleme”… Iar agenţiile imobiliare care s-au obişnuit să impună reguli stricte înaintea „parafării” contractului între chiriaşi şi proprietar nu şi-au mai asumat nicio responsabilitate după ce documentul a fost semnat….

 

Cine plăteşte datoriile restante?

O nouă locuinţă luată în chirie poate aduce noilor locatari costuri suplimentare sub formă de bani plătiţi în plus din cauza datoriilor lăsate în urmă de foştii chiriaşi. Aşa a păţit Andrada, o tânără româncă mutată recent împreună cu prietenul ei, într-o casă din sudul Londrei.

„Am găsit un apartament care ne-a convenit, deţinut în proprietate chiar de agenţia imobiliară cu care am discutat. Şi am adus o grămadă de acte pentru a dovedi că muncim şi că o să fim chiriaşi serioşi. Ba chiar am plătit şase luni în avans, ca să le câştigăm încrederea, după ce s-au arătat sceptici în privinţa veniturilor pe care le realizăm anual. Dar nu ne-a trecut prin cap să îi şi întrebăm dacă locuinţa nu figurează pe listele de datornici a diferiţilor furnizori de servicii”, ne-a spus Andrada.

Problemele au apărut când proaspeţii locatari au început să dea telefoane la companiile de telefonie şi la cele furnizoare de energie pentru a încheia noi contracte… „Nu am avut probleme la utilităţi, nici cu cei de la gaz, nici cu cei de la curent sau apă. Dar când am încercat să reînnoim contractul pentru telefonie, am aflat că persoanele care au locuit înaintea noastră aveau încă datorii neachitate şi că adresa se află pe o aşa-numită «listă neagră»”, continuă mărturisirea româncei.

Cei doi tineri aveau nevoie de linia telefonică pentru a avea acces la internet. Aşa că au întrebat care sunt condiţiile în care pot beneficia de aceste servicii… „Ne-au spus că ne reinstalează linia telefonică şi că vom avea acces la internet fără probleme, dar vom avea limitări la convorbirile telefonice timp de şase luni. Nu prea aveam alternativă şi am acceptat. Aşa că acum plătim 11 lire sterline lunar pentru un telefon pe care nu putem să fim decât sunaţi. Şi această situaţie va continua o jumătate de an. Dar cel puţin avem acces la internet…”, concluzionează Ana.

Cei doi români au cerut, totuşi, sprijinul unui avocat în această problemă. „Nu este vina noastră şi nu mi se pare corect să plătim. Încă nu am discutat cu agenţia imobiliară această problemă, dar eu cred că este responsabilitatea ei, atât timp cât ei sunt şi proprietarii apartamentului”, a mai adăugat românca.

 

O „adresă cu probleme”…

Un român a încercat să afle pe un forum de discuţii online care ar putea fi consecinţele dacă s-ar muta la o adresă aflată în evidenţa instituţiilor britanice ca o locuinţă cu „locatari-problemă”:

„Începând cu jumătatea lunii mai m-am hotărât să mă mut la adresa unui prieten; adică el pleacă în România şi am vorbit cu proprietarul să facem pe numele meu un alt contract. Când spun că mă mut la adresa unui prieten, mă refer la faptul că mă mut în casa unde a stat el. Problema este că ştiu că el are deja luate trei telefoane pe abonament, plus că exact înainte să plece şi-a pregătit actele să meargă să facă şi un împrumut la bancă. Credeţi că eu voi avea probleme mutându-mă la acea adresă?”, întreabă acesta pe ceilalţi conaţionali prezenţi pe forumul de discuţii al românilor din Marea Britanie.

Iar răspunsul aşteptat a fost postat imediat de o persoană care a mai trecut printr-o astfel de experienţă: „Şi noi ne-am mutat într-o casă în care s-au tras «ţepe» la greu, aflând asta doar post-factum. Am găsit casa prin agenţie şi ne gândeam că o agenţie care se respectă garantează sau verifică cumva statutul locuinţelor pe care le oferă. Şi deşi am discutat cu landlord-ul (proprietarul – n.r.) înainte de a ne muta aici, nu am avut cum să aflăm că foştii chiriaşi au fugit fără a plăti gazul, electricitatea şi chiria; sau că au nenumărate datorii la companiile de telefoane; ori facturi neplătite de la spital etc. Am avut debt collectors (colectori de debite – n.r.) și bailiffs (executori judecătoreşti) care ne-au bătut pe la uşi regulat, până s-au încredinţat că noi suntem cu totul alţii. A trebuit să returnez sute de scrisori cu menţiunea «the recipient is not known at this address, please update your records» (destinatar necunoscut, vă rugăm să vă actualizaţi baza de date – n.r.). Acestea veneau pe numele a vreo zece persoane diferite, plus trei companii…”, povesteşte unul dintre participanţii la discuţia de pe forum.

Şi tot el concluzionează cu nesiguranţă: „Ne întrebăm cum ne va afecta în continuare faptul că locuim la această adresă, pentru că avem şi noi planurile noastre de viitor.”

—————————————

Evitați problemele

 

Nu o să aveţi probleme dacă vă luaţi toate măsurile necesare, respectiv încheierea unui contract de închiriere în nume propriu, precum şi informarea tuturor furnizorilor de utilităţi, cu transmiterea index-urilor de la data respectivă, inclusiv luarea în evidenţă pentru Council Tax.

Evident, va fi necesar să faceţi un efort de a returna toată corespondenţa adresată chiriaşilor precedenţi, cu menţiunea că aceştia nu mai locuiesc la adresa respectivă.

—————————————

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!