Lista persoanelor care… „nu muncesc destul”

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora pe data 16 septembrie 2013

Toti salariatii din Regatul Unit care nu castiga cel putin 950 de lire sterline pe luna ar putea fi sanctionati in viitor de catre statul britanic pentru ca nu muncesc destul, rezulta dintr-un document al Ministerului Muncii si Pensiilor, dezvaluit intr-un articol din cotidianul The Guardian. „Persoanele aflate in aceasta situatie ar urma sa fie indemnate sa-si mareasca veniturile si avertizate cu limitarea accesului la beneficii sociale”, se arata in articolul mentionat, publicat in 7 septembrie.

 

Sanctionati de Guvern

Circa un milion de persoane de pe teritoriul Marii Britanii ar putea fi clasificate in categoria celor care „nu muncesc suficient”, urmand a fi amenintate cu sanctiuni in cazul in care nu vor gasi solutii sa-si imbunatateasca nivelul veniturilor. Asa sustine una dintre prevederile radicale avute in vedere de Ministerul Muncii si Pensiilor din Marea Britanie (Department for Work and Pensions – DWP), in cadrul reformei prin care se urmareste convingerea populatiei regatului sa renunte la traiul din beneficii sociale.

„Un document intern al DWP, ajuns in posesia The Guardian, precizeaza ca vor fi afectati de o asemenea decizie toti cei cu venituri lunare cuprinse intre 330 si 950 de lire sterline, adica mai mici decat salariul minim pe economie. Acestora li se va recomanda ulterior sa frecventeze anumite programe de asistenta care le vor fi oferite prin intermediul retelei Job Centre Plus. Iar cei ce nu vor asculta de sfaturile consultantilor de specialitate vor fi deposedati de sprijinul banesc acordat de statul britanic”, se explica in articolul din The Guardian.

Reprezentantii publicatiei mai sustin ca au aflat cum DWP va clasifica milioanele de oameni din Regatul Unit care traiesc din beneficii sociale. Acestia vor fi impartiti in sapte categorii, printre care una a celor „care nu pot munci din cauza starii de sanatate”, cea a persoanelor „care considera ca nu au timp disponibil pentru a munci zilnic”, cea a „parintilor singuri”, dar si a celor „care nu muncesc suficient”.

 

Reforma beneficiilor sociale si opozantii ei

Reprezentantii DWP au recunoscut ca au in vedere un plan pentru a descuraja traiul pe beneficii sociale incetatenit in randul multor locuitori din Regatul Unit. Ei au tinut sa precizeze ca este vorba doar de un proiect de actiune nedefinitivat inca. „Nu este nimic clar pana in acest moment, nu am definitivat acest plan si nici nu stim cum va functiona el”, au declarat surse din cadrul ministerului pentru The Guardian.

Intentia guvernantilor a primit critici acide din partea opozitiei laburiste din Camera Comunelor a parlamentului britanic. „Este inca o eroare a acestui guvern care se dovedeste a fi rupt de realitate. Membrii cabinetului Cameron nu realizeaza ca nu au alternative reale pentru a pune in aplicare un asemenea plan. Ei uita ca in tara asta sunt milioane de someri si alti multi oameni care si-ar dori sa munceasca mai mult, dar nu au unde”, a declarat Liam Byrne, ministrul muncii si pensiilor in guvernul din umbra alcatuit de parlamentarii laburisti.

Iain Duncan Smith, actualul ministru al muncii si pensiilor, si-a aparat pozitia printr-o interventie recenta avuta in plina dezbatere parlamentara. „Reforma pe care o propunem noi va reprezenta o adevarata schimbare culturala. Oamenii trebuie sa inteleaga ca este necesar sa se reintoarca la munca. Doar cei cu adevarat saraci se vor mai putea bucura de ajutoarele banesti de la stat”, a spus Smith.

Reforma beneficiilor sociale anuntata in ultimii ani de guvernul Cameron este considerata a fi cea mai radicala schimbare pusa in aplicare in acest domeniu din 1945 pana in prezent.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!