„Lista rușinii” a redus numărul datornicilor

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 29 iulie 2016

Lista persoanelor cu datorii la bugetul de stat s-a înjumătățit înainte de publicare, a afirmat președintele ANAF, Dragoș Doroș, potrivit căruia pe listă au apărut circa 185.000 de datornici, însă inițial numărul acestora a fost dublu.

 Întrebat, recent, într-o conferință de presă la Timișoara, care a fost efectul publicării listei persoanelor cu datorii la bugetul de stat, președintele ANAF, Dragoș Doroș, a spus că, în momentul în care se apropia data publicării, oamenii au început să își clarifice situația financiară.

„Noi am publicat la începutul lunii mai, am început cu marii contribuabili, apoi cu cei mijlocii, apoi persoanele juridice mici și apoi persoanele fizice. Efectul s-a văzut pentru că noi în decursul unei luni am diminuat mult acea listă, deoarece, pe de o parte, am avut un efort de colectare și cei care erau pe listă i-am anunțat, i-am rugat să vină, au venit, s-au clarificat multe situații. Și, pe de altă parte, contribuabili care au avut ei inițiativa, nedorind să fie pe acea listă”, a spus președintele ANAF, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, dacă în momentul publicării lista cu datornicii persoane fizice avea în jur de 185.000 de poziții, în momentul în care s-a conceput această listă numărul pozițiilor era dublu.

„Noi am publicat la persoane fizice în jur de 185.000 de poziții la vremea respectivă. Când am început să inventariem această listă, ea era dublă. Până să ajungem să o publicăm ea s-a înjumătățit. Efectul este bun. Acum suntem într-un proces continuu, lista se actualizează, se clarifică, noi ne bucurăm foarte mult pentru că la o primă publicare nu au fost cazuri în care să fie erori importante sau mai știu eu ce alte lucruri”, a afirmat Doroș.

ANAF a publicat, în mai, lista cu 187.230 de contribuabili persoane fizice care aveau restanțe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016, primii zece datornici la stat persoane fizice având fiecare obligații fiscale restante între 12 milioane de lei și 232 de milioane de lei.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!