Lituanienii îşi vor copiii înapoi

Articol publicat in sectiunea Imigranţi în UK pe data 18 mai 2015

O delegaţie a unor parlamentari lituanieni a scris Camerei Lorzilor din Parlamentul Britanic pentru a contesta luarea în custodie de către statul britanic a unei fetiţe de 12 ani a cărei mamă este de naţionaliate lituaniană.

Aceştia susţin că fetiţa ar trebui să fie returnată mamei sale sau măcar rudelor acesteia, pentru a nu desprinde total copilul de identitatea şi moştenirea culturală lituaniană.

Este a doua acţiune de acest tip făcută de parlamentarii lituanieni, după ce, în martie, aceştia s-au opus deciziei unei primării din sudul Londrei de a da o fetiţă de şase ani cu părinţi lituanieni, spre adopţie.

Ambele fetiţe au devenit ţinta unei campanii politice din Lituania pentru a modifica modul de lucru al serviciilor sociale din Marea Britanie în relaţie cu cetăţenii europeni.

Scrisoarea, semnată de 17 parlamentari lituanieni, spune că primăria din sudul Londrei „a încălcat Convenţia de la Viena pe problema relaţiilor consulare care are ca scop protejarea intereselor copiilor de naţionalitate străină, fiind obligatorie notificarea consulară ori de câte ori aceşti copii ajung în custodia statului”.

Tot în scrisoare se argumentează faptul că mama fetiţei de 12 ani nu mai are o problemă cu alcoolul, însă nu a fost reunită cu fiica sa. „Prin urmare, copilul lituanian a fost înstrăinat nu doar de mamă, ci de întreaga sa familie lituaniană. Autorităţile din Lituania doresc să protejeze drepturile propriilor cetăţeni, în special a acelora minori, de a-şi păstra cetăţenia, identitatea etnică, limba maternă, legăturile familiale, precum şi legăturile culturale cu ţara de origine.”

Cum cazul se judecă săptămâna aceasta, parlamentarii lituanieni cer ca acest caz să fie transferat la un tribunal din Lituania. În UK, mama fetiţei nu poate primi ajutor legal şi se va apăra singură în faţa judecătorului, încercând prin propriile puteri să-şi redobândească fetiţa. Tribunalul a luat la cunoştinţă faptul că mama fetiţei nu mai consumă alcool şi că şi-a schimbat stilul de viaţă, iar ambasadei Lituaniei din UK i s-a permis să participe la acest proces cu rolul de observator legal.

Nici unul din cele două cazuri nu au deocamdată rezolvare, procesele fiind în continuare în desfăşurare.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!