Liviu Dragnea, propus pentru pedeapsa cu executare

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 25 septembrie 2015

dragnea-aproape-de-sentintaProcurorii DNA susțin că pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare aplicată de instanța de fond lui Liviu Dragnea în dosarul „Referendumul” este mult prea mică în raport cu gravitatea infracțiunii săvârșite.

„Instanța supremă de fond a apreciat pericolul social redus al faptei, implicit cuantumul modic și modalitatea de executare a pedepsei aplicate inculpatului Dragnea, numai prin raportare la accesarea fără drept a datelor personale, fără a analiza și încălcarea libertății de vot și modul umilitor în care acesta a tratat electoratul”, precizează DNA.

Instanța supremă va judeca în 28 septembrie primul termen al apelului în dosarul Referendumul în care Liviu Dragnea a fost condamnat, în luna mai, la un an de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de trei ani.

DNA a făcut apel și consideră greșită individualizarea pedepsei aplicată lui Dragnea, „cuantumul simbolic de un an închisoare și modalitatea de executare cu suspendare, fiind incompatibile cu gravitatea infracțiunii de folosire a influenței funcției de conducere din partid pentru obținerea cvorumului la referendum”.

„Demersurile inculpatului Liviu Dragnea demonstrează că vocația și pasiunea sa, ca persoană cu poziție de autoritate și influență, a fost de a impune alegătorilor să voteze. Libertatea de alegere pe care o au cetățenii și dreptul de a vota sau nu au fost tratate de inculpatul Liviu Dragnea ca un moft al acestora și nu ca un imn al demnității umane și libertății de opțiune.

 În viziunea procurorilor de la DNA, inculpatul Dragnea s-a manifestat ca și cum alegătorii ar fi simple obiecte ce pot fi extrase din casă prin oferirea de spectacole cu clovni, baloane și zâne sau chiar cu forța, conform voinței și interesului inculpatului: «Băi, dar organizați-vă să mi-i aduceți pe toți la vot, băi! Îi legați, îi luați în brațe»”, susțin procurorii în document.

Concluzia DNA este aceea că inculpatul Dragnea, în calitatea sa de coordonator al campaniei electorale, a fost cel care a dispus trimiterea mesajelor către coordonatorii județeni, acestea reprezentând solicitări de acțiuni efective de natură a îmbunătăți procentul de prezență la vot. Solicitările adresate telefonic persoanelor din cadrul PSD – organizația Teleorman să folosească presiuni pentru a determina alegătorii să se prezinte la vot, chiar împotriva voinței acestora și conversația inculpatului cu Boboc Valentin Gabriel, este relevantă prin expresiile și tonul imperativ folosite (Băi, am înțeles, dar organizați-vă să mi-i aduceți pe toți la vot, băi! Îi legați, îi luați în brațe)”, mai argumentează anchetatorii.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!