România: Locuințe mai mari cu Prima Casă

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Economie pe data 8 octombrie 2015

Persoanele care au achiziționat sau au construit locuințe prin programul Prima Casă pot cumpăra o nouă casă mai mare și mai scumpă, garantată tot de stat, dacă vând înainte proprietatea deținută sau lichidează creditul garantat de stat. Modificările legislative au intrat în vigoare la 1 octombrie.

Astfel, cei care au deja o locuință achiziționată prin program o pot înlocui cu una cu suprafață utilă mai mare sau cu o valoare mai mare, cu condiția să vândă locuința inițială și creditul acordat în cadrul programului să fie lichidat. Ambele operațiuni trebuie efectuate cel mai târziu până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a noii locuințe, se arată într-un comunicat al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), citat de Mediafax.

Sumele eliberate în urma rambursărilor creditelor acordate în cadrul programului la scadență sau anticipat, precum și ca urmare a lichidării creditelor acordate inițial pentru a achiziționa/construi o nouă locuință în cadrul programului, vor reîntregi plafonul total al garanțiilor, acesta fiind utilizat de bănci pentru acordarea de noi garanții.

Perioada de executare a garanțiilor și a perioadei în care beneficiarii vor putea plăti ratele restante a fost majorată. Astfel, plata garanției acordate în cadrul programului se va efectua în maximum 90 de zile de la formularea cererii de plată, nu în maximum 90 de zile de restanță.

FNGCIMM a acordat în primele șase luni peste 15.600 de garanții pentru programul Prima Casă, cu 40% mai multe decât în prima jumătate a anului trecut, ajungând la 1,3 miliarde de lei.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!