Locuinţe mai mari cu „Prima Casă”

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 13 martie 2015

Proprietarii de locuinţe achiziţionate sau construite prin programul „Prima Casă” vor putea cumpăra o nouă locuinţă mai mare şi mai scumpă prin program. Pentru a putea face acest lucru, ei vor trebui să îndeplinească patru condiţii cumulativ, printre care vânzarea proprietăţii deţinute sau lichidarea creditului garantat de stat.

Astfel, noua locuinţă care se va achiziţiona prin „Prima Casă” trebuie să aibă suprafaţa utilă mai mare decât a locuinţei achiziţionate sau construite iniţial în cadrul programului sau valoarea noii locuinţe rezultată din raportul de evaluare să fie mai mare decât valoarea evaluată la momentul acordării creditului pentru locuinţa achiziţionată sau construită iniţial, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă aprobat de Guvern, scrie Mediafax.

De asemenea, locuinţa achiziţionată sau construită iniţial în cadrul programului trebuie să fie înstrăinată prin vânzare-cumpărare, cel târziu până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a noii locuinţe. În plus, creditul acordat iniţial în cadrul programului trebuie să fie lichidat până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a noii locuinţe sau să fie refinanţat prin acordarea celui de-al doilea credit în cadrul programului pentru dobândirea unui imobil.

 

Declaraţie pe propria răspundere

Altă condiţie este ca la data solicitării celui de-al doilea credit, beneficiarul programului, persoană fizică, să completeze o declaraţie pe propria răspundere. Aceasta va trebui să conţină fie că beneficiarul deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, respectiv cea achiziţionată sau construită în cadrul programului, fie că acesta deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 metri pătraţi şi o a doua locuinţă, respectiv cea achiziţionată sau construită iniţial în cadrul programului.

Proiectul de ordonanţă mai prevede ca la data lichidării sau refinanţării creditului acordat iniţial în cadrul programului se radiază ipoteca în favoarea statului şi a finanţatorului, privilegiul finanţatorului, precum şi interdicţiile de înstrăinare şi grevare cu sarcini instituite asupra imobilului achiziţionat sau construit iniţial în cadrul programului.

Modificarea programului „Prima Casă” a fost anunţată de ministrul finanţelor publice, Darius Vâlcov, în luna ianuarie.

„Au existat solicitări de la persoane care au achiziţionat o primă casă, doresc să treacă la un apartament, să spunem, de la o garsonieră, de la un apartament cu două camere la un apartament cu trei camere, respectiv cu patru camere, şi atunci nu ar mai fi «Prima Casă». Trebuie să găsim şi pentru dumnealor o soluţie, astfel încât cât mai multe persoane să poată aplica”, declara Vâlcov la jumătatea lunii ianuarie.

Măsura era apreciată de consultanţii şi dezvoltatorii imobiliari care spuneau că extinderea programului şi pentru clienţii care au o locuinţă, dar vor să cumpere una mai mare, va ajuta piaţa rezidenţială, însă nu mizau pe o explozie a vânzărilor, deoarece această categorie de clienţi are oricum la dispoziţie creditele ipotecare în lei.

Programul „Prima Casă” este operaţional din anul 2009, iar până la finele lunii ianuarie 2015, în cadrul programului au fost acordate peste 132.500 de garanţii în valoare totală de 2,58 miliarde euro.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!