România. Locuinţe pentru diaspora CONSTRUITE cu „Prima Casă”

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Locuinţe pe data 17 octombrie 2014

casa_constructie

Românii din diaspora care au permis de muncă şi de şedere vor putea folosi programul „Prima Casă”, anunţat recent, şi pentru construcţia unei locuinţe pe teritoriul României, nu doar pentru achiziţionarea unei locuinţe deja construite, a stabilit Guvernul.

Decizia a fost luată în şedinţa de săptămâna trecută a Executivului, prin hotărâre.

„Un accent care s-a pus este ca acest tip de credit să fie accesibil şi pentru cei care doresc să-şi construiască o casă, nu cum se practică în mod obişnuit, să-şi cumpere un apartament, după logica simplă că românii din străinătate care eventual vor să-şi facă o locuinţă în România preferă să-şi facă o casă decât să-şi cumpere un apartament într-un bloc existent”, a anunţat la finalul şedinţei purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă.

Până la sfârşitul anului, pentru acest program au fost alocate 25 milioane de lei.

Anterior, premierul Victor Ponta declarase că românii din diaspora care se stabilesc în ţară ar putea să nu fie interesaţi de programul „Prima Casă”, deoarece nu doresc achiziţionarea unei locuinţe deja existente, ci să îşi construiască propria locuinţă, motiv pentru care programul trebuie făcut mai eficient.

 

Propunere venită din practică

Românii care locuiesc în străinătate, cu permis de şedere şi de muncă, vor putea achiziţiona locuinţe prin programul „Prima Casă”, a anunţat recent guvernul.

„Este o propunere venită din practică, prin care dorim să-i sprijinim pe românii care muncesc în străinătate să îşi achiziţioneze sau să îşi construiască o locuinţă. În acelaşi timp, măsura va contribui la o administrare mai eficientă şi la creşterea gradului de utilizare a portofoliului de garanţii din programul «Prima Casă»”, a declarat, într-un comunicat, ministrul finanţelor, Ioana Petrescu, potrivit Mediafax.

Garanţiile însumând 25 milioane lei, acordate până la finele anului românilor care locuiesc în străinătate pentru achiziţionarea sau construirea de locuinţe, provin din plafonul rămas nealocat sau neutilizat destinat ANL, devenit plafon general de garantare în cadrul programului „Prima Casă”.

Programul „Prima Casă” a fost lansat în anul 2009. Până în prezent au fost acordate aproape 124.000 garanţii, din care 31% destinate achiziţiei de imobile construite între anii 2008 şi 2013. Valoarea medie a finanţărilor accesate în cadrul programului este de 38.210 euro.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

O parere la “România. Locuinţe pentru diaspora CONSTRUITE cu „Prima Casă””

  1. alex Spune:

    Ce golaneala,sa ne faca sa le dam tot lor banii nostri cistigati cu sudoare,oameni buni nu va lasati inselati,daca aveti bani cumparati ce casa vreti nu va bagati la prostia asta ca veti plinge

Spune-ti si tu parerea!