Locuintele britanice, tot mai inaccesibile

Articol publicat in sectiunea Locuinţe, UK la zi pe data 21 iulie 2013

Valoarea chiriilor si pretul caselor au ajuns inaccesibile in Londra si in imprejurimile capitalei britanice, releva un studiu de specialitate recent, ale carui rezultate au fost facute publice in 15 iulie, prin intermediul BBC. Zona mentionata, dispusa in sud-estul tarii, coincide cu spatiul in care isi duc viata numerosi romani ce au ales sa traiasca in Marea Britanie. Ea reprezinta aproximativ o treime din suprafata totala a Angliei, fiind spatiul in care locuiesc cei mai multi imigranti stabiliti in Regatul Unit.

 

Chirii inaccesibile

Sumele platite pentru ocuparea unei locuinte in chirie in partea de sud a Angliei sunt, in prezent, mult prea mari pentru persoanele cu venituri mici sau medii, este concluzia raportului The Home Truth (Adevarul despre piata imobiliara), realizat de catre asociatia Resolution Foundation. Astfel, 700 de lire sterline au ajuns insuficienti pentru a plati chiria lunara la un apartament modest, cu doua dormitoare, in majoritatea cartierelor Londrei sau in vecinatatea metropolei, dupa cum rezulta dintr-un simulator de costuri disponibil pe website-ul BBC News.  In acelasi timp, locuintele sociale sunt insuficiente, iar casele puse in vanzare au preturi imposibile pentru potentialii cumparatori, se mai arata in acelasi studiu.

„Inchirierea unei locuinte private reprezinta in acest moment cel mai costisitor mod de a locui in zone extinse de pe teritoriul Regatului Unit. Dar, din pacate, aceasta alternativa este singura disponibila pentru familiile cu venituri medii. Ca atare, oamenii se vad obligati sa renunte la alte necesitati de baza, doar pentru a-si putea permite plata chiriei; sau se muta in imobile supra-aglomerate pentru a reduce costurile locative”, a observat Vidhya Alakeson, reprezentantul Resolution Foundation.

Studiul The Home Truth precizeaza ca a fost luat in calcul, ca situatie etalon, un apartament cu doua dormitoare locuit de un cuplu cu un copil care castiga 22.000 de lire sterline/an. Iar pretul chiriei a fost considerat „accesibil” in conditiile in care valoarea sa nu a depasit 35% din veniturile lunare ale familiei.

 

Case de vanzare fara cumparatori

Intentia de a cumpara un apartament cu doua dormitoare, prin credit ipotecar (mortgage), in conditiile achitarii unui avans de 10.000 de lire sterline, este o actiune sortita esecului pe 59% din suprafata Regatului Unit, conform rezultatelor studiului The Home Truth al asociatiei Resolution Foundation. Achizitionarea unei asemenea locuinte este putin probabila si in cazul platii in avans a 20.000 de lire sterline, pe aproximativ o treime din teritoriul tarii, incluzand Londra si zonele din sud-estul Angliei, invecinate metropolei. Iar centrul capitalei ramane inaccesibil chiar si pentru cei care si-ar permite sa plateasca 50.000 de lire sterline, atunci cand vor sa devina proprietarii unui spatiu de locuit, conform aceleiasi surse.

 „Majoritatea familiilor cu venituri salariale mici sau medii si care isi doresc sa detina in proprietate o casa nu isi pot indeplini visul. Aceasta deoarece nu au reusit sa faca economiile necesare pentru a plati avansul pretins de creditori in cazul solicitarii unui imprumut ipotecar. Este o realitate pe care am intalnit-o in regiuni de pe intreg intinsul Marii Britanii si nu doar in zona Londrei, asa cum s-ar putea crede”, a explicat Vidhya Alakeson de la Resolution Foundation, citat de BBC News. Reprezentantii executivului de la Londra au anuntat lansarea mai multor programe guvernamentale prin care se incearca acordarea de facilitati celor care vor sa isi cumpere o casa in Marea Britanie. Expertii imobiliari se tem, insa, ca masurile sunt insuficiente, atat timp cat cererea nu este sustinuta prin intensificarea constructiilor de locuinte pentru populatie.

In anul financiar trecut au fost finalizate in Anglia 108.000 de spatii de locuit noi, conform BBC News. Cifra a acoperit doar in proportie de 50% cererea inregistrata in aceeasi perioada, specifica aceeasi sursa.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!