Logic, nu?

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 10 februarie 2014

Credeam ca nu se mai poate. Ca, odata cu ridicarea restrictiilor impotriva romanilor si bulgarilor, putem respira acelasi aer, in aceleasi proportii de oxigen si bioxid de carbon, ca si toate celelalte natii aflate, in imigratie sau nu, in Marea Britanie. Iata ca nu. Iata ca suntem egali cu toata lumea doar pe hartiile stampilate pe la Uniunea Europeana. Si, tocmai invers decat ne-am fi asteptat, unii dintre noi au pierdut si drepturile pe care le aveau inainte de anularea restrictiilor.

Unii, adica studentii. Generatia de varf, tinerii care pot constitui un pericol pentru competitia creierelor, fiindca sunt corecti, harnici, inteligenti, europeni. Accesul lor la studii este retezat sec, fara comentarii, printr-o hotarare de Guvern care suspenda toate imprumuturile acordate pentru finantarea studiilor si a cheltuielilor aferente intretinerii pentru studentii din Romania si Bulgaria. Intrata in vigoare in 20 noiembrie, decizia este motivata prin „valul” de imigranti care vor da buzna, de buna seama, din 1 ianuarie 2014. Trecuta cu vederea in furtunile politice pro si anti-imigratie, hotararea are, acum, efecte aberante. Studentii din toate celelalte tari isi continua netulburati cursurile, isi mananca infometati hamburgerii si isi beau cu nesat berea, asteptand ca, la sfarsitul acestor dramatice experiente, sa primeasca diploma care le va deschide usile spre un job bun. Nu si romanii, insa. Și nici rubedeniile lor de peste Dunare, bulgarii. Romanii incaseaza scatoalce guvernamentale si suporta consecinte fara cauze. Caci scoaterea lor de la finantarea costurilor de intretinere pe perioada studiilor nu are nicio cauza concreta, justificabila, legala. Este o idee construita pe rumori, pe dispretul fata de lege si pe inclinatia ciudata de a aplica discriminari subtile, difuze si total inexplicabile.

Dar culmea ciudateniei nu consta in blocarea finantarii pentru studentii romani si bulgari. Ci in faptul ca aceasta finantare nu este decat un imprumut. Statul britanic isi recupereaza banii, conform contractului cu fiecare student, la o anumita perioada dupa terminarea studiilor. Cu atat mai mult, oprirea finantarii nu doar ca e o afacere proasta pentru britanici, dar arunca o umbra uriasa de indoiala asupra faimoasei lor corectitudini.

Nu demult scriam in aceasta rubrica despre tinerii romani care si-au publicat opiniile pe website-ul saptamanalului The Guardian. Cineva intreba frumos, politicos si argumentat: „Aceasta e generatia de care va temeti?” Se pare ca da. Generatia de imigranti carora nu le mai trebuie nimic ca sa fie europeni (fiindca sunt deja, de veacuri intregi), generatia care vorbeste perfect engleza si este integrata fara vreo tresarire in comunitatile profesionale britanice. Și care, fireste, nu mai are dreptul sa invete in UK. Logic, nu?


Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!