Londra. Cum poţi obţine o chirie mai ieftină şi cum poţi evita cea mai mare capcană

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Locuinţe pe data 4 mai 2016

uk-proprietar-impostor

Adevărul 1: Majoritatea românilor din UK sunt chiriaşi. Adevărul 2: Cheltuiala cea mai mare a românilor din UK este chiria şi cheltuielile asociate. Adevărul 3: Majoritatea românilor din UK sunt ignoranţi cu privire la multele capcane, greşeli sau, de ce nu, oportunităţi pe care le pot avea când vine vorba de chirie. Concluzie: citeşte rândurile de mai jos, s-ar putea ca aceste informaţii să-ţi fie de mare folos.

 

Lucrezi în security? Ai putea beneficia de o chirie mai ieftină, mai ales în Londra

Există agenţii imobiliare care au contracte cu dezvoltatori imobiliari. Pe o piaţă în plină mişcare, cum este cea din metropola britanică, dezvoltatorii imobiliari achiziţionează clădiri sau chiar complexe rezidenţiale întregi mai vechi, pe care urmăreşte să le demoleze şi să construiască în loc ceva mai amplu, contemporan. Doar că, din momentul în care aceştia fac o astfel de achiziţie şi până în momentul în care se apucă de demolări poate trece o bună bucată de vreme, în unele cazuri se poate vorbi chiar de ani întregi, timp în care ei depun diversele proiecte şi documentaţii la autorităţile locale pentru a obţine toate aprobările necesare şi, poate cel mai important, timp în care să se pună totodată la punct cu finanţele pentru realizarea proiectului.

Dezvoltatorii imobiliari au potenţial o mare problemă cu chiriaşii din locuinţele achiziţionate pe care urmăresc să le demoleze. În Marea Britanie chiriaşii au drepturi importante şi nu puţine sunt cazurile în care aceştia refuză pur şi simplu să părăsească locuinţele, în timp ce proprietarii nu au nici o autoritate să-i evacueze cu forţa de acolo. Astfel, pentru a evita întârzierea demarării lucrărilor de demolare din cauza vreunui chiriaş obraznic, dezvoltatorii imobiliari încep să rupă din contractele de închiriere cu mult timp înainte de începerea efectivă a lucrărilor. Rezultatul este că aceste clădiri stau goale pentru o bună bucată de vreme.

Însă, dacă au în administrare nişte clădiri goale, dezvoltatorii imobiliari au obligaţia de a le securiza, pentru a nu atrage diversele categorii de infractori şi oameni ai străzii. Uneori, se apelează la blocarea geamurilor prin ataşarea unor panouri din metal, însă alegerea poate fi una costisitoare. Alternativ, dezvoltatorii imobiliari fac înţelegeri speciale cu agenţiile imobiliare.

Practic, ei caută să populeze un număr restrâns de flat-uri din fiecare clădire pe care urmăresc s-o demoleze. Aceste flat-uri sunt închiriate unor persoane care, în schimbul unor chirii mult mai mici decât ceea ce se practică pe piaţă, ar locui acolo, însă ar avea şi îndatorirea de a „păzi” imobilul. Alte condiţii ar fi: chiriaşii trebuie să aibă calificări în „security”, trebuie să fie dispuşi să părăsească locuinţa cât mai rapid, poate într-o săptămână, atunci când li se solicită acest lucru, n-ar avea voie să subînchirieze şi, de asemenea, nu pot închiria dacă vin cu copii (minorii au drepturi suplimentare când vine vorba de acoperişul de deasupra capului, lucru cu care dezvoltatorii imobiliari nu se pot încurca). Atenţie, însă! Aceste locuinţe sunt întreţinute minimal sau deloc, sunt de multe ori învechite, deci condiţiile de locuit ar putea să nu fie tocmai ideale.

Exemplu: un cuplu de români au închiriat un one bedroom flat în acest sistem în Brixton, Londra, la preţul de £600 pe lună, cu toate bill-urile incluse.

 

Uite casa, nu e casa

Atenţie! Infractorii se ocupă cu infracţionalitatea. Şi pentru că asta-i meseria lor, unii dintre ei ajung să fie foarte abili în întreprinderile pe care le desfăşoară. Cum, atunci când vine vorba în special de chiriile din Londra, avem de-a face cu sume importante, sunt destule persoane care operează pe acest teren. Iar munca infractorilor este cu atât mai uşoară cu cât o locuinţă bună se găseşte cu mare dificultate.

Cel mai bine este să închiriezi de la agenţie. Chiar dacă este mai dificil şi trebuie să treci printr-un proces greoi şi costisitor, cel puţin la finalul drumului realizezi că eşti „în regulă”, legal şi că ai chiar şi nişte drepturi şi nu poţi fi călcat în picioare cu una cu două. Însă, dacă nu se poate aşa şi vrei să închiriezi de la persoane „private”, trebuie să fii cu ochii larg deschişi.

Variantele de operare ale infractorilor sunt nenumărate şi, bineînţeles, pe o asemenea piaţă, pot apărea variaţiuni şi inovaţii în orice moment.

 

Metoda chiriei valabile… „doar astăzi”

Una dintre metodele de lucru preferate este atunci când infractorul pune mâna pe cheile de la o proprietate goală (e treaba lui cum a obţinut proprietatea). Următorul pas, executat rapid de infractor, este acela de a posta un anunţ atractiv (preţ bun!) pe site-urile de specialitate. Cei interesaţi nu întârzie să sune şi, în mod inevitabil, apar întâlnirile pentru vizualizarea proprietăţii.

Ca şi potenţială victimă, vă puteţi trezi că „proprietarul” este chiar generos, oferindu-vă până şi o reducere neaşteptată a preţului sau vreun bill inclus în preţ. Apoi, vă pune la colţ şi vă explică faptul că are o grămadă de cereri şi că, în cazul unui refuz, el stă liniştit pentru că în mod sigur va da locuinţa altcuiva chiar în acea zi. Doar că va trebui să daţi un avans. Nu aveţi cash pe dumneavoastră? Nici o problemă! Vă aşteaptă să vă întoarceţi cu banii după ce îi scoateţi de la bancomat. După ce aţi plătit suma iniţială, se stabileşte data mutării şi vi se şi explică faptul că mutarea se va face după ce plătiţi suma întreagă într-un cont bancar.

Infractorul repetă procedeul, pe aceeaşi proprietate, cu cât mai multe victime potenţiale până când pierde accesul la locuinţă sau este în vreun fel deconspirat şi trebuie să se facă nevăzut.

 

Armele potenţiale ale victimelor

Ei bine, este foarte uşor să pici într-o asemenea capcană. Dacă târgul e tentant, iar „papagalul” infractorului este convingător, după ce ai pierdut deja atâta vreme cu căutatul unei locuinţe, mai ales că eşti presat de faptul că trebuie să părăseşti foarte curând locuinţa curentă, faci pasul greşit şi plăteşti. Şi poate, până să realizezi că eşti „lucrat”, faci chiar şi a doua plată, mai mare, acel transfer bancar, iar în final te trezeşti că ajungi în ziua mutării cu toate bagajele la uşa locuinţei ca să afli spre marea ta disperare că ai fost jefuit şi batjocorit şi că te afli într-o situaţie de moment gravă, aproape fără ieşire.

Cum poţi evita o asemenea nenorocire, ştiind că infractorii sunt de multe ori chiar mai convingători decât persoanele care nu au nimic de ascuns? Ei bine, nu este greu. Când dai nişte bani, trebuie să primeşti o hârtie în schimb pe care apar nişte detalii. Dacă ţi se pare situaţia suspicioasă sau chiar fără să fie suspicioasă, este dreptul tău să ceri persoanei un act de identitate (până la urmă el ţi-l cere pe al tău, vrea copii şi poate şi alte documente personale), la care poţi face o fotografie cu telefonul mobil. Nu strică să fotografiezi chiar persoana care îţi vinde chiria. De asemenea, când îţi dă contul bancar, urmăreşte dacă numele corespunde cu cel de pe actul de identitate arătat. Doar că, atenţie! Infractorii umblă şi cu acte de identitate false, lucru bine ştiut. Apoi, când vi se dau detaliile de cont, chiar dacă corespunde numele cu cel de pe actul de identitate, să ştiţi că în momentul în care se face un transfer bancar, de fapt nu se ia în seamă numele, deci dacă numele asociat sort code-ului şi account number-ului ar fi greşit, însă cifrele corespund cu un cont bancar existent, atunci tranzacţia se face. Şi iarăşi, chiar dacă persoana vine cu propriul act de identitate şi transferul se face în contul acelei persoane şi aţi fost păcălit, banca nu este obligată să vă dea detaliile persoanei (adresă etc) care v-a păcălit şi de cele mai multe ori nici n-o va face.

Deci, încercaţi să fiţi precaut şi să analizaţi fiecare situaţie în parte. Dacă ceva nu vi se pare în regulă, insistaţi cu lămuririle suplimentare şi, dacă sentimentul nu dispare, atunci căutaţi în altă parte.

 

Depozitul a fost consumat

O altă metodă folosită de persoanele fără scrupule este aceea de a lua oameni în chirie, nu înainte de a le cere să plătească deposit-ul şi avansul pe chirie, după care vor trece la treabă, misiunea lor fiind aceea de a vă crea tot felul de neajunsuri. Inevitabil, veţi dori să plecaţi în scurt timp, iar la plecare vă veţi trezi că aveţi în faţă o persoană violentă, abuzivă, care nu are de gând să vă restituie depozitul, invocând tot felul de minuni.

Este greu de evitat o asemenea situaţie, pentru că totul poate fi lapte şi miere până la intrarea în casă. Astfel că urmăriţi ce vă dictează instinctul, intraţi într-o casă la recomandarea cuiva sau, şi mai bine, discutaţi direct cu agenţiile imobiliare.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!