Londra – New York, printr-un telescop uriaș

Articol publicat in sectiunea Timp liber pe data 29 iunie 2015

Londra_Telectroscope

Adânc sub Oceanul Atlantic, uitat cea mai bună parte a secolului, se află un tunel care leagă Londra de New York. Acesta a fost construit după ideea unui inventator victorian, cu scopul de a lega două orașe mari și a dezvolta genul de prietenie care există și astăzi. Dar ghinionul s-a abătut peste proiect, iar tunelul a stat în așteptare până în 2008, când a fost readus la viață cu o notă modernă.

Folosind un gigant „telescop electronic” și tehnologie de ultimă oră, Anglia și America au fost unite din nou când intrările tunelului au fost redeschise lângă Tower Bridge din Londra și Podul Brooklyn din New York.

Aparatul optic de observare pe distanțe foarte mari a fost construit și dat în folosință publicului de către artistul și cercetătorul optician Paul St. George. Aparatul este în esență un gigantic telescop electronic care permite londonezilor să observe ce se întâmplă în New York și viceversa. Giganticul aparat trece la propriu pe sub Oceanul Atlantic. Asta înseamnă că New York-ezii și londonezii se pot saluta unul pe altul peste mare și să înceapă un fel de dialog mut, care a fost doar un vis pentru excentricul inginer antreprenor victorian Alexandru Stanhope St George.

Ceea ce este sigur este faptul că acum puteți sta într-adevăr, pe malul Tamisei la capătul Telectroscopului britanic de la sfârșitul secolului 21 și veți vedea pe cineva stând la mii de kilometri peste apă.

Cele două ecrane și corpurile propriu-zise de la suprafață sunt construite în stil Jules Verne și au înălțimea de 3,3 metri și lungimea de 11,2 metri. Giganticul ansamblu optic folosește câteva camere de luat vederi ultraperformante și a fost conectat la internet printr-o conexiune broadband pentru a facilita observarea online a vieții și activității cotidiene din cele două metropole. Dedesubt, de-a lungul a 5.568 km, se află cea mai mare parte a corpului electroscopului, care face legătura între cele două orașe prin intermediul cablurilor cu fibre optice.

Vizitatorii website-ului Telectroscope – www.tiscali.co.uk/telectroscope – au dezvăluit on-line că-i vor folosi magia prntru a ține legătura cu pritenii sau rudele din străinătate sau a-și arăta un nou nepot bunicilor din New York, și – cine știe – poate chiar de a face o cerere în căsătorie.

Londra_Telectroscope1

„O parte din idee este de a permite oamenilor să-l folosească în orice fel doresc”, a declarat domnul St George, 53 de ani, de la Bristol, care insistă că a dezvoltat Telectroscope-ul după ce a descoperit notele și jurnalele prăfuite ale străbunicului lui într-o mansardă.

„Gândul unui tunel pe sub Oceanul Atlantic este fascinant”, a spus el.

„Care copil nu a săpat o gaură în nisip la plajă și întrebându-se cât timp i-ar lua pentru a ajunge de cealaltă parte a lumii?

———————————

„Telectroscope este o scenă, iar oamenii care o folosesc sunt artiștii. Imprevizibilitatea lor este o mare parte din experiență. Încurajează oamenii să se gândească la moduri diferite de comunicare, să vadă persoane care-și trăiesc viața zi cu zi la mii de km distanță și, probabil, să studieze modul în care toată lumea reacționează diferit la ceva de care nu sunt destul de siguri.”

———————————

Amplasamentul britanic al acestui mega telescop se afla in apropiere de Tower Bridge din Londra, iar autoritatile britanice il tin tot timpul sub observatie, pentru a nu fi vandalizat de faimosii „British Hooligans”.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!