Londra, privită de sus! Un român şi-a pus amprenta pe toate etajele de la The Shard

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Muncă, Poveşti româneşti pe data 12 mai 2014

London_The Shard

„De sus, Londra este spectaculoasă. Am lucrat deasupra norilor. Am văzut cele mai frumoase răsărituri, cele mai colorate apusuri. Chiar am văzut-o pe regină când a venit la un eveniment care a avut loc pe malul Tamisei.”

Experienţele îi aparţin lui Nicolae Marian Tucă, un român de 44 de ani din Argeş, care şi-a lăsat amprenta pe aproape toate etajele celei mai mari clădiri din Europa: The Shard. Românul, un fost pictor decorator de globuri, a lucrat ca window fixer timp de trei ani pentru The Shard… de la parter până la etajul 52.

 

De la globuri de Crăciun, la geamurile The Shard-ului

Nimic nu este întâmplător… şi am spune chiar că şi-a atras meseriile ce au la bază „sticla” mai ceva ca un magnet. Nicolae Tucă a plecat din România în anul 2008, după ce fabrica de globuri din Argeş unde lucra ca şi pictor decorator a dat faliment. Destinul a făcut ca în scurt timp să lucreze tot cu sticlă… dar ca şi window fixer la câteva şcoli in Londra. Aceasta a fost doar „încălzirea”…

„După ce am lucrat pentru câteva şcoli unde am pus geamuri, în mai 2010 mi s-a oferit oportunitatea, prin compania la care lucram, să încep un nou job, la The Shard. Pe atunci nici nu ştiam ce va fi şi nici cât de mare va fi… era încă în construcţii. Clădirea avea doar 10 etaje atunci când am început eu să lucrez acolo, nici nu mă gândeam că va fi aşa de înaltă. Şi uşor-uşor am început de la parter… şi până la etajul 52… de acolo până sus au venit alpiniştii, pentru că era prea periculos pentru noi. Sunt 72 de etaje funcţionale, adică poţi să le vizitezi, şi apoi mai este o scară interioară până etajul 88”, povesteşte românul de 44 de ani despre începuturile sale la The Shard.

———————————

„Îmi amintesc că atunci când ne aflam la etajul 50, angajaseră cei de la companie un băiat nou, care trebuia să mă ajute… eu începând de la parter şi luând-o treptat, de la un etaj la altul, m-am obişnuit… el venind direct la etajul 50… s-a speriat. La ora 8 a venit şi la 9.30 a plecat.”

Nicolae Marian Tucă, 44 de ani, window fixer la The Shard

———————————

 

Londra, privită din nori

Aproape trei ani de zile au durat lucrările la cea mai înaltă clădire din Europa unde Nicolae a lucrat neîntrerupt. Şi vara şi iarna.

„Îmi amintesc că iarna eram legaţi, mai ales când lucram la etajul 52. Geamurile erau foarte mari… erau puse cu o macara, eu doar le fixam, stăteam pe marginea clădirii legat şi prindeam geamul. Erau geamuri cu sticlă dublă, care erau aduse din Olanda sau din Germania… fiecare geam avea un număr şi trebuia pus la locul lui.”

Nicolae povesteşte că nu a simţit nicio clipă teamă.

„Nu mi-a fost frică deloc, eram legat, viaţa mea era asigurată în legăturile acelea… chiar dacă stăteam pe margine în genunchi, eram asigurat”, spune românul de 44 de ani din Argeş. Totul a fost atât de sigur, încât nici incidente nu au existat… „Nu a fost niciodată niciun incident… au mai fost geamuri fisurate, crăpate, dar aşa au venit… iar noi doar le înlocuiam. În ultimul an, am lucrat numai noaptea, ca să fie totul mai sigur, pentru că nu era nimeni pe stradă. Noaptea era cel mai bine…”

Nicolae Tucă nu a fost singurul român care a lucrat la construcţia celei mai mari clădiri din Europa. „Au mai fost şi alţi români, cred că jumătate din echipă era formată din români, restul erau şi polonezi şi englezi,” spune acesta.

„Acum lucrez tot ca window fixer, într-o zonă frumoasă în Richmond, tot pe malul Tamisei, dar la o clădire mai mică”, spune Nicolae. Din toamnă, se întoarce la înălţimi… „Am înţeles că din septembrie-octombrie voi lucra din nou la o clădire cu 40 de etaje” spune românul. De asemenea, nu oricine a putut lucra pentru The Shard. „Am făcut tot felul de cursuri… foarte multe. Unele pentru a şti să conducem nişte maşinării în afara clădirii, la înălţime… au fost măsuri aspre, au venit şi cei de la Home Office să ne controloze… nu a putut lucra oricine”, povesteşte Nicolae.

———————————

„A fost frumos… priveliştea era minunată. Oamenii erau ca nişte furnici. Am văzut multe evenimente de sus. Am văzut-o pe regină când a trecut prin faţa Tamisei în urmă cu doi ani, am văzut spectacole. Au venit cei de la BBC şi de la ITV şi ne-au filmat. Este şi un material pe internet care se numeşte Cum s-a construit The Shard.”

Nicolae Marian Tucă

———————————

 

Despre The Shard

La cei 309,6 metri, The Shard este cea mai înaltă clădire din vestul Europei, devansată pe continent doar de Turnul Mercury City din Moscova, care are un avantaj de 29 de metri. Are 95 de etaje, din care 72 sunt locuibile.

Înălţime  309,6m; platforma cea mai înaltă pentru public este situată la etajul 72 (244 m).

Preţ bilete: de la 18,95 la 100 £, în funcţie de categorie şi de modul de achiziţionare.

Ce se întâmplă la celelalte etaje? Până la etajul 28 sunt birouri, urmate de 3 etaje de restaurante. Apoi vin la rând cele 18 etaje ale hotelului Shangri-La (cu o piscină la etajul 52) deasupra cărora se află 10 apartamente cu preţuri cuprinse între 30 şi 50.000 de lire.

Sfaturi utile: Nu mergeţi la The Shard cu bagaje mai mari de 55x38x20 cm, pentru că nu există garderobă şi nu veţi fi primiţi. Un binoclu v-ar ajuta să vă orientaţi; sunt 12 telescoape digitale pe platformă, care oferă detalii despre clădirile din jur, dar cu siguranţă vor fi la mare căutare. Şi foarte important, verificaţi prognoza meteo: ideal ar fi să mergeţi într-o zi cu soare, dar dacă aţi luat deja bilete şi plouă, nu intraţi în panică – reprezentanţii The Shard promit să vă reprogrameze într-o altă zi (nu se returnează banii, doar se poate alege o altă dată).

———————————

„Când era zi înnorată, noi lucram deasupra norilor… apusurile, răsăriturile erau spectaculoase… vedeam toată Londra de sus. Când era vreme rea, se măsura mereu vântul şi, în cazul în care depăşea 20 de mile pe oră, ne opream şi lucram în interior. M-a ajutat foarte mult această experienţă… pentru că cei pentru care lucrez acum m-au angajat imediat când au auzit că am lucrat la The Shard… A cântărit mult la CV…”

Nicolae Marian Tucă

———————————

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!