LONDRA VĂZUTĂ ȘI NEVĂZUTĂ

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, Timp liber pe data 21 decembrie 2015

Diaspora romaneasca_Londra vazuta si nevazuta

O grotă de cristal, o oaza urbană întinsă pe 40 de hectare la doar 10 minute de Hammersmith, străzi înguste care te fac să crezi că ești în sate uitate de lume și pub-uri cu adevărat spectaculoase. Vizionarea unui film într-o cadă cu apă caldă, alături de prieteni. Unde? În Londra! Sunt locuri și lucruri mai puțin cunoscute publicului larg care „se ascund” prin capitala londoneză… aproape la tot pasul. Deși par ușor secretoase, toate acestea sunt dornice de vizite.

Însă voalul de mister al Londrei nu se vede peste tot cu ochiul liber. De exemplu, dincolo de Big Ben, Tower Bridge, Buckingam Palace şi London Eye, Londra ascunde şi alte locuri la fel de atractive, dar neştiute şi imposibil de accesat de către publicul larg: cea mai veche sală de concerte din lume, clubul exclusivist britanic White’s Gentleman Club, care se află în clasamentul locațiilor ce nu se pot vizita niciodată, plus stații de metrou ascunse în subteran.

Pe rând, puteți citi în acest număr povești cu mai mici dar și mai mari secrete ce încă dăinuiesc pe meleagurile britanice.

 

 

Locuri de (ne)vizitat mai deloc cunoscute

 

Londra a fost dintotdeauna o carte deschisă pentru toți cei care au pășit pe meleagurile sale regale. Muzee, parcuri, clădiri, grădini, pub-uri, castele, piețe vechi și locuri celebre din capitala Marii Britanii sunt ca o fereastră fără perdea în fața turiștilor și a localnicilor. Doar că, după (aproape) interminabila listă a obiectivelor turistice din Londra, există și locuri ascunse pe care foarte puțină lume le cunoaște… Multe sunt deschise publicului, însă, din păcate pentru mulți, la fel de multe există, dar nu pot fi văzute.

Sigur am fost sau dacă nu am fost, măcar ni s-a povestit tuturor cât de frumoasă este priveliștea văzută de sus, din London Eye. Știm cu toții cât de relaxante sunt plimbările în Hyde Park și am auzit fiecare dintre noi de faimoasele și unicele colecții ce pot fi admirate la Tate Modern. Să nu mai punem la socoteală că oricine știe că e bine să evite weekend-urile pe Oxford Street și cu siguranță măcar o dată orice turist a pășit în Westfield.

Și totuși, Londra are și locuri secrete, mai puțin știute sau chiar neștiute. Unele dintre acestea se pot vizita, altele sunt exact ca vântul. Se știe de ele, dar nimeni nu le poate vedea.

„Secret London” a realizat un clasament cu câteva locuri și lucruri pe care „nimeni nu ți le va spune niciodată” despre Londra.

 

Grota de cristal din Parcul Painshill

În Parcul Painshill există o grotă de cristal care datează din secolul XVIII. Din iunie 2013, de când a fost complet restaurată, grota a fost deschisă și publicului. O experiență spectaculoasă, așa cum descriu specialiștii, în care puteți vedea stalactite mari și sclipitoare și multe alte cristale, care împreună devin orbitoare. Sute de mii de cristale, inclusiv calcit, gips, cuarț și flourit au fost utilizate pentru a recrea această nebunie extraordinară care datează din anul 1760.

 

Oază urbană, la 10 minute de Hammersmith

London Wetland Centre este un sanctuar atât pentru păsări, cât și pentru oameni. Centrul care a fost deschis în mai 2000 a devenit casa multor păsări din întreaga lume, iar locul aduce o mică parte din zona rurală chiar în mijlocul orașului. Foarte multe păsări de apă care nu pot fi văzute nicăieri în Londra pot fi admirate aici. În anul 2012, London Wetland Centre a fost votat Rezervația naturală favorită a britanicilor.

 

Londra văzută din… toalete

Situat la etajul 31 al celei mai înalte clădiri din Europa de Vest, Aqua Shard oferă „crema cremelor” atunci când vine vorba de priveliști din băi și toalete. Căzile sunt poziționate exact lângă ferestre uriașe, ce oferă un view de poveste. Atât ziua, cât și seara. Cei care au realizat acest clasament scriu că locul este cea mai serioasă oportunitate pentru cel mai bun selfie.

 

 

Apusurile de soare din Broomfield

Parcul Enfield face parte din Societatea de Patrimoniu Englezească și a fost grădina istoricei Case Broomfield. Dacă ajungeți la ora potrivită, dar și pe vremea potrivită, apusurile de soare de aici sunt grăitoare. Sentimentul, spun cei care au fost martori, este că „vă simțiți ca și cum ați fi la mii de kilometrii depărtare”.

 

Cafenea pe acoperișul pieței

Alfie Market este cea mai mare piață aflată în spațiu închis din Londra, iar cafeneaua care se află chiar pe acoperiș vă oferă priveliști panoramice asupra orașului și, de asemenea, spun realizatorii acestui clasament, este locul perfect pentru a lua micul dejun în weekend.

 

Portobello Road Market, doar vinerea!

Sâmbăta este pentru turiști, vinerea însă, piața este dedicată pentru iubitorii de fashion care sunt la vânătoare de lucruri vintage la prețuri și oferte care merită!

 

Încercați Sunday Lasagna

Minunatul restaurant italian Lonzo din Londra oferă tuturor celor care-i trec pragul un adevărat festin: oricâtă lasagna puteți mânca, în fiecare duminică începând cu ora 15.00. Carnea de vită din care este preparată mâncarea tradițională italiană este cea mai bună, spun cei care i-au trecut pragul. Bineînțeles, atunci când este udată cu o sticlă de vin roșu!

 

Artă stradală

Potrivit celor de la Secret London, Portland Street este strada preferată a multor iubitori de artă stradală, însă și desenele de pe casele din Bethnal Green sunt la fel de grăitoare, mai spun aceștia.

 

 

 

 

Ruine în mijlocul orașului

Adăpostul bombardat aflat în Biserica St. Dunstan (Church of St. Dunstan) este acum deschis vizitatorilor. Iar grădina din jur este cea mai retrasă grădină din inima capitalei.

 

Străzi înguste

Cele mai drăguțe străduțe sunt în Kynance Mews. Locul pare un regat străin, care te face să te simți departe deși te afli în Kensington, spun realizatorii clasamentului.

 

În bar, prin ușa unui frigider

Mayor of Scaredy Cat Town este unul dintre barurile cu astfel de teme în care vă veți simți de-a dreptul… dezorientat.

 

Tunelurile de sub Camden Town

Vă puteți pierde în adevăratul sens al cuvântului în labirinturile din pasajele care se află în binecunoscuta piață din Camden Town.

 

Cele șapte nasuri din Soho

Acestea reprezintă protestul lui Rick Buckley împotriva camerelor CCTV, care se află la tot pasul pe străzile din Londra.

 

Clădirile din Londra te duc în toată lumea

Un exemplu concret, scriu cei de la Secret London, sunt templele indiene, care se află în nordul orașului. De exemplu, mai în glumă, mai în serios, aceștia aseamănă cartierul Neasden cu India.

 

 

Experiențe inedite la… cinema!

 

Secret Cinema

Iubiți filmele? Vă plac misterele? Atunci e bine să știți că Secret Cinema London este exact lucrul de care aveți nevoie. Secret Cinema London se desfășoară în locuri secrete ale orașului, este un eveniment lunar și este o modalitate unică și excentrică de a viziona un film, fie că este vorba de o premieră, fie de un film clasic pe care-l iubește toată lumea. Cu o varietate uimitoare de locuri și filme, Secret Cinema London este una dintre cele mai la modă modalități de a ține pasul cu lumea cinematografiei.

În fiecare lună, locul respectiv este făcut cunoscut exact în ziua în care va avea loc proiecția și doar celor care s-au înscris să participe la acest eveniment. Când află unde se va desfășura proiecția, li se vor oferi și câteva indicii pentru a-i ajuta să-și imagineze ce fel de eveniment va fi și la ce gen de film să se aștepte. Vă veți întâlni împreună cu alți fani ai Secret Cinema într-o anume locație și la o anumită oră din noapte de unde veți fi conduși către destinația secretă pentru o noapte de distracție și cinematografie.

O experiență cinematică fabuloasă, ea poate oferi surprize celor care merg la Secret Cinema, cum ar fi locația proiecției (parcarea unui hotel de 5 stele sau un cimitir), oaspeți speciali și instalații live.

Dacă doriți să vă înregistrați pentru a participa la Secret Cinema, puteți folosi link-ul următor: http://www.secretcinema.org.

 

Nu veniți fără costum de baie!

Hot Tub Cinema, o opțiune pe cât de simplă, pe atât de magică, așa cum o numesc organizatorii acestor evenimente speciale, se rezumă la: filme faimoase, spațiu din belșug. Totul în mici piscine cu apă fierbinte. Puteți rezerva toate cele șase locuri disponibile într-una dintre zecile de piscine și puteți petrece o seară frumoasă cu cei mai apropiați și dragi prieteni. Sau vă puteți face prieteni noi, rezervând doar două locuri și împărțind astfel piscina cu alți doritori de astfel de experiențe. Seara nu se termină după terminarea filmului, ci târziu. Organizatorii îi așteaptă pe clienți cu petreceri, karaoke, muzică și dans. Primul cinema de acest gen a fost deschis pe 7 iulie 2012. Prețurile pornesc de la 35 de lire pentru un singur bilet și ajung la peste 200 de lire pentru un grup de șase persoane.

Înscrieți-vă pe website-ul Hot Tub Cinema pentru a fi anunțați când va avea loc următoarea proiecție.

 

Vă surâde o bătaie cu pernele?

Pillow Cinema este cea mai confortabilă experiență la cinema. Organizatorii o aseamănă cu „vizionarea unui film pe un nor pufos”. Oaspeții primesc perne super confortabile, plus o pătură gratuit. Biletele pornesc de la 10 lire și se opresc la 60 de lire. Pentru programul lunii decembrie, accesați website-ul Pillow Cinema.

 

 

 

Există, dar nu se pot vizita

 

Prima locație… pe care nu o vei vizita niciodată

Baza militară britanică RAF Menwith Hill se situează pe primul loc în topul „Zece locații pe care nu ai să le poți vizita niciodată” alcătuit de website-ul Dreyx.com. Baza este cea mai inaccesibilă dintre alte „destinații turistice” celebre, dar imposibile, cum ar fi: arhivele secrete ale Vaticanului, Marele Altar Ise din Japonia sau organizația secretă a liderului nord-coreean Kim Jong II.

RAF Menwith Hill este o bază militară britanică cu legături în rețeaua globală de spionaj Echelon. Ea este amplasată în comitatul Yorkshire și a fost stabilită aici în 1956 de ASA (US Army Security Agency) și remisă NSA (National Security Agency) în iunie 1966.

Este poate cea mai importantă stație din rețeaua de spionaj alături de o stație terestră, a cărei bază se află la Etam (Virginia, SUA), de o alta cu o vocație identică aflată la Wahihopal, pe insula din sud a Noii Zeelande, și de o alta înființată la Geraldfton (Australia).

Menwith Hill a fost aleasă „stația anului 1991” datorită rolului hotărâtor pe care l-a jucat în Războiul din Golf. Astăzi este branșată la computere extrem de puternice care triază și procesează apelurile telefonice, e-mail-urile, telegramele, faxurile, traficul internet și alte tipuri de mesaje provenind de la guverne, societăți private sau simpli cetățeni. Stația de la Menwith Hill are 23 de antene imense de ascultare și trei antene parabolice gigantice, una dintre ele având diametrul de 60 de metri. Toate aceste echipamente sunt dirijate spre răsărit, deci către continentul european. Două cabluri cu fibre optice, capabile să transmită fiecare câte 100.000 de convorbiri simultan, au fost instalate în 1996, între rețeaua British Telecom și stația Menwith Hill.

Organizația Echelon dispune de un buget anual estimat între 15 și 20 miliarde de dolari, conform revistei Telecomunicații mobile; cât privește personalul specializat, doar NSA are 12.000 de specialiști în informatică, electronică și telecomunicații.

 

 

Wilton’s Music Hall și istoria ei

Cea mai veche sală de concerte din lume stă uitată pe o stradă a Londrei. Wilton’s Music Hall este una dintre clădirile protejate în Marea Britanie ca și construcție cu arhitectură deosebită și de interes istoric special, fiind unul dintre puținele obiective de acest fel care s-au păstrat nealterate de-a lungul secolelor în Londra modernă.

Sala există și în prezent în forma sa inițială și nu a suferit nicio lucrare de restaurare de peste 200 de ani. În zilele sale de glorie, sala era iluminată de un candelabru uriaș simbolizând soarele arzător. Peste 300 de brațe purtând corpuri iluminate cu gaz și 27.000 de cristale făceau parte din structura acestuia. Tavanul poartă încă urmele vizibile ale acestui corp de iluminat. Spațiul era astfel conceput încât să poată fi folosit atât de un auditoriu care prefera să asiste la spectacol de la mese, cât și de către cei care luau loc pe banchete dispuse de-a lungul încăperii. Intrarea era prevăzută cu un hol unde lumea putea să asiste la concerte stând în picioare, iar exteriorul permitea în aceeași măsură prezența publicului. De-a lungul timpului, Wilton’s Music Hall a supraviețuit fiind utilizată și ca biserică și a trecut peste incendii, inundații și război, după care a fost abandonată. În 1964, în urma unei campanii pentru conservarea acesteia, a fost trecută pe lista clădirilor-monument protejate de statul britanic.

Wilton’s a fost redată circuitului concertistic în 1999 și în prezent continuă să găzduiască spectacole de teatru și concerte muzicale. În iunie 2007, Fundația pentru Monumentele Lumii a încadrat Wilton’s Music Hall pe lista celor mai amenințate clădiri istorice din lume.

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!