Londra vs. orașele mici. Unde e mai bine?

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Diaspora, Locuinţe, Muncă pe data 14 aprilie 2016

Londra vs. orașele mici. Unde e mai bine

Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg! Această zicală românească se potrivește ca o mănușă unor conaționali care au venit în Regatul Unit al Marii Britanii plini de speranță și cu gândul că vor duce un trai lipsit de griji, muncind puțin, dar câștigând bani mulți. În cazul celor care s-au stabilit în Londra, situația este și mai grea: viața în capitala de pe Tamisa este costisitoare, iar șansele ca un nou venit să reușească să se descurce sunt destul de reduse. Cât de bine se trăiește în Anglia, care sunt sacrificiile pe care trebuie să le faci și la ce trebuie să te aștepți în momentul în care ajungi în această țară o să aflăm din experiența unor români stabiliți deja pe teritoriul britanic. Aceștia au lansat discuții aprinse pe un site de socializare după ce un român, recent ajuns în UK, a pus o întrebare simplă: „Cum supraviețuiți în faimoasa Londra?”

În urmă cu doar câteva zile, Cătălin, șofer de TIR, care, potrivit spuselor sale, a venit în Londra acum două luni, a postat pe Facebook următorul mesaj:

—————————————

„Sunt și eu curios cum rezistați în așa faimoasa Londra? Cum supraviețuiți? £1.800 casa, £150 council tax, £200 gazul, curentul și apa, £100 asigurarea mașinii, £150 benzina, £400 mâncarea și alte cheltuieli. În total £2.800!

Cât câștigați, oameni buni? Sau am venit cu toții în Anglia și suferim mai mult decât în România?”

—————————————

 

E scumpă Londra, dar nici chiar așa!

Imediat, românii stabiliți în Regatul Unit al Marii Britanii s-au grăbit să îi ofere lămuririle mult dorite. În primul rând, mulți au dorit să îi atragă atenția că estimările lui sunt destul de exagerate.

Iulian: „Cu siguranță nu dăm 1.800 de lire doar pentru închirierea unei case. Eu nu scriu aici ca să fiu Gică-contra, dar vorbesc dintr-o experiență de aproape opt ani. La banii aia găsești case cu 6 camere, ceea ce e mult pentru o familie cu doi sau trei copii. Obligat, poți da măcar o cameră dublă unui cuplu drăguț și curat și s-a redus chiria de la 1.800 la 1.250 de lire.”

Laura: „Eu spun cazul meu. Stăm două cupluri, în familie, frate și soră, și dăm 1.500 de lire pe lună, iar apartamentul este nou, nu a mai stat nimeni în el și este foarte frumos, mobilat, zonă foarte bună. Când am căutat, am găsit și mai ieftine, dar depinde de zona în care cauți.”

Alexandra: „Muncim și trăim un pic mai bine decât în România! Noi, de exemplu, nu punem bani deoparte și sunt luni în care facem și datorii (overdraft, credit card etc.), dar stăm singuri, mâncăm la restaurant cel puțin o dată pe săptămână, mergem într-o vacanță pe an (în România le făceam cu greu) și cam atât. Într-adevăr, dacă nu câștigi să îți permiți, nu stai singur, cheltui mai calculat și uite așa trăiești, iar dacă vrei să mai și aduni un ban, atunci strângi cureaua la maximum, te muți cu alți opt în casă și uite așa dai înainte. Depinde de fiecare cum vrea să trăiască și ce țel are în viață!”

Ion: „Păi, din ce am văzut eu, cei care doresc să stea independent și-au închiriat case mai la periferie, acolo unde prețurile sunt puțin mai mici.”

Jan: „Muncim din greu și cu seriozitate. Eu, de când am venit, stau într-un apartament cu o cameră. Lunar, mă ajung cheltuielile undeva la 1.200 lire, dar la banii ăștia mă bucur de confort, fără certuri sau alte discuții care inevitabil apar atunci când locuiești la comun cu alții.”

—————————————

„Londra chiar este scumpă, foarte scumpă, însă tu ai exagerat puțin! În primul rând, un apartament cu o cameră este maximum 1.200-1.500 de lire, asta dacă îl iei prin zona 1-2, plus că, dacă câștigi în jur de 1.800 de lire, iar partenerul tău aproximativ la fel, eu zic că ajungi să duci o viață mult, dar mult mai bună ca în România și poți pune și ceva deoparte.”

Răzvan

—————————————

 

De ce să alegi Londra, când ai atâtea variante?!

Printre zecile de comentarii pe care le-a atras postarea lui Cătălin au fost și foarte multe prin care românii stabiliți de ceva vreme în UK au subliniat un aspect foarte important: de ce să alegi Londra, când știi cât de scump este traiul, din moment ce ai atâtea variante de orașe frumoase, în care ai putea să câștigi aproape la fel de bine, dar pentru cheltuielile lunare nu ai scoate la fel de mulți bani din buzunar?

Bogdan: „Mie, unul, nu-mi place Londra deloc, mai bine aici în provincie.  Am stat și eu în metropola de pe Tamisa, dar doar patru luni, după care am realizat că nu e pentru mine. Comparativ cu capitala, în alte orașe sunt mult mai mici chiriile, o casă cu două camere putând fi luată prin agenție și cu 450 de lire. Eu muncesc pe salariul minim, dar mă descurc mai bine ca în țară. Locuiesc în Kettering, undeva în mijlocul Angliei, este super liniștit orășelul, iar de muncă se găsește mai mult în depozite și fabrici, foarte slab în construcții. Eu stau singur într-o cameră single și dau £300 cu bill-uri incluse și repet: câștig minim pe economie, dar pot spune că este  bine… Nu mă îmbogățesc, dar nici nu mă uit în vitrine ca în România.”

Cornelia: „Ce ziceți de Liverpool? Este foarte fain orașul! Pe mine m-a fermecat când l-am vizitat, iar o casă cu trei dormitoare este doar 500 de lire. De ce toți românii se opresc în Londra, nu știu! Eu mă gândesc serios să părăsesc Londra!” 

Maria: „Întotdeauna va fi mult mai simplu să te descurci într-un oraș mai mic decât în capitală. Spre exemplu, eu pe o casă cu patru dormitoare, două băi, bucătărie și living, în Liverpool, dau £550 pe lună.”

—————————————

„Păi, vezi, din start gândești greșit, te plângi de Londra și spui că am venit cu toții în Anglia să suferim mai mult decât în România. Ultima oară când am verificat, Anglia nu era alcătuită doar din Londra. Cine vă pune să locuiți în capitală, unde plătiți cu 40-50% mai mult pentru că e… capitală! Într-adevăr, salariile sunt mai mari, însă și cheltuielile sunt mult mai mari. Omul ar trebui să se mute după propriile nevoi și beneficii. Sunt atâtea orașe mari și frumoase și pline de locuri de muncă în care vă puteți muta. Eu, de exemplu, stau în Bristol, am apartament cu două camere duble, sufragerie, bucătărie și baie la £680/lună + council tax și cheltuieli. Și eu plătesc mult pentru că stau în cartier rezidențial, dar găsești la banii ăștia chirie și în centrul orașului. Până și salariul minim dacă îl ai și ești aici împreună cu încă o persoană, trăiești mai mult decât decent pentru că împărțiți totul în doi, sau mai bine în trei, dacă mai aveți pe cineva. Eu, unul, să-mi dea cineva 3.000 de lire pe lună în Londra și nu m-aș muta de aici acolo. De vizitat da, dar de locuit n-aș locui în Londra. Banii se câștigă greu, folosiți-i cu cap!”

Ionuț

—————————————

 

La comun cu alții: nu ai confort, dar scapi ieftin

Foarte mulți români care au venit în Marea Britanie doar pentru o scurtă perioadă de timp sunt de părere că locuitul în comun cu alte persoane reprezintă o variantă foarte bună: la chirie dai destul de puțin, iar utilitățile se împart la numărul celor care locuiesc în casă.

Narcis: „Casa se împarte la 7-8 persoane, de mâncat mai mult răbdări prăjite, adică mai mult cereale, și aproape toți banii sunt puși deoparte. Așa fac majoritatea bani! Cred că sunt cazuri de români care trăiau mai bine acasă decât aici, dar asta e, strângi cureaua azi ca să îți fie mai bine mâine.”

 Elena: „Cel mai bine este să ai pe cineva cu care să închiriezi o casă. Eu am locuit vreo șapte luni într-o casă cu prietenul meu și încă trei persoane. Ne știam cu toții din România și ne-am decis să ne mutăm împreună. Chiria de 680 de lire o împărțeam la trei, câte camere erau în casă, iar pentru utilități nu scoteam prea mulți bani din buzunar. În plus, noi eram cuplu și asta ne-a ușurat cu mult traiul în UK. Acum ne-am mutat singuri într-o casă cu un dormitor, sufragerie, baie, bucătărie și grădină. Chiria ne costă 350 de lire, la care se adaugă council tax-ul și celelalte cheltuieli legate de întreținere. O să cheltuim mai mult, dar, ca peste tot, confortul se plătește, nu?!”

Discuțiile pe marginea acestui subiect s-au încheiat într-o notă veselă cu un comentariu postat de Bogdan, un alt român stabilit de ceva vreme în Marea Britanie: „Dacă și aici ne chinuim financiar, apoi cred că numai pe Marte e mai bine!!!”

—————————————

„Lucrurile ar trebui să fie foarte simple pentru toată lumea. Dacă intenționezi să ajungi în Marea Britanie pentru a te realiza sau dezvolta profesional, atunci cu siguranță unul dintre cele mai bune orașe pentru tine va fi Londra. Traiul va fi unul destul de costisitor, dar vei avea la tot pasul diverse oportunități și te vei mișca prin lumea bună, să spunem așa. Dacă, însă, vrei să vii în Anglia doar pentru o perioadă scurtă, un an, doi sau trei, atunci nu ai ce căuta în metropolă. Locul ideal pentru tine va fi un oraș mic, dezvoltat din punct de vedere industrial, unde poți să găsești cu ușurință un job. Acolo, vei plăti destul de puțin pentru chirie, utilități și cheltuieli personale, astfel încât să ai posibilitatea să strângi bani, adică să îți atingi obiectivul. Este adevărat că îți trebuie și puțin noroc, dar cel mai mult ține de ambiția fiecăruia și de stabilirea, încă de la capăt de drum, a țelului!”

Mihaela

—————————————

Autor articol: Loredana Petrescu

Comentarii

O parere la “Londra vs. orașele mici. Unde e mai bine?”

  1. Olivia Daniel Spune:

    dacă aveți nevoie de un împrumut Deci, contactați-ne astăzi prin e-mail la:
    (Oliviadaniel93@gmail.com)

Spune-ti si tu parerea!