Lord Sugar: acuzaţii false la adresa est-europenilor

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 27 octombrie 2014

Lord Alan Sugar

Est-europenii văd Marea Britanie ca pe o ţară „unde curge lapte şi miere”, a susţinut Lord Alan Sugar, magnatul britanic de origine evreiască a cărui avere este estimată la aproximativ 700 milioane de dolari. Afirmaţiile sale xenofobe au fost dezvăluite într-un articol publicat de tabloidul Daily Mail în 14 octombrie.

Comentariul a fost făcut la lansarea unei noi serii a emisiunii The Apprentice (Ucenicul) difuzată pe canalul naţional BBC 1, în care Lord Sugar este protagonistul principal începând din 2005. Acesta i-a asociat indirect pe imigranţii proveniţi din statele est-europene cu abuzurile din sistemul de beneficii sociale săvârşite în Regatul Unit şi i-a criticat pe cei care preferă să trăiască de pe urma ajutoarelor financiare primite de la stat.  

 

Ţara unde curge lapte, miere şi beneficii sociale

Cultura traiului exclusiv din beneficii sociale atât de răspândită în Marea Britanie trebuie să înceteze, a atenţionat Lord Alan Sugar în seara de 14 octombrie. Acesta a continuat susţinând că est-europenii cred despre Regatul Unit că este un loc „unde curge lapte şi miere” şi a atras atenţia că abuzurile din sistemul de beneficii sociale îi demoralizează pe oamenii cinstiţi care obişnuiesc să îşi câştige pâinea muncind din greu.

„Toate acestea trebuie să înceteze”, a mai spus magnatul în vârstă de 67 de ani. El a sugerat apoi că toate aceste probleme pot fi rezolvate de către politicienii britanici doar dacă aceştia au suficient tupeu pentru a-şi susţine punctul de vedere în cadrul dezbaterilor cu oficialii UE „de la Bruxelles”.

Vedeta emisiunii The Apprentice de pe BBC 1 a oferit şi soluţii cu privire la problema est-europenilor care abuzează de sistemul de beneficii sociale din Marea Britanie. Lord Sugar a sugerat că est-europenii ar trebui să muncească „trei sau patru ani” în Regatul Unit, timp în care să contribuie la bugetul de stat, înainte de a fi îndreptăţiţi să primească ajutoare sociale.

 

Un lord acuză

„Ce mă deranjează cel mai tare sunt abuzurile generalizate asupra sistemului de beneficii sociale. Este vorba de o adevărată cultură a traiului de pe urma acestora. Cred că este de-a dreptul demoralizant să vezi cum unii nu se deranjează să muncească doar pentru că au mulţi copii şi primesc bani de la stat. Acest mod de viaţă trebuie să dispară”, a afirmat Lord Sugar, citat în tabloidele The Sun şi Daily Mail. „Apoi, faptul că numeroşi cetăţeni europeni vin aici, cu precădere cei din fostele state ale blocului comunist din estul continentului, admise ulterior în UE. Ei cred că aici curge lapte şi miere. Toţi primesc beneficii sociale şi au acces la serviciile noastre sociale sau la alte servicii publice, înainte ca noi să ne putem da seama de acest lucru. Toate aceste probleme pot fi rezolvate doar de către politicieni cu tupeu, care să fie în stare să se bată pentru ideile lor la Bruxelles”, a afirmat, textual, Lord Sugar.

 

Daily Mail, în apărarea românilor

Acuzaţiile lui Lord Alan Sugar la adresa est-europenilor stabiliţi în Marea Britanie sunt tendenţioase şi neconforme cu realitatea, observă jurnaliştii de la Daily Mail. Ei au publicat în subsolul articolului o casetă în care precizează că: „Începând din luna noiembrie, cetăţenii europeni stabiliţi în Marea Britanie care nu au un loc de muncă nu pot primi ajutoare sociale pentru o perioadă mai lungă de trei luni.”

„Chiar şi cei mai mari susţinători ai laburiştilor recunosc că sistemul de beneficii sociale din Marea Britanie este ţinta anumitor cetăţeni din statele UE care vin aici profitând de normele europene referitoare la libera circulaţie. De fapt, chiar laburiştii sunt cei care au deschis graniţele Marii Britanii pentru est-europeni”, a reacţionat Steven Woolfe, europarlamentar din partea partidului extremist şi naţionalist UKIP.

Lord Alan Sugar a obţinut actualul rang nobiliar în 2009 şi este un apropiat al Partidului Laburist, pentru care a făcut, de-a lungul anilor, donaţii în valoare de sute de mii de lire sterline, după cum susţin cei de la Daily Mail.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!