„Love Buiding” repara dragostea in 7 zile

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 16 decembrie 2013

Londra_Festivalul de Film 2013_Alexandru Papadopol si Dragos Bucur_1

Comedia dramatica „Love Building”, a carei actiune are loc intr-o tabara, este menita sa „repare” relatii de cuplu ajunse intr-un moment critic. 14 cupluri ajunse in impas, ajutate de cei trei psihoterapeuti si traineri ai taberei, interpretati de Dragos Bucur, Alexandru Papadopol si Dorian Boguta, incearca sa-si reconstruiasca povestile de dragoste, participand la o serie de teme si exercitii.

Pe parcursul a 7 zile, participantii trec prin diverse etape ale repararii relatiilor lor. Dar cei trei traineri meniti sa ii asiste au propriile lor probleme, iar lucrurile scapa incet-incet de sub control. Intr-o cursa continua catre „si au trait fericiti pana la adanci batraneti”, se ridica o singura intrebare: „Poti sa repari dragostea in 7 zile?”

„Love Buiding” a fost prezent in cadrul celei de-a zecea editii a Festivalului de Film Romanesc de la Londra (2013), cunoscut si sub numele „Punct si de la capat”. Festivalul prezinta cele mai noi, mai captivante si mai relevante productii ale efervescentei industrii de film romanesti.

 

Diaspora Romaneasca: Se poate repara o poveste de dragoste in 7 zile?

Dorian Boguta: Eu nu cred, daca sunt probleme intr-o relatie, eu cred ca cel mai bine este sa mergi la un doctor, cu specializarea ORL, si sa verifici daca auzi bine. Iar daca medicul iti spune ca auzi bine, dar tu ai o problema in cuplu, inseamna ca ai o problema la cap. Daca auzi ce vrea partenerul de langa tine… asculta-l si o sa-l intelegi. Despre acest lucru este vorba, pentru ca problemele apar in unele cupluri cand cei doi nu aud si nu se asculta. Asta cred eu.

Alexandru Papadopol: Este un bun inceput. Nu cred ca o relatie de dragoste se poate repara in 7 zile, dar totusi, cine incearca este de apreciat, cred ca este si un act de curaj.

 

D.R.: Credeti in impacari?

Dorian Boguta: Cred ca odata stricata o relatie… este ca ulciorul spart. Il lipesti, dar semnul, cicatricea se vede. Si astfel mereu cand se intampla ceva intr-o relatie si cuplurile iar lipesc… ulciorul acesta devine o amfora, care trebuie pusa in muzeu. Si cel mai bine este sa o iei de la capat… eu asta cred.

 

Despre film

Londra_Festivalul de Film 2013_Dorian Boguta_1

Doua inselari, sapte incompatibilitati, o rutina, o impotenta, o frigiditate, un copil… cam asa sunt rezumate problemele de cuplu in tabara de reparat relatii „Love Buiding”. Simplu, pragmatic, chiar sec. Fiindca asa e eficient. Si orice terapie sau tratament poate incepe doar dupa ce s-a acceptat faptul ca exista o problema. Acum, spun scenaristii, nu trebuie sa nu sariti si sa strigati ca un copil nu poate fi o problema, ci doar o bucurie, fiindca au si argumente: destule cupluri de parinti cu copil mic stiu ca intimitatea dintre parteneri se cam duce naibii dupa nastere si ca timpul si atentia pe care cei doi si-o acordau inainte se indreapta spre bebelus, iar relatia de cuplu ramane sa se hraneasca din amintirile clipelor frumoase petrecute in doi.

Povestile celor 14 cupluri din „Love Building” au fost scrise de scenaristele Oana Rasuceanu, Iulia Rugina, care este si regizorul filmului, și Ana Agopian, si jucate de 31 de absolventi ai celei de-a cincea generatii a scolii Actoriedefilm.ro. Aportul creativ al atator oameni a asigurat prospetimea filmului si un ritm rapid de schimbare a replicilor, dar si a situatiilor.

——————————

IULIA RUGINA s-a nascut in 1982 in Bucuresti si a studiat regie de film la UNATC Bucuresti (2002-2006). In 2011, a absolvit masteratul in regie de film. A regizat opt scurtmetraje si trei filme de mediu metraj, fiind co-scenarist la majoritatea dintre ele. Filmele sale au fost vizionate in cadrul a peste 50 de evenimente din 13 tari. Iulia este, de asemenea, formator/trainer (proiecte pentru amatori, incepatori sau copii) și co-fondator al unei asociatii culturale pentru educatie prin film. Debutul sau in lung metraj este filmul cu buget redus Love Building. Iulia pregatește un al doilea lungmetraj – Breaking News.

——————————

 

D.R.: Cum a fost rolul din „Love Building”?

Alexandru Papadopol: Niciun rol nu este usor. Se spune ca cel mai important intr-un film este scenariul. Toate datele unui personaj se afla in scenariul respectiv. Avand un scenariu bun, pot sa spun ca m-a ajutat, dar cred ca ar fi superficial din partea unui actor sa vorbeasca despre un rol daca a fost greu sau usor.

Dragos Bucur: Mi-a placut foarte mult personajul, ceea ce vreau sa precizez este faptul ca „Love Building” este un film special, si nu neaparat ca produs, ci ca istorie si proces de realizare. Este un film facut fara bani, cu studenti, cu multa pasiune, intr-un timp foarte scurt, atipic pentru peisajul romanesc. Pentru mine, si pentru noi inseamna mult.

 

D.R.: Care este replica preferata?

Dorian Boguta: Replica mea preferata este: „Treziti-va bai, am venit cu filmul!” din „Caravana cinematografica”, un film pe care l-am filmat in anul 2008. Asta imi place foarte mult, pentru ca vreau sa aduc spectatorii inapoi in salile de cinematograf romanesc.

Dragos Bucur: Da, dar nu o pot spune. Eu sunt celebru pentru replicile pline de culoare pe care le spun in filme.

 

D.R.: Ce planuri de viitor aveti?

Dorian Boguta: In viitorul apropiat pregatim „Love Building 2”, pe 5 februarie incep filmarile. Personal, pregatesc un lungmetraj ca regizor.

Alexandru Papadopol: Se spune ca nu este bine sa iti faci planuri de viitor pentru ca rade Dumnezeu de tine.

Dragos Bucur: Sunt mai multe. Unul din cele mai importante proiecte este „Love Buiding 2”. Avem inca un film care este in stadiu de proiect produs de Paul Negoescu. Filmez un film independent in Anglia… si cam atat.

 

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!