A luat fiinţă Consiliul Diasporei

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora, Diaspora în lume pe data 5 decembrie 2014

Conferinta anuala DP-ROSA

 

O alternativă la

Congresul Românilor de Pretutindeni?

 

Pe 29 noiembrie, la Bruxelles, câţiva români au creat Consiliul Diasporei, profitând de eşecul organizării la aceeaşi dată a Congresului Românilor de Pretutindeni, în forma propusă de Bogdan Stanoevici, ministru delegat al românilor de pretutindeni.

Câțiva români stabiliţi în Belgia, Marea Britanie şi Franţa au lansat Consiliul Diasporei, la Bruxelles, în 29 noiembrie. Structura are în prezent peste 40 de membri, dintre care şapte provin din Regatul Unit. Ea a luat fiinţă la iniţiativa DP-ROSA (Diaspora Progresistă – Romanian Open Society Abroad), organizaţie a cărei platformă-program a fost creată la sfârşitul anului 2011.

„A fost lansat Consiliul Diasporei în ajunul Zilei Românilor de Pretutindeni”, au anunţat reprezentanţii DP-ROSA, într-un comunicat de presă transmis în 29 noiembrie. Aceştia precizau că organismul a luat naştere „în cadrul conferinţei anuale a DP-ROSA care a avut loc la Bruxelles, pe parcursul întregii zile”.

La dezbatere au participat cetăţeni români rezidenţi în Belgia, Franţa şi Marea Britanie, au mai informat organizatorii.

„De asemenea, activ la dezbatere a fost E.S. dl Ştefan Tinca, ambasadorul României în Regatul Belgiei, care a felicitat în mod special iniţiativa Consiliului Diasporei şi eforturile spre unitate şi cooperare ale românilor din străinătate”, se precizează în acelaşi comunicat.

La evenimente a fost prezentă o echipă de jurnalişti ai Televiziunii Române.

 

Urmează Partidul Diaspora Progresistă

Crearea Consiliului Diasporei nu a fost singurul obiectiv al întâlnirii din 29 noiembrie a celor de la DP-ROSA. Aceştia intenţionează să creeze un partid politic în viitorul apropiat.

Agenda zilei s-a concentrat în jurul „celor două iniţiative principale ale DP-ROSA în 2014: iniţiativa civilă Consiliul Diasporei (CD) şi iniţiativa politică Partidul Diaspora Progresistă (PDP)”.

„Prioritatea dezbaterii a fost versiunea finală a Statutului Consiliul Diasporei (CD), care reprezintă iniţiativa civilă şi care este deja funcţională, sub formă de proiect-pilot care va dura un an de zile”, se arată în comunicatul de presă redactat de organizatori. În plus, „iniţiativa politică PDP va fi dezvoltată în următoarele luni de către Grupul de Iniţiativă PDP, iar programul politic al PDP va fi dezbătut cu prioritate la Londra, pe 28 noiembrie 2015, înainte de înscrierea partidului.”

————————————–

Link-uri utile

 

Comunicat de presă – Lansare CD:

http://diasporaprogresista.eu/societatea-civila/consiliul-diasporei/

O parte din biografiile membrilor CD:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.592863004153066.1073741857.113333765439328&type=1

Mai multe informaţii despre statutul CD: 

http://diasporaprogresista.eu/wp-content/uploads/2014/12/Statut_CD.pdf

————————————–

 

 

„Membrii consiliului s-au auto-selectat”

 

Conferinta anuala DP-ROSA_Doru Maliia (UK)2

Lansarea Consiliului Diasporei la Bruxelles a fost anunţată prin intermediul unei invitaţii adresată de platforma civilă DP-ROSA „asociaţiilor şi altor reprezentanţi ai comunităţii româneşti din UK”, Aceasta era datată 4 noiembrie, fiind semnată de Doru Mălîia, român stabilit în Marea Britanie şi reprezentant al DP-ROSA la Londra. Acesta a răspuns întrebărilor adresate de „Diaspora Românească” în legătură cu modul în care a luat naştere Consiliul Diasporei, imediat după înfiinţarea acestuia.

 

Diaspora Românească (D.R.): Cine a participat din Marea Britanie la cea de-a treia conferinţă anuală a DP-ROSA care a avut loc la Bruxelles în 29 noiembrie?

Conferinta anuala DP-ROSA_echipa UK

Doru Mălîia (D.M.): Am participat la evenimentul de lansare a Consiliului Diasporei alături de alte şase persoane din Marea Britanie. Delegaţia din care am făcut parte a fost formată din Costel Cam, Oana Boghian, Nicolae-Daniel Popescu și Luminița Dăncescu. Din motive personale, Alexandra Ivănuţă a reuşit să ajungă doar la evenimentul de celebrare a Zilei Naţionale a României la Bruxelles.

 

D.R.: Cine face parte din acest Consiliu al Diasporei?

D.M.: O parte din biografiile membrilor Consiliului Diasporei sunt afişate în ultimul comunicat de presă. CD este constituit din minimum 12, maximum 99 membri cu drept de vot. Conform statutului recent adoptat, membrii consiliului sunt cetăţeni români, au vârsta de minimum 18 ani, sunt preşedinţi sau reprezentanţi ai asociaţiilor non-profit din străinătate, ai grupurilor de iniţiativă, ai partidelor politice construite în diaspora la iniţiativa sau cu participarea românilor, reprezentanţi ai presei, studenţilor, mediului privat, precum şi experţi în diverse domenii de interes naţional şi internaţional, cu rezidenţă permanentă sau temporară în alt stat decât România.

 

D.R.: Cum au fost aleşi membrii Consiliului Diasporei?

D.M.: Membrii Consiliului s-au auto-selectat, nu a fost nevoie de vreo desemnare din partea cuiva anume. Invitaţia DP-ROSA a fost să ne alăturăm pentru a ne reprezenta propriile asociaţii şi grupuri de iniţiativă civilă. CD este guvernat de bună-credinţă, transparenţă, bun simţ, respect reciproc şi conlucrare armonioasă, în interesul comunităţii româneşti din străinătate, indiferent de apartenenţa politică, orientarea sexuală sau religioasă, rasă, etnie, statut economic sau profesional. Aşadar, persoanele sau asociaţiile românilor din străinătate trebuie să fi demonstrat prin activitățile desfăşurate că sunt guvernate de aceleaşi principii şi valori.

 

D.R.: Cât de reprezentativ este acest organism (CD) pentru comunităţile de români?

D.M.: Consiliul Diasporei este primul organism independent de reprezentare a comunităţilor de români din străinătate. Considerăm că acest organism independent este reprezentativ chiar şi acum. La momentul citirii statutului, CD avea aproximativ 45 de membri. Reprezentativitatea consiliului este în continuă creştere, pe măsură ce numărul asociaţiilor româneşti care se înscriu acoperă tot mai multe ţări şi continente. CD are şi legitimitate, deoarece în componenţa sa intră membri din mai multe organizaţii ale societăţii civile, mass-media sau companii private. Foarte mulţi dintre membrii actuali desfăşoară deja activităţi utile şi importante în folosul comunităţilor româneşti din străinătate.

————————————–

Am 46 de ani. Sunt originar din Brăila, dar am trăit mai mulţi ani în Bucureşti. Am absolvit la Universitatea bucureşteană Facultatea de Sociologie-Psihologie, însă nu am continuat în această profesie. M-am apucat de afaceri şi am făcut a doua facultate la ASE, specializarea Marketing şi comerţ. Ulterior, am mai terminat un master în domeniul siguranţei şi securităţii naţionale. Sunt, de asemenea, specialist în medierea conflictelor.

În ultimii ani petrecuţi în ţară am dezvoltat un business foarte mare, în domeniul construcţiilor. Dar am ajuns la concluzia că nu mai aveam perspective ca om de afaceri, fiindcă nu eram implicat politic. Aşa că am decis să ne stabilim în Londra, împreună cu soţia mea; mai ales pentru că fiica mea termină anul viitor facultatea în România şi vrea să vină aici, pentru studii post-universitare.”

Doru Mălîia, extras dintr-un interviu acordat pentru Diaspora Românească în 2013

————————————–

 

 

Cine este DP-ROSA?

 

Conferinta anuala DP-ROSA3

Diaspora Progresistă este o reţea socială construită de un grup de iniţiativă românesc, conform website-ului www.diasporaprogresista.eu. „Grupul de iniţiativă fondator este constituit din voluntari români care cred în valoarea creativă a solidarităţii româneşti şi împărtăşesc convingeri similare cu privire la menţinerea valorilor româneşti şi la dezvoltarea României, pentru generaţiile viitoare. Iniţiatorii acestui proiect se numără printre fondatorii şi aderenţii la Platforma Program 2012-2014, independentă de orice partid politic din România sau din străinătate”, se mai susţine pe pagina de web a organizaţiei.

Obiectivele DP-ROSA sunt definite în Platforma Socială a Diasporei, proiect lansat la Bruxelles în 8 octombrie 2011. „Platforma Socială a Diasporei este o reflectare a nevoii românilor din străinătate de a comunica mai bine în cadrul comunităţii şi de a produce împreună soluţii la diverse probleme de interes comun”, susţin reprezentanţii organizaţiei.

Iniţiatorii acestui proiect au fost cetăţeni români rezidenţi în Germania, Italia, Spania, Grecia, Belgia, Franţa şi Marea Britanie.

 

 

Grupul de Iniţiativă al Consiliului Diasporei

 

Conferinta anuala DP-ROSA1

BERNDT Nicoleta, DE, DP-ROSA

BARBU Laurenţiu, IT, Asociaţia Culturală Noi Suntem Români, Roma

CHECHEDI Daniel, IT, ONG Un Mondo Sereno

CAM Costel, UK, DP-ROSA

DĂNCESCU Luminiţa, UK, DP-ROSA

DUMITRU Gina, IT, Associazione culturale Fiore Blu

EPURE Dorin Marius, BE, Media (Asociaţia Civicum Voluntaris)

GODINA Ovidiu, DE, DP-ROSA

IANOŞ Daniel, BE, ROSA asbl

IMBĂRUŞ Mihai, BE, RoArt asbl

LUCA Mirabela, UK, European Students Union

MALÎIA Doru, UK, DP-ROSA

MERESI Mihaela, BE, DP-ROSA

MIHAI Mihaela, BE, Ilo Romano asbl

OLARI Silvia, BE, DP-ROSA, ROSA asbl

OSTAFE Alexandru, UK, DP-ROSA, Liga Studenţilor

PALAMARIU Marius, BE, DP-ROSA, PDP

POPESCU Nicolae Daniel, UK, RPRS

POSTOLACHE Mihai, BE, DP-ROSA, PDP

PURTATOR Nicoleta, BE, Liga Studenţilor

RĂDULESCU Cerasela, BE, Media (Observator European)

RINGHILESCU Viorel, NL, Partidul Democrat ONG

SEVERIN Gelu, BE, Radio Prodiaspora

SORICI Constantin, IT, Asociaţia Părinţilor Români din Roma

SOSU Corneliu, IT, Diaspora RO Unită

TĂNASE Adi, UK, Icon College – European Students Union

TIMOSCHENKO Alexander, DE, Asociaţia Dialog din Köln

TOIA Manuela, UK, DP-ROSA

TRIFU Mihaela, BE, DP-ROSA, Asoc. Socio-Cult. RoArt

VASILE Răzvan, BE, mediu privat

URSESCU Gabriel, SE, Intresseföreningen för Rumäner I Sverige (Asociația Românilor din Suedia)

URSU Marius, BE, Communauté Roms de Belgique CRB asbl (Comunitatea Romilor din Belgia ONG)

VELICU Leonard, FR, RomaQuitane (ONG drepturile romilor) Bordeaux

ZAHEU Florin, DE, Forum Gerrum Stuttgart

Sursa: www.diasporaprogresista.eu

 

————————————–

„Consider că orice ocazie în care se întâlnesc mai mult de doi români este binevenită. Acest consiliu nu este reprezentativ pentru diaspora deoarece doamna Mereşi a anunţat că cei care au criticat ceea ce face nu sunt bineveniţi și vor limita locurile la acest consiliu. Eu personal, în momentul în care am organizat întâlnirea românilor din UK pentru a discuta reprezentativitatea diasporei, am chemat pe toată lumea, inclusiv pe cei care mă urăsc dintr-o invidie prostească sau m-au atacat în public. Consider că aşa este democratic și nu poţi avea nicio legitimitate dacă nu respecţi părerile celor care nu te aprobă şi le restricţionezi accesul.”

Tommy Tomescu, lider al Partidului Europenilor din Marea Britanie, despre Consiliul Diasporei

————————————–

 

 

DP-ROSA, primul „scandal” public

 

Conferinta anuala DP-ROSA_Mihaela Meresi

Lansarea Consiliului Diasporei a fost precedată de o dispută, după ce o publicaţie românească din Italia a acuzat-o pe o reprezentantă a DP-ROSA că a adus jigniri la adresa românilor care locuiesc în Peninsulă.

Ziarul Gazeta Românească care apare în Italia a publicat la mijlocul lunii noiembrie fragmente dintr-o discuţie privată purtată pe website-ul de socializare Facebook între Mihaela Mereşi, reprezentantă a DP-ROSA Belgia, şi Paul Suciu, român din Marea Britanie. „Ţările nordice, noi din Belgia, voi din UK, avem membri şi în Suedia, Olanda etc. suntem altfel de oameni decât cei din Italia”, spunea Mihaela Mereşi referindu-se la comunităţile de români din diferite state ale Europei. „Ăia (românii din Italia – n.r.) sunt specie separată, trebuie să ne adunăm noi, ăştia mai şcoliţi din ţările nordice ca să le dăm de cap celor «proşti, dar mulţi»”, a continuat ea.

Românul Paul Suciu care trăieşte la Londra a făcut publică discuţia cu Mihaela Mereşi, fără a-şi critica foarte sever partenera de dialog. „Are un iz de oportunism, dar scrie bine…”, a remarcat acesta, vorbind de Mihaela Mereşi.

Afirmaţiile reprezentantei DP-ROSA din Belgia au fost imediat preluate de cei de la Gazeta Românească. „Nu este o idee nouă, dar asta nu înseamnă că e mai puţin dăunătoare. Am auzit mulţi români din Anglia sau din Germania care se consideră superiori celor din Italia sau Spania, pentru că acolo ar fi scursurile, în timp ce în ţările anglo-saxone ar fi crema”, se atrage atenţia într-un editorial apărut în Gazeta Românească din Italia semnat de Andi Rădiu şi Sorin Cehan.

 „Nu sunt primiţi în Consiliul Diasporei cei care promovează dezbinarea între români, cei care instigă la ură, ducând la o imagine şi mai negativă a românilor în Europa. (…) Invităm cetăţenii români din diaspora, în special pe cei din Italia, să nu promoveze şi să nu încurajeze activităţile distructive ale presei locale, care ar putea rezulta în orchestrarea unor atacuri injuste la adresa credibilităţii Consiliului Diasporei, ducând la risipă de timp şi energie”, a replicat DP-ROSA printr-un comunicat de presă.

Conferinta anuala DP-ROSA_Paul Suciu

————————————–

„Sâmbătă dimineaţă (29 noiembrie – n.r.), am fost la DP-ROSA, la evenimentul Consiliul Diasporei. (…) Deşi consiliul a fost anunţat ca ceva mare, sincer, am găsit o sală goală în proporţie de 75-80%, cu 15 inşi, 4 sau 5 din UK (binevoitori, nu activişti), care povesteau truisme despre problemele diasporei, fără ca vreun NGO (organizaţie non-guvernamentală – n.r.) serios să fie prezent. (…) Am plecat la jumătate pentru că aveam treabă, în timp ce lumea vorbea cu singurii ziarişti prezenţi, cei de la TVR Internațional, adică televiziunea de stat. Sincer, deşi cei câţiva prezenţi au dat dovadă de bunăvoinţă şi m-au primit bine, generarea unei agende sociale reale pentru diaspora e o fantezie…”

Paul Suciu, român din Marea Britanie care a fost prezent la lansarea Consiliului Diasporei la Bruxelles

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

5 pareri la “A luat fiinţă Consiliul Diasporei”

 1. stefanja Spune:

  Diaspora este la fel pt toti dupa parerea mea pana in ian 2014 in anglia romani erau vazuti f bine acum incep sa fie caracterizati dupa faptelor altora la fel cum se intampla peste tot in europa in suedia pana in 2010 abia auzeai romaneste si eram apreciati ca popor acum pt suedezi cu tot sistemul lor si cu toata ospitalitatea lor sunt niste nenorociti …. toti vb de romani din italia dar …. mult nu stiu ce inseamna roman si rrom …. in italia rromi sunt romani ceea ce e corect din punct de vedere al cetateniei dar nu si din punct de vedere al culturii zilele trecute o fata care e f inteligenta si face parte di parlamentul european 🙂 desigur italianca a facut un reportaj despre rromi zicand ca sunt romani cu cortu care ceresc si invadeaza spatiul lor in mod abuziv ceea ce e adevarat dar sunt rromi romani nu romani ardeleni moldoveni munteni olteni etc….. putin stiu sa faca diferenta cat despre fata carr o scris reportaj despre …. „aia prosti ” ma refer la cei din spania italia portugalia ar trebui sa isi faca un examen de constiinta ca noi toti cei din diaspora am plecat di romania pt un viitor mai bun ca alti au reusit sau nu …. nu ar trebui sa fi pb ei ar trebui sa se documenteze ca in italia si vb de italia sunt cei mai mult romani care au studiat in tara lor si aici au dreptul de asi exercita meseria sau care nu au avut posibilitatea in romania si statul italian le-a oferit aceasta posibilitate rusini tuturor celor care sunt in romanka sau in diaspora si vb urat despre poporul lor asta da dovadade iinteligenta si de educatia ….. ca sa nu mai continui cred ca toti suntem la fel italieni zic tutto il mondo e paese si noi zicem nu e padure fara uscaciuni.

 2. Diaspora Progresista Spune:

  Referitor la declaratiile domnului tommy tomescu din UK, confirmam ca locurile in Consiliul Diasporei sunt accesibile conform Statutului. Cine nu respecta valorile prezentate in Statulul CD nu poate fi Membru CD. Va multumim de intelegere! Statutul CD este disponibil aici: http://diasporaprogresista.eu/…/2014/12/Statut_CD.pdf

 3. Diaspora Progresista Spune:

  Referitor la diferenta importanta dintre initiativa civila (CD) si initiativa politica (PDP) dorim sa multumim jurnalistilor care au elaborat acest articol. Ati facut o diferenta corecta: ambele initiative apartin platformei de cooperare civila DP-ROSA. Initiativa civila (CD) va functiona initial in format pilot un an de zile, pana la stabilizarea membrilor si a resurselor interne, iar initiativa politica (PDP) va demara dpdv tehnic doar din noiembrie 2015.

  Puteti accesa prezentarea power point de la Bruxelles (29 noiembrie 2014) aici, unde se vede clar diferentierea dintre cele doua initiative a DP-ROSA, ambele in interes public si in special in interesul romanilor din diaspora: http://diasporaprogresista.eu/wp-content/uploads/2014/12/29_Nov_2014.pdf

 4. Diaspora Progresista Spune:

  Pentru a citi mai multe despre proiectul politic, care va fi lansat din punct de vedere tehnic in noiembrie 2015, va invitam la aceasta pagina: http://diasporaprogresista.eu/proiecte/consultare-publica-pdp/

 5. teodor Spune:

  Scuze voi pe cine si ce reprezentati eu sunt din 2002 in stainatate si nu am auzit sa fiu intrebat vreodata daca vreau sa fiu reprezentat probaabil reprezentati PNLsau PSD in afara granitilor am auzit cu stupoare ca un pastor pocait ne reprezinta pe noi domnilor pe ce lume traiti pocaiti se reprezinta doar pe ei s-au poate trebue sa ne facem si noi pocaiti in germania pocaiti nu ajuta nici un roman ortodox trezitiva la realitatea in care traiti

Spune-ti si tu parerea!