Lucruri inedite despre cea mai „închisă” țară din lume

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 31 iulie 2014

coreea 3

Coreea de Nord este una dintre cele mai „închise” ţări din lume, fiind condusă cu o mână de fier de dinastia Kim din 1948. Autorităţile au depus toate eforturile pentru ca lumea să ştie cât mai puţine lucruri despre această ţară, iar actualul conducător, Kim Jong-un, a continuat tradiţia.

Cu toate acestea, lucrurile care se cunosc despre această ţară sunt de cele mai multe ori uimitoare, scrie Business Insider, preluat de Mediafax.

 

Coreea de Nord are o rată de alfabetizare de 100%.

CIA defineşte rata de alfabetizare ca fiind „numărul persoanelor cu vârstă de peste 15 ani care ştiu să scrie şi să citească”. Potrivit acestui criteriu, rata de alfabetizare este de 100%.

 

Există 28 de tunsori aprobate de stat.

Potrivit cotidianului Time, „femeile pot alege între 14 tipuri de tunsori, femeile căsătorite sunt instruite să poarte părul scurt, în timp ce celor singure li se permite să-şi lase părul mai lung”.

Bărbaţilor li se interzice să-şi lase părul mai lung de 5 centimetri, în timp ce cei mai în vârstă pot avea lungimea părului de 7 cm.

 

Nord-coreenii născuţi după războiul dintre cele două Corei sunt în medie cu 5 cm mai scunzi decât sud-coreenii.

Diferenţa de înălţime este atribuită faptului că cetăţenii din Coreea de Nord suferă de foamete şi malnutriţie.

Potrivit unor rapoarte, 23,4% din PIB se datorează agriculturii, însă în ţară, 6 milioane de oameni sunt afectaţi de foamete, iar 33% dintre copii suferă de malnutriţie.

 

Dacă Phenian ar fi un oraş din SUA, acesta ar fi al patrulea cel mai populat oraş.

Populaţia capitalei Coreei de Nord este de 2,843 milioane de locuitori. Al patrulea cel mai populat oraş din SUA este Houston – Texas, cu 2,195 milioane de locuitori.

 

Kim Jong-il, fostul lider nord-coreean, cheltuia anual pentru coniac de 800 de ori venitul anual al unui nord-coreean.

Se pare că tatăl lui Kim Jong-un cheltuia 1,2 milioane de dolari pe an pentru a cumpăra coniacul „Hennessy”. Venitul mediu anual pentru un nord-coreean este între 1.000 şi 2.000 de dolari.

În plus, Kim Jong-il deţinea 20.000 de casete video. Asta înseamnă cam 3 ani şi jumătate de vizionare continuă. Printre filmele preferate ale acestuia erau „Rambo”, „Godzilla” sau „Friday the 13th”.

 

Are a patra cea mai mare armată permanentă din lume.

Armata condusă de liderul Kim Jong-un este formată din 1,190 milioane de militari activi. Armata SUA, de exemplu, este formată din 1,369 milioane de militari activi.

Numărul oamenilor disponibili pentru serviciul militar în Coreea de Nord este de 6,515 milioane de bărbaţi şi 6,418 milioane de femei (în total 12,933 de milioane de oameni), echivalent aproximativ cu populaţia Senegalului (13,3 milioane de locuitori).

 

Numai 2,83% din drumurile existente sunt pavate.

Drumurile din această ţară totalizează 25.554 de kilometri, ceea ce ar însemna circumferinţa planetei Mercur de 1,5 ori. Însă, dintre acestea, doar 724 de kilometri sunt pavaţi.

 

Este cea mai coruptă ţară din lume, alături de Afghanistan şi Somalia.

Indicele de Percepţie a Corupţiei este calculat anual în lume, cu valori de la 0 (foarte corupt) la 100 (fără corupţie). În 2013, Coreea de Nord, Afghanistan şi Somalia au fost declarate cele mai corupte naţiuni. Indicele pentru Coreea de Nord era 8.

 

PIB-ul acestei ţări reprezintă jumătate din averea celui mai bogat om de pe Terra.

Cel mai bogat om este Bill Gates, cu o avere estimată la 77,7 miliarde de dolari. PIB-ul Coreei de Nord este estimat la 40 de miliarde de dolari.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!