Lucruri noi

Articol publicat in sectiunea Editorial Sport pe data 30 iunie 2016

Conducerea federației de la București denotă o inventivitate de zile mari. Cum Oli și Boloni au cam dat cu tifla propunerilor de a prelua naționala, iar tata Puiu ar fi mai bine să se ocupe de nepoți, că de fotbal nu mai are cum, Burleanu și ai săi au început să tatoneze ideea unui antrenor străin. Și cum viziunea pe termen lung ne este inaccesibilă, primul pe listă a fost antrenorul Albaniei, Gianni De Biasi, că tot ne-au bătut în grupe, de ce-am căuta mai departe?

Desigur, următorul n-avea cine să fie altul decât selecționerul Islandei, Lars Lagerback, numai că acesta a spus deja că ar vrea să ia o pauză, plus că este ofertat deja și de Anglia și avem senzația că-n cazul în care se răzgândește nu va alege chiar teritoriile carpato-danubiano-pontice. De, treabă de civilizație.

Cert este că avem șansa, parcă pentru prima oară în istorie, ca naționala noastră să nu mai fie condusă de un român. La handbal treaba asta cu importul de antrenori străini se pare că a mers fără probleme, oamenii au sosit cu o altă atitudine, au implementat-o în ADN-ul românesc și rezultatul s-a văzut, CSM București a câștigat Liga Campionilor la handbal feminin. Am fi câștigat trofeul acela mai de multă vreme, cu Oltchim, numai că problema era că Oltchim avea antrenor român. Tadici adică, un Iordănescu al handbalului, alt mare antrenor care a uitat că au trecut anii.

Însă problema naționalei României și a fotbalului românesc nu este antrenorul. Român sau străin, tânăr sau bătrân, mai mult sau mai puțin în 2016, suntem departe de a ne plânge că ne lipsesc antrenorii. Ceea ce ne lipsește de fapt sunt jucătorii. De fapt nici ei nu ne lipsesc.

Le lipsește lor ceva. Fibra.

Din golani, bețivi și superficiali nu ai ce să scoți, oricât ar încerca Arghezi să ne convingă că bubele, mucegaiul și noroiul duc la lucruri noi.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!