Ludovic Orban, scos din cursa electorală

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 15 aprilie 2016

Ludovic Orban_DNALudovic Orban, deputat PNL, prim-vicepreședinte al partidului și fost candidat al liberalilor la Primăria Capitalei, a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA pentru că ar fi pretins de la un om de afaceri 50.000 de euro pentru campania sa electorală din acest an.

Imediat ce a fost informat de către DNA cu privire la acuzații, Orban a anunțat că nu mai candidează la Primăria Capitalei și că își dă demisia din funcția de prim-vicepreședinte al PNL și din cea de vicepreședinte al Camerei Deputaților. „Nu am încasat niciun leu în cadrul acestei campanii în mod ilegal”, a răspuns el întrebărilor  jurnaliștilor.

 În ordonanța procurorilor se arată că Ludovic Orban a fost pus sub control judiciar timp de 60 de zile, începând de luni, 11.04.2016, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite, informează un comunicat remis presei de DNA. Documentul susține că, în 1 martie 2016, Ludovic Orban „a contactat un om de afaceri pe care îl cunoștea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016”, în care acesta candida pentru funcția de primar al Capitalei. „Ulterior, la data de 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menționat, cu funcții de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului.

Conform DNA, „omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcției de conducere pe care Orban Ludovic o deține în cadrul unui partid și a potențialului de intervenție al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri”. În perioada în care se află sub control judiciar, Ludovic Orban trebuie să respecte o serie de obligații, printre care să nu părăsească țara și „să nu se apropie de ceilalți participanți la comiterea infracțiunilor, respectiv de persoanele anume desemnate de organul judiciar, și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale (nici prin mass-media)”.

În cazul în care Ludovic Orban va încălca obligațiile impuse, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau cu arestarea preventivă.

Premierul Victor Ponta își manifestă bucuria pentru măsurile luate de DNA împotriva lui Orban, afirmând, pe Facebook, că „Dumnezeu nu-i uită nici pe proști, nici pe ticăloși!” Fostul lider PSD face referire la plângerea penală pe care i-a făcut-o, în urmă cu un an, Ludovic Orban soției sale, Daciana Sârbu. Orban i-a acuzat atunci pe Victor Ponta și Daciana Sârbu că nu au trecut în declarațiile de avere bunurile celuilalt. Acum, Victor Ponta crede mai strașnic în Dumnezeu, dovada existenței divinității aflându-se deja la DNA.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!