MĂ MUT DIN UK! ÎNCOTRO?

Articol publicat in sectiunea Poveşti româneşti, Reportajul săptămânii pe data 9 noiembrie 2015

Diaspora romaneasca_Ma mut din UK. Incotro1

 

Visând la alte țări străine

 

Visul britanic nu mai are culoare pentru unii români stabiliți pe aceste meleaguri cu ani în urmă. Pentru ei, Regatul Unit, țara în care încearcă cu disperare să ajungă numeroși oameni din întreaga lume, și-a pierdut atractivitatea. Aceștia se gândesc acum la alte „destinații”, unde speră să trăiască adevărate împliniri sufletești sau să obțină depline satisfacții materiale…

Maria D. a avut nevoie de opt ani pentru a se plictisi de tot ce înseamnă Marea Britanie. Acum nu îi mai place nimic în această țară; și se gândește tot timpul cum să facă să ajungă pe alte plaiuri mângâiate din belșug de razele soarelui…

 

În Londra, din întâmplare

Maria a ajuns în Regatul Unit din întâmplare. „Nu mi-am dorit nicicând să mă stabilesc aici”, se justifică tânăra în vârstă de 31 de ani.

Alternativa de a-și părăsi țara natală a apărut pentru ea imediat după terminarea studiilor universitare. „Am terminat facultatea și nu îmi găseam nimic de lucru. Atunci, un prieten care se afla deja în Marea Britanie mi-a propus să mă mut aici. S-a oferit să mă ajute cu cazarea până când îmi găsesc de lucru și «mă pun pe picioare»”, își amintește Maria.

Tânăra și-a făcut atunci bagajele, le-a pus în portbagajul mașinii și a pornit la drum. Totul se întâmpla în 2007, anul admiterii României în Uniunea Europeană. Maria avea atunci 23 de ani. „Imediat după ce am ajuns, mi-am făcut un CV și am început să îl dau la baruri și restaurante. Mi-am găsit repede de lucru ca ospătar”, susține aceasta. Ea a muncit astfel până când și-a făcut toate actele necesare și a putut să își caute un alt loc de muncă.

Primul ei loc de muncă „serios” a fost în cadrul unei mari companii care se ocupă cu vânzarea de mașini second-hand. A lucrat acolo următorii trei ani, timp în care și-a adus în Marea Britanie sora și cumnatul. Acum, ea lucrează la o altă companie din domeniul auto. Sora ei și soțul acesteia au, de asemenea, de lucru. Și sunt mulțumiți toți trei de banii pe care îi câștigă în această țară.

Totuși, Maria se gândește serios să părăsească Regatul Unit…

 

Marea Britanie, la negativ

Mariei nu îi mai place aproape nimic în această țară. În primul rând, ea nu mai suportă clima din sudul Regatului Unit. Și sistemul de taxe i se pare împovărător. S-a săturat și de Londra cea cosmopolită și de multitudinea de imigranți care trăiesc în metropolă. Se enervează de câte ori se gândește câți de mulți locuitori ai acestui stat preferă să trăiască de pe urma beneficiilor sociale, în timp ce alții muncesc…

„Am impresia că noi, cei care muncim, îi susținem financiar pe toți cei ce preferă să stea acasă fără să facă nimic, deși sunt apți de muncă. De câte ori ies pe stradă în pauza zilnică de masă sunt surprinsă de numărul mare al acestor «pierde-vară». Sunt atât de mulți și o duc nejustificat de bine. Nivelul lor de trai este cel puțin la fel de ridicat ca al celor care trudesc, dacă nu cumva este chiar mai ridicat”, spune Maria D. revoltată.

Salariile din Marea Britanie, deși nu sunt mici, sunt insuficiente  în raport cu costurile vieții care sunt deosebit de ridicate, a mai remarcat tânăra. „Viața aici este extrem de scumpă. Nu reușesc deloc să fac economii, pentru că trebuie să suport costurile uriașe ale traiului. Chiriile la Londra sunt mai mari decât în orice altă țară europeană, mai ales în condițiile în care ca femeie singură nu îmi doresc să împart locuința cu alte persoane. Iar această pretenție, care la urma urmei ține de normalitate, mă costă enorm. Într-o vreme am început să mă gândesc extrem de serios să îmi caut un al doilea job, de week-end, ca să am bani suficienți să merg în concedii. Nu am nici timp suficient, nici bani destui pentru vacanțe…”, se plânge aceasta.

 

Cu gândul în Spania

Maria D. este hotărâtă să părăsească definitiv și cât mai repede Marea Britanie pentru a se muta într-o țară însorită a Europei, de preferință Spania. Ea a decis astfel vara trecută când a petrecut două săptămâni de concediu de vis la Menorca, pe o insulă situată în vestul regatului iberic. A fost încântată de fiecare clipă pe care a trăit-o acolo. Tânăra a stat atunci de vorbă cu localnicii și susține că a aflat numai lucruri bune despre viața în Spania. În plus, i-au plăcut mai mult decât în Marea Britanie vremea însorită, felul deschis și comunicativ de a fi al localnicilor.

„Salariile poate că sunt ceva mai mici, dar nu cu mult mai mici. În schimb, chiriile sunt mai puțin costisitoare. Sunt convinsă că aș putea economisi mai mult acolo”, spune cu convingere Maria. „În Spania aș mai avea avantajul că nu mai voi fi nevoită să plătesc bani pentru concedii”, adaugă ea visând cu ochii deschiși. În plus, deplasările în estul Europei ar fi, de asemenea, mai ieftine. În consecință, ar putea să își viziteze mai des părinții fără să simtă atât de tare la buzunar aceste drumuri, mai susține tânăra care trăiește în prezent la Londra.

Acum, ea își petrece tot mai mult timpul închipuindu-se pe plaje însorite, unde să se poată bucura de clima mediteraneeană în fiecare weekend sau chiar în momentele libere de la sfârșitul unei zile de muncă.

 

Planuri de viitor…

Maria D. a făcut deja primii pași în încercarea de a se muta definitiv din Regatul Unit în Spania. „De când m-am întors din vacanța pe care am petrecut-o acolo vara trecută, am început să iau în calcul alternativa unei eventuale mutări. M-am interesat de locuri de muncă și de costurile generale ale vieții”, ne-a mărturisit ea.

Tânăra a tatonat mai întâi posibilitatea de a se transfera la un loc de muncă în Spania în cadrul companiei multinaționale cu sediul central la Londra pentru care lucrează în prezent. „Sunt apreciată pentru ceea ce fac la actualul loc de muncă, așa că mi-am întrebat șefii dacă nu mi-ar putea oferi o alternativă într-o altă țară europeană. Din păcate, mi-au sugerat să mă mut la Praga pentru un salariu de numai 10.000 de euro pe an. Suma mi se pare mult prea mică în comparație cu salariul meu actual. Costurile de trai acolo sunt, de asemenea, destul de mari. Așa că nu am acceptat, mai ales că mi-ar fi destul de greu să învăț limba cehă”, explică Maria.

În urmă cu câteva luni, ea a început să își trimită CV-ul la alte companii care au joburi disponibile în Spania. „Mi-am postat CV-ul online, dar primesc mult mai multe oferte de muncă tot din Regatul Unit, nu din Spania. Și majoritatea sunt tot în domeniul auto”, admite Maria dezamăgită.

Tânăra, care a absolvit studii universitare în turism, speră să obțină un loc de muncă cu această specializare în peninsula iberică. „Mi-ar plăcea să lucrez, de pildă, ca reprezentanta unei agenții de turism britanice într-un stat însorit din sudul Europei. Dacă mi s-ar oferi o asemenea posibilitate, aș pleca  imediat. Sunt decisă să plec din nou și să reîncep totul de la zero. Sunt tânără, am doar 31 de ani”, spune Maria încrezătoare.

—————————————

„Cred că m-aș integra mai bine într-o țară latină din sudul Europei. Nici nu mă gândesc să mă mut într-un stat unde nu m-aș putea acomoda. Nu îmi fac probleme cu limba spaniolă. Mai ales că, până o învăț, m-aș putea descurca foarte bine și vorbind limba engleză. Doresc să mă integrez social în Spania și să rămân acolo definitiv.”

Maria D., 31 de ani

—————————————

 

 

Dincolo de ocean…

 

Niciuna dintre țările europene nu îi mai sunt pe plac românului Costică C., un bărbat trecut de 50 de ani care și-a petrecut la Londra ultimii săi cinci ani din viață. El a trăit experiența traiului de imigrant în mai multe țări de pe bătrânul continent, dar și în Canada. Însă nordul Americii a fost singurul loc care l-a vrăjit.

 

Imigrant cu experiență

Costică a muncit pe rând „la sârbi”, în Italia, în Germania și Marea Britanie. A lucrat peste tot în construcții, fiind priceput la tâmplărie, dar și ca electrician, conform pregătirii sale profesionale. El are cuvinte frumoase despre fiecare țară în care a trăit, dar și-a dorit întotdeauna „mai mult și mai bine”.

Costică povestește cu plăcere despre banii mulțumitori pe care i-a câștigat în țările fostei Iugoslavii în anii 90 și laudă disciplina și nivelul de trai german. El își amintește cu plăcere despre viața în însorita Italie și are numai cuvinte pozitive despre Regatul Unit.

„Mulți români ajunși în Marea Britanie se remarcă în cele mai diverse domenii pentru că știu să își facă foarte bine treaba și sunt meseriași deosebit de pricepuți. Din păcate însă, nu sunt plătiți așa cum ar trebui. Chiar și așa, câștigăm mult mai bine decât în România sau în altă parte….”, a declarat Costică, care ne-a dezvăluit că și-a găsit de lucru în numai trei zile după ce a ajuns în Regatul Unit.

El a mai fost, însă, într-o țară pe care nu o poate uita și care nu se află în Europa…

—————————————

„Am văzut lumea. Am câștigat bani, dar am și investit. Am avut satisfacții, dar m-am și accidentat. Dar toate acestea au fost posibile doar datorită muncii.”

Costică C.,  un român care se pregătește să se mute în Canada

—————————————

 

Canada sau raiul pe pământ

„Dacă există un loc unde am simțit că este raiul pe pământ, acela a fost Canada”, mărturisește românul care și-a dorit să colinde lumea bazându-se pe priceperea sa în tâmplărie și dibăcia lui ca electrician.

Șase ani a trăit Aurelian în Canada, începând din 2002 și până în 2008. Românul a fost încântat de viața pe continentul  nord-american, admirând faptul că legile sunt permisive, oamenii relaxați, străzile largi sau mâncarea ieftină care se găsește din abundență.

El a reușit să își practice una dintre meseriile pe care le cunoștea, aceea de electrician. A câștigat în acest fel mulți bani și s-a bucurat de viață. „Puteam să închiriez o casă cu 5-6 dormitoare, plătind doar o treime din salariul meu lunar. Și în șase ani petrecuți în Canada mi-am cumpărat șase mașini.”

Dar visul canadian al lui Costică C. nu a fost unul fără sfârșit.  „A trebuit să plec pentru că nu am reușit să intru în legalitate…”, după cum ne dezvăluie acesta.

 

O moștenire în țara din vis

O neașteptată „moștenire” în Canada l-au făcut pe Costică să își schimbe peste noapte planurile de a-și petrece anii pensiei în România natală. Cu banii câștigați în Marea Britanie în ultimii ani, meseriașul român și-a luat o casă în țara natală. „De acum o să investesc în casa pe care am cumpărat-o, să am unde să mă retrag la pensie”, susținea Costică în urmă cu aproape un an. Doar că lucrurile s-au schimbat între timp…

„Cât timp am trăit în Canada m-am apropiat de o bătrână. O ajutam cum puteam și eu pentru că trăia singură și nu avea pe nimeni să o sprijine în treburile gospodărești. Și mie îmi prindea bine pentru că puteam să îmi perfecționez limba engleză. Am ținut legătura cu femeia și după ce am părăsit Canada. Iar în urmă cu doi ani, am avut surpriza să primesc ca moștenire de la ea o mică bucată de pământ. Așa a vrut ea să îmi mulțumească pentru tot ce am făcut”, povestește Costică despre canadianca plecată dintre cei vii în urmă cu aproape doi ani.

Acum, românul care se apropie de 60 de ani este proprietarul unui mic teren în Canada și se pregătește de o nouă experiență de viață pe continentul american.

—————————————

„În Canada mi-a plăcut cel mai mult. Lumea este atât de relaxată acolo și traiul atât de bun. Am crezut că nu am să mă mai întorc niciodată acolo, dar am avut noroc. Și am de gând să profit de această ocazie…”

Costică C.

—————————————

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autori articol: Anamaria Sandra, Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!