Ma simt rau. Ce sa fac?

Articol publicat in sectiunea Doctor pe data 20 ianuarie 2014

Acesta ar putea fi articolul de debut al rubricii medicale in contextul in care, in mod justificat, pacientii romani aflati in Marea Britanie, mai ales cei veniti aici nu de foarte mult timp sau care nu au avut nevoie deloc sa treaca pe la medic, nu cunosc sistemul medical britanic. Obisnuiti fiind cu sistemul medical romanesc sau cu modalitatea de a se practica medicina in Romania, ei au aceleasi asteptari si aici.

 

1. Ne prezentam la medic cu mici atentii?

NU! In nici una dintre circumstantele in care mergeti la medic, orice tip de medic, cu programare sau in urgente, nu se asteapta niciun fel de atentie de la nimeni. Acest obicei nu este practicat aici.

 

2. Se plateste asigurare medicala?

NU! In Marea Britanie asistenta sanitara este gratis! Nu se plateste asigurare medicala pentru sistemul de sanatate public (NHS = National Health Service). Exista asigurari medicale private, care nu sunt obligatorii si care se refera la sistemul medical privat.

———————————–

ATENTIE!

A nu se confunda NIN (National Insurance Number) cu asigurarea de sanatate. NIN este platit de orice persoana rezidenta in Marea Britanie si care are peste 16 ani. NIN reprezinta contributii din venitul fiecarei persoane care lucreaza catre stat, in vederea dreptului pentru anumite beneficii sociale, inclusiv pensia asigurata de catre stat.

——————————-

 

3. Cum este structurat sistemul medical public?

Exista 2 componente, respectiv 2 modalitati de a accede la tratamentul medical:

 • Non-urgentele. In acest caz se merge la medicul de familie, GP = General Practitioner, care mai departe va face trimiterile necesare sau nu, in functie de caz. Aceasta este medicina planificata, cu programari, respectiv cu liste de asteptare. (Detalii mai jos.)
 • Urgentele. In acest caz pacientul ajunge la A&E = Accident and Emergency Department, iar acolo se va proceda corespunzator, in functie de caz. (Gasiti detalii mai jos.)

 

4. Este mai bine sa ma tratez in sistemul medical privat decat in cel public (NHS)? Timpul de asteptare este mult mai scurt?

Este adevarat ca in sistemul medical privat accesul este mai rapid, fie ca se plateste asigurare medicala privata, fie ca nu, insa trebuie tinut cont de cateva aspecte:

 • sistemul medical privat, desi mult mai scump, nu este mai bine dotat decat sistemul medical public si, in general, nu ofera tratamente mai bune sau mai sofisticate;
 • cazurile complicate se trimit in sistemul medical public, fie ca sunt complicate de la inceput, fie ca se deterioreaza ulterior pe durata tratamentului in sistemul medical privat;
 • medicii care lucreaza in sistemul medical privat lucreaza in si provin din sistemul medical public;
 • in sistemul medical public este practicata medicina bazata pe evidenta, ghiduri clinice si protocoale si nu este deloc inferioara celei private.

 

Ce pasi trebuie urmati cand va simtiti rau

Voi exemplifica prin trei cazuri ce anume trebuie facut atunci cand o persoana se simte rau, ce pasi trebuie sa urmeze si catre cine sa se indrepte. Voi exemplifica prin cazuri generale, lasand la latitudinea persoanei in cauza sa se incadreze intr-unul dintre exemplele care vor urma.

 

 • Suferiti de o problema care va jeneaza, va deranjeaza, va creeaza un disconfort de un anumit timp, vi se pare ca a evoluat sau este in continuare constanta si nu trece (o durere cronica a unei articulatii, stare de oboseala, dificultate in respiratie de ceva vreme, o durere de cap, in piept, o durere abdominala, care se manifesta de un timp oarecare, pierdere in greutate, insomnie etc.).

In aceasta situatie mergeti la medicul de familie (GP) la care sunteti inscris. In general, se telefoneaza dinainte la receptia unitatii de care apartineti, asa-numitul „Surgery”, si faceti o programare.

Medicul de familie face o diferentiere intre cazurile care trebuie trimise la spital in ziua in care a vazut pacientul, prin A&E/trimitere direct la specialitate, sau este o suspiciune de malignitate, caz in care se face trimitere la specialitatea corespunzatoare sub regula de 2 saptamani („Two weeks rule”). Daca nici una din aceste doua situatii nu este aplicabila, GP-ul initiaza tratament si urmareste evolutia pacientului. GP-ul cere investigatii pe care le urmareste si pe baza carora decide ce cale de tratament sa urmeze. De asemenea, exista medici de familie cu un interes special intr-o anumita specialitate si care fac si anumite proceduri minore.

Trebuie inteles ca medicul de familie desfasoara o activitate cu o oarecare autonomie, in sensul ca trebuie sa aplice diferite optiuni de tratament conforme cu ghidurile clinice si protocoale, si numai daca acestea nu dau un rezultat satisfacator, trimite pacientul la specialist.

 

 • Va simtiti rau brusc, este un cadru clinic nou, dar cu care puteti coopera, puteti merge singur, dar doriti sa stiti ce se intampla si ce tratament ar trebui urmat (o durere de cap brusca, noua, tulburari vizuale noi, durere in piept noua, puternica, greutate in respiratie, dureri abdominale, un traumatism minor al unei articulatii in urma unei caderi sau lovituri etc.)

In aceasta situatie va puteti adresa serviciului de medicina de familie de urgenta (GP out-of-hours) sau puteti suna la 111, care, de asemenea, este o linie catre un medic de familie de urgenta, unde persoana care raspunde triaza catre un medic de familie sau catre serviciul A&E. Puteti, insa, merge direct la A&E si veti fi triat, cel mai probabil, catre A&E Minors, unde este un timp de asteptare.

In A&E Minors veti fi vazut de unul dintre medicii de medicina de urgenta de serviciu in acel moment, medicul va va consulta si va decide daca este nevoie sa initieze vreun tratament sau nu, sa cheme medicul de garda pe o anumita specialitate pentru o consultare mai aprofundata sau nu. In urma consultatiei in A&E Minors:

 • puteti fi internat in spital pentru observatii si/sau investigatii si/sau initierea unui tratament;
 • puteti fi trimis inapoi acasa dupa ce in prealabil vi s-a administrat sau nu vreun tratament in A&E Minors, cu programare pentru urmarire Ambulator in zilele ce urmeaza;
 • puteti fi trimis inapoi acasa dupa ce in prealabil vi s-a administrat sau nu vreun tratament in A&E Minors, cu programare pentru urmarire la medicul de familie.

 

 • Starea de sanatate s-a inrautatit brusc si grav, sunteti foarte ingrijorat sau cei din jur constata ca o persoana si-a pierdut cunostinta, are o stare de convulsie, un accident, traumatism, stop cardiac, intoxicatii etc.

Pacientul in sine sau persoana care este langa pacient, in cazul in care acesta a colapsat si si-a pierdut cunostinta sau se simte extrem de rau, trebuie sa sune la 999 pentru a chema serviciul de Ambulanta.

Ce trebuie, sau mai corect, nu trebuie facut pana cand soseste Ambulanta, se poate consulta in articolul scris pe aceasta tema si care se afla pe website.

In urma evaluarii facute de catre paramedicii de pe Ambulanta, este foarte probabil ca pacientul sa ajunga in A&E Majors sau A&E Resuscitation (care se ocupa de cazurile cele mai grave si cu potential mare de pierdere a vietii).

In A&E Majors/Resuscitation, pacientul este consultat si tratat de medici de urgenta de serviciu in acel moment, iar de acolo pacientul poate fi trimis catre o specialitate anume, chemand medicul de garda pe acea specialitate pentru o examinare si evaluare mai amanuntita si specifica. In final, pacientul poate fi internat pe un salon, poate merge direct in sala de operatie, in cazul unei patologii care pune viata in pericol, sau poate fi trimis acasa.

 

Acestea sunt exemple generale, pentru a evita posibila confuzie creata de exemplificari specifice. Ele au ca scop structurarea si intelegerea felului in care functioneaza sistemul de sanatate public in Marea Britanie si, implicit, a justifica felul in care sunt abordati pacientii.

Este un sistem de prioritizare a cazurilor clinice, actionandu-se in functie de gravitate lor.

————————–

Dr. Felicia Elena Buruiană este incantata sa va raspunda la orice intrebare sau nelamurire aveti legate de sistemul medical. Puteti oricand sa ii scrieti intrebarile dumneavoastra aici si vi se va raspunde intr-un articol viitor.

————————–

 

Automedicatia

In mod cert, automedicatia, in afara de un paracetamol sau ibuprofen ori alte medicamente care se pot cumpara fara reteta (OTC = Over The Counter), nu este indicata si trebuie evitata! In aceasta categorie ma refer si la antibiotice, care sunt luate si intr-o raceala simpla, mai rau, sunt administrate de catre parinti chiar si copiilor foarte mici.

Antibioticele nu se pot cumpara fara reteta in aceasta tara, insa in cazul in care pacientii detin antibiotice, trebuie sa inteleaga ca administrarea lor in lipsa recomandarii medicului, deci nejustificata, dauneaza organismului. Antibioticele trebuie prescrise numai de catre medic, in cazul infectiilor bacteriene, niciodata in infectii virale, doar in cazuri exceptionale, in care s-a suprapus o infectie bacteriana.

O folosire nejustificata contribuie la crearea de organisme rezistente, prin urmare va fi o lipsa de raspuns la antibiotic in prezenta unei infectii bacteriene.

Mai multe detalii cu privire la automedicatie si antibiotice vor fi date intr-un articol urmator.

Autor articol: Dr. Felicia Elena Buruiana, PhD


Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

O parere la “Ma simt rau. Ce sa fac?”

 1. Livia Cusiac Spune:

  Apreciez grija statului UK pentru grija fata de sanatatea populatiei sale.D-na doctor,intrebarea mea este:Recomandati/Asociati terapii naturiste in cazul unor dezechilibre metabolice sau a unor probleme anatomo-functionale(ex. uzura articulatiilor,circulatie si irigare la nivelul intregului organism,refacerea florei intestinale etc)? Stiati ca in Londra avem un Institut de Cercetare si un depozit de suplimente nutritive recunoscute la nivel mondial, produse de cea mai inalta calitate,cu rezultate remarcabile in restabilirea starii de sanatate pentru toate varstele? Daca sunteti interesata sa aflati mai multe,dati-mi va rog,un mesaj si va trimit link-ul si adresa site-ului.
  Cu stima,Livia Cusiac-soaring manager FLP

Spune-ti si tu parerea!