Macovei cere demisia lui Schulz din PE

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 26 iunie 2014

Europarlamentarul PDL Monica Macovei cere demisia social-democratului Martin Schulz din Parlamentul European, acuzându-l că, în calitate de președinte al forului legislativ, a blocat timp de mai multe luni ridicarea imunității europarlamentarului român Ovidiu Silaghi, solicitată de DNA.

DNA a cerut, anul trecut, Parlamentului României ridicarea imunității deputatului PNL Ovidiu Silaghi, acuzat de fapte de corupție, dar acesta a demisionat și pe 4 septembrie a preluat un mandat de europarlamentar, obținând astfel o nouă imunitate, pe care doar Parlamentul European o putea ridica, scrie Ziare.com.

„Pe 13 decembrie 2013, Parlamentul European a primit o solicitare din partea DNA să îi fie ridicată imunitatea lui Ovidiu Silaghi pentru a fi urmărit penal pentru acuzația de trafic de influență. Până la demisia sa din data de 19 iunie 2014, Martin Schulz, fostul președinte al Parlamentului European, nu a anunțat în Plen primirea cererii DNA de ridicare a imunității de deputat a lui Ovidiu Silaghi și trimiterea acesteia la Comisia pentru afaceri juridice (JURI) și, de fapt, nu a trimis cererea la Comisia pentru Afaceri Juridice a PE.

Martin Schulz era obligat să transmită Comisiei JURI „orice cerere adresată președintelui de către o autoritate competentă a unui stat membru în vederea ridicării imunității unui deputat”, potrivit articolului 7 al Regulamentului de procedură al PE, explică pe blog Monica Macovei. Fostul ministru al justiției precizează că, „deoarece Martin Schulz nu și-a respectat obligațiile”, Comisia JURI nu a putut elabora un raport, iar solicitarea DNA nu a ajuns să fie votată în Plenul PE.

 

Schulz vs. JURI

Cu toate că ofițerul de presă al lui Martin Schulz a transmis presei din România că Martin Schulz ar fi cerut Comisiei de Afaceri Juridice (JURI) „un punct de vedere” și că nu ar fi primit vreun răspuns, secretariatul Comisiei JURI spune altceva.

„«Acest caz nu a fost niciodată anunțat în sesiunea plenară» (de președintele PE, Martin Schulz – n.r.) și, prin urmare, «nu a fost trimis Comisiei JURI» până la ultima ședință a JURI din această legislatură. Tot Comisia JURI precizează că «nu ar fi putut lua nicio măsură cu privire la cererea de ridicare a imunității, întrucât acest caz nu a fost anunțat în Plen, în conformitate cu Regulamentul»”, mai scrie Monica Macovei pe blog, acuzându-l pe Martin Schulz că „nu și-a respectat obligațiile de președintele al Parlamentului European”, mai scrie sursa citată.

Anchetarea lui Silaghi, blocată

Monica Macovei acuză că în luna mai 2014 „i-am trimis lui Martin Schulz o scrisoare deschisă în care i-am cerut să spună opiniei publice ce a făcut cu solicitarea DNA în cazul Silaghi. Nu a răspuns, pentru că în realitate a ținut cererea DNA la sertar. Astfel, Martin Schulz, prin încălcarea atribuțiilor de președinte al PE, l-a protejat pe europarlamentarul român Ovidiu Silaghi și a blocat timp de 5 luni de zile ancheta DNA. Martin Schulz a procedat în Parlamentul European așa cum procedează Ponta și PSD în Parlamentul României: îi protejează pe politicienii corupți de justiție.”

Pornind de la aceste motive, europarlamentarul PDL a cerut atât demisia lui Martin Schulz din funcția de președinte al Grupului Socialiștilor și Democraților și din Parlamentul European, cât și excluderea lui din grupul Socialiștilor și Democraților.

„În joc este și încrederea cetățenilor europeni în Parlamentul European. Este important să fim riguroși, integri și să nu facem excepții de la reguli, pentru că altfel nu consolidăm încrederea cetățenilor europeni în instituțiile europene. Martin Schulz a acționat exact invers și a subminat această încredere”, mai susține Monica Macovei.

În plus, aceasta reamintește că Ovidiu Silaghi se bucură acum de o nouă imunitate, după ce Silaghi a trecut la PSD și a obținut un mandat de deputat în Parlamentul României. „Las opinia publică să decidă dacă traseismul lui Silaghi de la liberali la socialiști a avut vreo legătură cu «ținerea la sertar» de către socialistul Martin Schulz a cererii DNA de ridicare a imunității pentru fapte de corupție și blocarea anchetei în România, pentru acuzații de corupție, a lui Ovidiu Silaghi”, încheie Monica Macovei.

Scandalul Silaghi nu este singurul în care apare numele fostului președinte al PE, Martin Schulz, candidat al socialiștilor la șefia viitoarei Comisii Europene. Schulz mai este acuzat că a blocat votarea unor prevederi critice dintr-un raport referitor la activitatea sa și că a politizat angajările în PE.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!