Macovei critică schimbarea procedurii de numire a procurorilor

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 31 iulie 2015

monica macoveiEuroparlamentarul Monica Macovei i-a cerut ministrului justiției, Robert Cazanciuc, să spună „dacă a propus sau susține schimbarea procedurii de numire a procurorilor cu funcții de conducere”. Aceasta îl acuză pe Cazanciuc că „tace nejustificat”, făcând referire la o întâlnire de la CSM, de vineri, la care au mai luat parte președintele CSM, Marius Tudose, și cel al comisiei juridice a Camerei Deputaților, Bogdan Ciucă. Acesta din urmă este și urmărit penal.

„Orice modificare a actualei proceduri de numire a procurorului general, procurorilor șefi de la DNA și DIICOT, a adjuncților acestora și a șefilor de secții, încalcă Mecanismul de Cooperare și Verificare și este o acțiune împotriva intereselor României, inclusiv acela de a intra în spațiul Schengen”, scrie Monica Macovei pe blog.

„Informațiile din presă, potrivit cărora la această întâlnire s-a discutat inclusiv despre schimbarea procedurii de numire a procurorilor cu funcții de conducere, sunt îngrijorătoare. Îi solicit ministrului Cazanciuc să spună dacă a propus sau dacă susține schimbarea procedurii de numire a procurorilor cu funcții de conducere de la DNA, DIICOT și Parchetul General. Îi solicit, totodată, să recitească condiționalitatea nr. 3 din domeniul anticorupție din MCV în forma ei completă. (…) Din acest punct de vedere, orice încercare de modificare a procedurii de numire a procurorilor cu funcții de conducere este o acțiune împotriva intereselor României, care va determina un alt raport negativ al Comisiei Europene și îndepărtarea tot mai mult a României de spațiul Schengen și de imaginea unei țări cu onoare, care își respectă angajamentele”, susține fostul ministru al justiției.

Monica Macovei mai precizează că o astfel de schimbare ar reprezenta „eliminarea responsabilității individuale pentru numirile și revocările procurorilor șefi DNA, DIICOT și la Parchetul General, cu scopul de a opri anchetele și judecățile din dosarele de corupție, spălare de bani și crima organizată”.

CSM a discutat, săptămâna trecută, noi reguli privind promovarea și numirea magistraților, condițiile minime de vechime fiind modificate, în creștere, pentru numirea în funcții de conducere.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!