Mădălin Voicu și Nicolae Păun, trimiși în judecată

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 22 iulie 2016

Madalin Voicu si Nicolae PaunDeputații Mădălin Voicu (PSD) și Nicolae Păun (Partida Romilor), precum și fostul șef al ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, au fost trimiși în judecată în dosarul în care sunt acuzați de fraudarea unor fonduri europene destinate comunităților de romi și spălare a banilor.

Nicolae Păun este acuzat, de asemenea, de folosire cu rea-credință de documente sau declarații false, deturnare de fonduri, spălare a banilor și cumpărare de influență, în timp ce Mădălin Voicu este acuzat de trafic de influență, fals în declarații, spălare a banilor și folosirea influenței.

În dosar au mai fost trimiși în judecată și Carmen Olteanu, soția lui Mădălin Voicu, dar și Gelu Stefan Diaconu, fost președinte al ANAF, și Mihai Gogancea Vătășoiu, fost vicepreședinte al ANAF.

În cazul primilor doi, acuzațiile se referă la perioada 2010-2013, când Asociația Partida Romilor „Pro Europa”, condusă de Nicolae Păun, a derulat proiectul „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi”, cu finanțare din fonduri europene. Proiectul urmărea crearea a 200 de noi locuri de muncă și implicarea în inițiative de antreprenoriat social a unui număr de peste 3.000 de persoane provenite din grupuri defavorizate. Acuzații din dosar au falsificat formularele de înscriere în proiect, „prin înscrierea unor date nereale privind participanții, aceștia din urmă neavând cunoștință despre faptul că au făcut parte din grupul țintă”.

O situație similară s-a înregistrat și cu proiectul „Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”, derulat în perioada 2010-2013, în care prejudiciul total a fost estimat la 14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European și 1.538.529 lei din bugetul național).

 Pe de altă parte, procurorii mai spun că, pentru alegerile parlamentare din anul 2012, Mădălin Voicu, folosindu-se de calitatea de președinte de onoare al Asociației Partida Romilor „Pro Europa”, „a solicitat și a obținut, în numerar, de la reprezentanții acesteia, suma de 100.000 lei”. Banii au fost folosiți în campania electorală din anul 2012, în care Mădălin Voicu a candidat din partea PSD.

Totodată, procurorii DNA mai spun că, în perioada 2014-2015, Nicolae Păun, care conducea informal firma SC Niki Scorpion, a intermediat și obținut credite bancare pentru societate. El a diminuat creditul societății prin vânzarea în condiții păguboase a unor terenuri aparținând acesteia, susțin procurorii DNA.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!