„Made in Romania”, atacată de supermarketuri

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 17 iunie 2016

Noua formă a Legii 321, care prevede ca hipermarketurile să aibă 51% produse românești pe rafturi, este în primul rând o lovitură dată consumatorului, care nu va mai putea decide ce cumpără pentru că totul va fi hotărât politic, dar și fermierilor locali competitivi, care de asemenea riscă să fie excluși, tot pe criterii politice, din comerțul modern, susțin membrii Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), într-un comunicat citat de News.ro.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, recent, cu 293 de voturi „pentru” și niciunul împotrivă, modificările la Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare care prevede ca 51% dintre produsele aflate pe rafturile hipermarketurilor să provină din „lanțul scurt de aprovizionare, local sau regional”.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz, proiectul urmând să ajungă la președintele Klaus Iohannis spre promulgare.

„Este evident că în Parlamentul României s-a votat împotriva marilor retaileri, fapt pe care îl considerăm complet nedrept și nejustificat. Credem că această lege nu va aduce nimic bun pentru nimeni, nici chiar pentru grupurile care ne-au arătat că în România poți ocoli concurența printr-o combinație politico-legislativă”, menționează membrii AMRCR în comunicatul citat.

Marii retaileri consideră „că toată această campanie denigratoare la adresa supermarketurilor este orchestrată exclusiv de interese politico-comerciale oculte, iar opinia publică a fost deliberat indusă în eroare prin recursul grosolan la unul dintre cele mai frumoase sentimente ale românilor, patriotismul”.

 

Risc de creștere a prețurilor?

AMRCR menționează că principalele efectele ale acestei legi în economia românească vor fi: creșterea prețurilor și nașterea unei spirale inflaționiste greu controlabile, reapariția practicilor centraliste abuziv-primitive, pierderi de locuri de muncă și chiar o sub-aprovizionare comercială, toate decontate în final de consumatorul obișnuit.

Potrivit proiectului legislativ, „comercianții persoane juridice autorizate să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare au obligația ca, pentru categoriile: carne, legume și fructe, să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% corespunzător fiecărei categorii, provenite din lanțul alimentar scurt, așa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene. Prin excepție, în lunile de iarnă, decembrie-februarie, legumele și fructele din import pot reprezenta maximum 70% din oferta, pe fiecare categorie, a comercianților menționați”.

Comercianții sunt supărați și că vor fi sancționați, cu amenzi cuprinse între 100.000 și 150.000 lei, dacă nu vor avea pe rafturi 51% produse românești. În caz de abateri repetate, marile magazine vor putea fi închise până la jumătate de an.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!