MAE român nu recunoaște alegerile din Donețk și Lugansk

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 7 noiembrie 2014

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) nu recunoaște așa-zisele alegeri organizate la 2 noiembrie 2014 de către reprezentanții forțelor separatiste în regiunile separatiste din Ucraina: Donețk și Lugansk. MAE a adoptat această poziție întrucât „alegerile” încalcă prevederile Constituției Ucrainei, pachetul de documente de pace de la Minsk adoptat în cursul lunii septembrie 2014, precum și Legea privind regimul special de autoguvernare locală în unele raioane din regiunile Lugansk și Donețk, adoptată de legislativul de la Kiev în vederea aplicării documentelor de la Minsk, se arată într-un comunicat MAE, remis Ziare.com.

Astfel că rezultatele obținute în cadrul acestor alegeri vor fi considerate drept nule. „Orice rezultate ale așa-ziselor «alegeri» din 2 noiembrie 2014 în regiunile Donețk și Lugansk sunt nule de drept și reprezintă acțiuni provocatoare suplimentare menite să confere o așa-zisă legitimare democratică unor încălcări grave ale suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, scrie în comunicat.

Noua șefă a diplomației europene, Federica Mogherini, a anunțat că Uniunea Europeană nu recunoaște alegerile din zonele de est ale Ucrainei pe care le consideră un „obstacol în calea păcii”. „Consider «alegerile prezidențiale și parlamentare» din Donețk și Luhansk un nou obstacol în calea spre pacea din Ucraina. Votul este ilegal și ilegitim, iar Uniunea Europeană nu îl recunoaște”, a transmis Federica Mogherini, citată de Reuters.

Pe de altă parte, Moscova recunoaște alegerile separatiste din Ucraina și spune că acestea vor duce către o viață normală în regiune. „Respectăm dorința locuitorilor din sud-est (Ucrainei – n.r.). Cei aleși au primit mandat pentru a rezolva probleme practice pentru normalizarea vieții în regiune”, a transmis Ministerul de Externe al Rusiei, într-un comunicat citat de Al Jazeera.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!