MAE rus: România să fie conștientă de „consecințele” suplimentării capacităților NATO

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 10 aprilie 2015

Ministerul rus de Externe a catalogat drept „periculoase” acțiunile Alianței Nord-Atlantice și a avertizat România că trebuie să fie conștientă de „responsabilitatea” și de „consecințele” suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său. În replică, premierul român a declarat că Guvernul este foarte conștient, iar deciziile sale sunt cele mai bune pentru România și parteneri.

 „Consolidarea forțelor NATO în Europa de Est este un pas fără precedent, care încalcă toate acordurile existente”, a declarat Aleksander Lukașevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, potrivit agenției TASS.

„În lipsa clarificărilor privind «efectivele substanțiale de luptă» și dacă Guvernul României consideră că este posibilă suplimentarea prezenței unităților NATO pe teritoriul său, inclusiv prin crearea unei forțe atât de puternice, trebuie să fiți conștienți de responsabilitatea și consecințele unui astfel de pas”, a mai spus Lukașevici, catalogând drept „periculoase” acțiunile Alianței Nord-Atlantice. Oficialul rus a amintit că NATO și Rusia au stabilit să nu mobilizeze capacități militare excesive, insistând pe respectarea principiului disuasiunii reciproce.

În replică, premierul României, Victor Ponta, a declarat că Guvernul este foarte conștient de deciziile sale și acestea sunt cele mai bune pentru România și parteneri.

Guvernul României a aprobat un proiect de lege privind staționarea, desfășurarea de operațiuni și tranzitul forțelor armate străine pe teritoriul României, premierul Victor Ponta spunând că este vorba de personalul și armamentul pentru comandamentele NATO pe care le va găzdui România. Proiectul modifică Legea 291/2007 privind intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armate străine pe teritoriul României. Ministrul apărării, Mircea Dușa, a arătat că proiectul are nevoie și de avizul CSAT. „Este pentru comandamente și pentru prepoziționarea de materiale ale NATO. Trebuie să obținem și avizul CSAT”, a arătat Dușa.

Domeniile acoperite de proiect fac referire, în principal, la prepoziționarea unor produse militare, echipamente și materiale din înzestrarea forțelor armate străine, însoțite, după caz, de personalul de deservire, la adaptarea procedurilor privind trecerea frontierei de stat a României, la nevoile de instruire, optimizarea modalității de acordare a sprijinului națiunii-gazdă, în contextul efortului de apărare colectivă, adaptarea procedurilor de înființare/dislocare a unor comandamente, entități/elemente sau structuri multinaționale la cerințele impuse de efortul de apărare colectivă sau în vederea punerii lor la dispoziția NATO.

Alianța Nord-Atlantică a anunțat, în ianuarie, construirea a două cartiere generale regionale, în România și Polonia, și înființarea unor centre de comandă ale Forței de reacție rapidă în România, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia și Estonia. Forța de reacție rapidă, creată pe fondul acțiunilor Rusiei în Ucraina, va avea o disponibilitate de intervenție în cel mult 48 de ore.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!