Magazinele, obligate sa preia electronice uzate

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 20 ianuarie 2014

Distribuitorii de echipamente electrice si electronice (EEE) trebuie sa preia gratuit un deseu din aceasta categorie (DEEE) la cumpararea unui aparat nou echivalent, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, lansat in dezbatere publica de Ministerul Mediului.

Proiectul de act normativ propune ca, la furnizarea unui produs nou, la solicitarea cumparatorului, distribuitorii sa preia obligatoriu DEEE in sistem unul la unul, fara a solicita plata, in aceleasi conditii precum cele de livrare a produsului nou, daca echipamentul este de tip echivalent si a indeplinit aceleasi functii ca echipamentul nou furnizat.

Totodata, distribuitorii care au spatii de vanzare in domeniul EEE de cel putin 400 m2 au obligatia sa asigure colectarea DEEE de dimensiuni foarte mici in cadrul magazinelor sau in imediata apropiere a acestora, cu titlu gratuit de la utilizatorii finali si fara obligatia de a cumpara EEE de un tip echivalent.

Autoritatile executive ale unitatilor administrativ-teritoriale au obligatia sa infiinteze cel putin un punct de colectare separata a DEEE provenite de la gospodariile particulare la 50.000 de locuitori, dar nu mai putin de un punct de colectare in fiecare localitate si sa stabileasca orarul de functionare al acestora, se arata in proiect.

In cazul localitatilor rurale izolate sau cu mai putin de 1.500 de locuitori, punctul de colectare poate fi unul mobil in masura in care acesta este accesibil populatiei ca amplasament si perioada de timp.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!