Magazinele, obligate să vândă produse românești

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 8 octombrie 2015

Senatul a adoptat o propunere legislativă care instituie obligația comercianților persoane juridice să achiziționeze produsele din categoriile carne, legume și fructe în proporție de cel puțin 51% corespunzător fiecărei categorii din lanțul alimentar scurt, adică din producție românească.

Potrivit PAC (programul politicilor agricole comune), lanțul alimentar scurt presupune existența unui „lanț de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajați în activități de cooperare și de dezvoltare economică locală, precum și relații geografice și sociale strânse între producători și consumatori”, arată raportul suplimentar asupra propunerii.

În lunile de iarnă, din decembrie și până în februarie, prin excepție, legumele și fructele din import ar putea să reprezinte maximum 70% din ofertă, pe fiecare categorie.

 

Amenzi de până la 50.000 de lei

Inițiativa legislativă votată în plenul Senatului mai prevede că nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amendă de la 25.000 lei la 50.000 lei, în măsura în care nu sunt aplicabile prevederile Legii Concurenței.

Potrivit raportului comisiei de specialitate, modificarea legii privind comercializarea produselor alimentare ar putea conduce la întărirea competitivității pe piața de aprovizionare cu produse alimentare, la o creștere a competitivității fermierilor și micilor producători agricoli, având ca urmare creșterea ofertei de produse proaspete și minim procesare, cu implicații benefice asupra sănătății consumatorilor.

Propunerea legislativă a fost inițiată de senatorul PSD Ovidiu Donțu și ar urma să ajungă și în atenția Camerei Deputaților, for decizional.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!