Mai aproape de eliminarea vizelor pentru Canada

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 24 iunie 2016

Dacian Ciolos+Justin Trudeau, premierul Canadei1_1Premierul Dacian Cioloș s-a întâlnit, recent, la Ottawa, cu premierul Canadei, Justin Trudeau, șeful Executivului român precizând că omologul său canadian s-a arătat deschis față de o decizie comună, la nivel politic, pentru soluționarea problemei vizelor pentru cetățenii români.

În cadrul discuțiilor, premierul Dacian Cioloș i-a înmânat lui Justin Trudeau și scrisoarea semnată împreună cu premierul Bulgariei, Boyko Borissov, în care România și Bulgaria fac apel la „reciprocitate în problema vizelor pentru români și bulgari”, scrie Mediafax.

„Pe agenda discuțiilor s-a aflat și obiectivul major al României în această vizită oficială, și anume aducerea problematicii vizelor pentru cetățenii români în atenția Guvernului de la Ottawa la nivel politic, după ce în ultimii ani acest subiect a fost tratat mai ales la nivel tehnic în diferite formate de negociere”, se arată într-un comunicat emis de Guvernul României.

„De asemenea, prim-ministrul român i-a înmânat premierului canadian o scrisoare comună semnată de Dacian Cioloș și de Boyko Borissov, premierul Bulgariei. Textul scrisorii reafirmă dorința de a întări parteneriatul și prietenia cu Canada, trece în revistă marile teme de pe agenda comună din perioada următoare de pe urma cărora cetățenii și companiile celor trei țări vor putea beneficia și supun atenției premierului Justin Trudeau nevoia de reciprocitate în problema vizelor pentru români și bulgari așa cum s-a specificat în Declarația ultimului summit Uniunea Europeană-Canada, în 2014”, se mai menționează în comunicat.

 

200.000 de canadieni de origine română

În cadrul întâlnirii, cei doi premieri au remarcat „bunele relații bilaterale româno-canadiene la care contribuie și o comunitate de aproximativ 200.000 de canadieni de origine română excelent integrați în cultura țării de adopție”.

„Am venit în Canada pe fondul unei relații privilegiate pe care o avem între România și Canada și a susținerii pe care România o acordă relației dintre Uniunea Europeană și Canada. Ca două țări prietene, am convenit că trebuie să arătăm o dorință clară de soluționare a chestiunii liberalizării vizelor pentru cetățenii români. Avem ingredientele tehnice la care vom adăuga, începând de azi, o abordare politică comună pentru o decizie în perioada imediat următoare. Premierul Trudeau și-a arătat deschiderea pentru a lucra împreună, rapid și eficace în acest sens”, a declarat Dacian Cioloș, potrivit documentului citat.

Premierul Justin Trudeau a mulțumit României pentru sprijinul consular acordat Canadei în Siria.

De asemenea cei doi premieri au discutat aspecte legate de pregătirea Summit-ului NATO de la Varșovia.

Potrivit sursei citate, premierul Dacian Cioloș s-a mai întâlnit cu președinții Senatului, George J. Furey, și Camerei Comunelor, Geoff Regan, precum și cu guvernatorul general al Canadei.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!