Mai aproape de eliminarea vizelor pentru Canada

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 20 iulie 2016

Canada_emigrare

Canada urmează să anunțe în toamnă rezultatele evaluării situației României și Bulgariei în contextul posibilității eliminării vizelor de călătorie pentru cetățenii din aceste țări, afirmă surse citate de agenția bulgară de presă Novinite, preluată de Mediafax.

Comisarul UE pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, a găzduit, la Bruxelles, o întrevedere a reprezentanților României, Bulgariei și Canadei. Din partea României a participat șeful Cancelariei Guvernului, Dragoș Tudorache.

În cadrul reuniunii, John McCallum, ministrul canadian al imigrației, a transmis că rezultatele evaluărilor României și Canadei vor fi anunțate în toamnă, când există posibilitatea stabilirii unui calendar pentru eventualitatea eliminării vizelor de călătorie în Canada pentru cetățenii români și bulgari.

 

Cioloș, optimist

Anterior, premierul Dacian Cioloș a declarat că așteaptă progrese foarte clare și chiar decizii pe tema vizelor pentru Canada până la sfârșitul mandatului acestui guvern.

România și Bulgaria trebuie să îndeplinească o serie de criterii tehnice înainte de a putea obține eliminarea vizelor de călătorie în Canada. O comisie canadiană de expertiză a vizitat România în luna iunie, iar evaluarea Bulgariei se va face la sfârșitul lunii iulie.

Dimitris Avramopoulos a semnalat că Uniunea Europeană are obiectivul obținerii eliminării vizelor de călătorie în Canada pentru toții cetățenii europeni.

În contextul în care Uniunea Europeană intenționează să aprobe în luna octombrie Acordul economic și comercial complet cu Canada (CETA), această țară trebuie să acționeze sau riscă blocarea acestui acord prin dreptul de veto al statelor care nu vor ca cetățenii lor să fie tratați precum cetățeni UE de rangul doi.

În aprilie, Canada și Statele Unite au primit la dispoziție încă trei luni pentru a se conforma cu politica UE privind reciprocitatea eliminării vizelor: țările ale căror cetățeni nu au nevoie de vize UE trebuie, în schimb, să permită călătoriile fără vize pentru toți cetățenii UE.

Premierul Dacian Cioloș s-a întâlnit la mijlocul lunii iunie la Ottawa cu premierul Canadei, Justin Trudeau. Șeful Executivului român a precizat că omologul său canadian s-a arătat deschis față de o decizie comună, la nivel politic, pentru soluționarea problemei vizelor pentru cetățenii români.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!