Mai aproape de eliminarea vizelor pentru SUA și Canada

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Diaspora în lume pe data 12 decembrie 2014

us_airport passport check

Rata de refuz a solicitărilor de viză din partea cetăţenilor români în anul fiscal 2013-2014 a ajuns sub pragul de 10% (9,8%). Ministerul Afacerilor Externe apreciază că această scădere, asociată unei eventuale modificări a criteriilor de acces în Visa Waiver, poate duce la eliminarea regimului de vize SUA, informează Mediafax.

Ministerul Afacerilor Externe salută „anunţul autorităţilor americane privind scăderea procentului ratei de refuz a solicitărilor de viză din partea cetăţenilor români în anul fiscal 2013-2014, pentru prima oară, sub pragul de 10% (9,8 %)”, subliniind că această evoluţie consolidează trendul descrescător al ratei de refuz a solicitărilor de viză înregistrat în perioada 2010-2014.

Astfel, în 2010, rata de refuz a fost de 24,8%, în 2011 de 22,4%, în 2012 de 17%, iar anul trecut de 11,5%.

Potrivit unui comunicat remis Mediafax, MAE îşi exprimă speranţa că „această tendinţă pozitivă se va menţine şi în cursul anului viitor, fiind relevantă din perspectiva progreselor continue înregistrate de România pe linia îndeplinirii criteriilor aferente includerii în programul Visa Waiver”.

„Scăderea, în continuare, a ratei de refuz a solicitărilor de viză depuse de cetăţenii români, asociată eventualei modificări a criteriilor de acces în programul Visa Waiver, în principal prin posibilitatea creşterii pragului ratei de refuz de la 3%, în prezent, la 10%, este de natură să contribuie semnificativ la materializarea, într-un timp cât mai scurt, a dezideratului de eliminare a regimului de vize pe relaţia cu SUA”, precizează Ministerul de Externe.

Pe de altă parte, românii ar putea călători în curând fără vize în Canada. Ministrul canadian de externe a declarat că ţara sa îşi va modifica legislaţia pentru a relaxa regimul de vize pentru toate statele Uniunii Europene. Românii şi bulgarii sunt singurii cetăţeni ai Uniunii Europene care au nevoie de vize pentru a călători în Canada. Şeful diplomaţiei canadiene a făcut aceste precizări în timpul unei întâlniri bilaterale cu omologul său bulgar, la o reuniune recentă a OSCE, din Elveţia, potrivit unui comunicat al Ministerului bulgar de Externe.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!