MAI GUSTĂM… ROMÂNIA?

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Poveşti româneşti, Reportajul săptămânii pe data 27 iunie 2016

Diaspora Romaneasca_Mai gustam... Romania

Chiar dacă sunt plecați de mulți ani din țară, românii stabiliți în UK și-au păstrat intact dorul de țară. Este o dorință care se manifestă prin căutarea produselor românești de orice fel, fie că vorbim de produse alimentare, fie de produse culturale.

Patronii de restaurante românești, organizatorii de evenimente culturale românești, toți spun că românii caută și savurează produsele românești. Așa cum observa un intervievat, este modalitatea de a-și aduce țara odată cu ei, peste tot pe unde se află.

Și mai interesantă este mândria românilor, faptul că aceștia se laudă cu produsele autentice românești și împărtășesc această bucurie cu prietenii de alte naționalități. În restaurante cu specific românesc, la spectacole folclorice sau, pur și simplu, dăruind o parte din România!

 

 

Distracție în restaurantele românești

 

La început au fost doar câteva în UK. Cu timpul s-au înmulțit și au devenit din ce în ce mai pline de clienți. Patronii restaurantelor românești din UK spun că din ce în ce mai mulți români devin clienți fideli și chiar aduc cu ei prieteni de alte naționalități pentru a se bucura împreună. Cu timpul, și oferta acestor restaurante s-a diversificat și, pe lângă produsele culinare, aduc în fața românilor artiști din țară care întregesc atmosfera românească. Patronii s-au pliat pe evenimente sau chiar au inițiat evenimente, mici spectacole susținute de nume sonore din industria divertismentului românesc. Și, potrivit acestora, astfel de evenimente se bucură de un real succes.

Corneliu Ghețu este patronul restaurantului Cornelius din Londra. Deține această afacere de mulți ani și a ajuns să cunoască foarte bine piața în domeniu, atât cererea, cât și oferta.

„Din experiența mea, pot aprecia că interesul românilor pentru produsele culinare românești a crescut, adică din ce în ce mai mulți români ne calcă pragul restaurantului. De aceea, chiar vom inaugura un al doilea restaurant. Este posibil ca acest interes crescut să se datoreze și faptului că în Londra sunt din ce în ce mai mulți români. Dar pe lângă produsele culinare, mâncarea și băutura românească, românii apreciază și artiștii pe care îi invităm din țară la evenimentele noastre. Adică, faptul că avem un cântăreț cunoscut, de muzică populară să zicem, acest fapt atrage românii. Noi invităm permanent astfel de artiști din România, cântăreți de muzică ușoară sau muzică populară. Nu invităm maneliști. Nu am nimic cu manelele, dar nu e profilul localului nostru”, a declarat Corneliu Ghețu, patronul restaurantului Cornelius.

Acesta ne-a mai spus că există pe piața londoneză o concurență acerbă, la nivelul distribuției de produse alimentare din estul Europei, între români, polonezi și turci:

—————————————

„În ce mă privește, prefer să mă aprovizionez de la distribuitorii români, chiar dacă prețul este ușor mai ridicat.”

Corneliu Ghețu, patronului restaurantului Cornelius

—————————————

 

Români care își „momesc” prietenii cu produse românești

Mariana Tipa conduce o afacere de succes, ocupându-se de restaurantul Crystals of London, un local cu specific românesc, care se adresează atât românilor, cât și englezilor sau clienților de alte naționalități.

„Mâncarea noastră este 100% românească, dar asta nu înseamnă că suntem vizitați doar de români. Normal, ei sunt principalii clienți, însă nu și singurii. De multe ori își aduc prietenii de alte naționalități și aceștia devin, la rândul lor, clienți fideli.

Facem această afacere de mai mulți ani și faptul că am ținut mereu la calitate ne-a avantajat. Nu pot să vorbesc în numele tuturor românilor, dar, în ceea ce îi privește pe clienții noștri, adică pe cei pe care i-am cunoscut, aceștia apreciază foarte mult produsele tradiționale românești”, ne-a declarat Mariana Tipa, manager al restaurantului Crystals of London.

 

Vinul românesc de calitate, savurat de români, dar mai ales de englezi!

Ovidiu Drăghici aduce vinuri românești în UK. Având în vedere această activitate, te-ai aștepta ca acesta să aibă mulți clienți români. Și totuși, nu e așa. 98% din vinurile importate de acesta sunt cumpărate de englezi!

—————————————

„Nu vreau să supăr pe nimeni, dar trebuie spus că majoritatea românilor nu știu decât de vinurile comune, cum ar fi Grasa de Cotnari sau Busuioaca de Bohotin. Oferta mea de vinuri este de la mediu spre premium și este mai puțin cunoscută. Așa se explică de ce am așa puțini clienți români. Dar, din câte știu, românii cumpără și consumă vin românesc, doar că au alte surse, inclusiv pachetul de acasă, pus la microbuz.”

Ovidiu Drăghici, director Transylvania Wine LTD

—————————————

 

Cel mai mare aflux de clienți, de sărbători!

În preajma sărbătorilor, românii sunt cel mai atrași de produsele românești. Și, dacă, în timpul anului, iau tot ce găsesc prima dată de la cel mai apropiat magazin sau supermarket englezesc, de Paște sau de Crăciun pe masa românului se află doar mâncare și băutură românească. Ne confirmă asta atât patronii restaurantelor, cât și cei ai magazinelor românești. În plus, în această perioadă, afacerile în regim catering explodează.

Managerul patiseriei Deli Twist ne-a spus că în perioada sărbătorilor abia pot face față solicitărilor. „Toate produsele noastre sunt făcute cu ingrediente românești, sunt făcute în bucătăria noastră și sunt naturale. De aceea nu ne plângem de clienți”, ne-a declarat acesta.

 

Microbuze burdușite cu pachete de acasă pentru români

Un alt indicator al pasiunii românilor pentru  produsele de acasă este înmulțirea microbuzelor care oferă servicii de coletărie. Săptămânal, sute de microbuze intră în UK, burdușite cu pachete pentru românii stabiliți aici. Cristi este șoferul unui astfel de microbuz:

—————————————

„Să vă dau un exemplu. Eu sunt din Vaslui. Când am început această afacere, acum patru ani, erau doar două microbuze care făceau curse regulate, o dată pe săptămână. Acum sunt cel puțin zece și toate sunt pline. Și asta doar din Vaslui. Vă dați seama cât ar putea fi, în total, din toată țara. Pe drum mă întâlnesc cu o mulțime de microbuze din România. Sunt din ce în ce mai mulți români care au găsit această modalitate de a mânca sau de a bea un pahar de vin de acasă.”

—————————————

 

Doar la concedii, românii sunt împărțiți

Faptul că mulți români își petrec concediul în România nu e ieșit din comun. Se observă acest lucru cu ochiul liber pe șoselele patriei, acolo unde, în perioada estivală, se resimte afluxul de mașini străine conduse de românii care muncesc în străinătate și își petrec concediul acasă. Surprinzător este faptul că, în ultima perioadă, din ce în ce mai mulți români își aleg ca destinație de vacanță țări precum Italia sau Spania. Ioana lucrează pe un aeroport din Londra și, prin prisma jobului, a cunoscut mulți români și destinațiile lor.

„Cei mai mulți români pe care îi întâlnesc la aeroport spun că merg în vacanță în Italia sau Spania. Foarte puțini merg în România. Iar cei care fac asta spun că au alte probleme de rezolvat sau merg mai mult dintr-un soi de obligație față de rude”, ne-a declarat Ioana.

 

Turismul românesc, partea bună și partea rea

O familie de români care locuiește în UK de 12 ani pleacă în fiecare an în vacanță cu rulota. Interesant este că în cele șase săptămâni de hoinăreală, o perioadă de una sau două săptămâni și-o petrec în România.

„În fiecare an plecăm cu toată familia cu rulota în Europa, așa că am vizitat mai toate țările. Evident că nu putem să nu trecem prin România, acolo unde ne așteaptă prietenii și rudele.

Avantajul în România este că te poți duce cu rulota la munte, te oprești unde vrei și rămâi acolo. În limita bunului simț, poți să faci și un grătar și ce mai vrei. Asta, însă, nu o poți face în multe țări din Europa. Acolo, doar te oprești și admiri peisajul.

De asemenea, litoralul românesc are avantajul că are parcări specializate pentru camping. În alte părți din Europa, mai rar sau deloc găsești această oportunitate”, ne-a declarat capul familiei.

—————————————

„Sunt două categorii de clienți români. Sunt românii care nu sunt dispuși să încerce altceva și care consumă doar produse românești pentru că așa s-au obișnuit. Mai sunt și românii care, practic, ne fac un fel de reclamă. Adică își invită prietenii de alte naționalități pentru a le arăta și a se lăuda cu oferta culinară românească. Oricum ar fi, consider că românii apreciază produsele românești și, mai mult decât atât, le recomandă și celorlalți.”

Mariana Tipa, manager restaurantul Crystals of London

—————————————

 

 

Magazinele românești în Londra,

precum ciupercile după ploaie!

 

Odată ajunși în UK, românii pot observa cu o oarecare surprindere magazinele românești. Practic, nu este zonă din Londra care să nu fie acoperită de un astfel de magazin. Cel puțin în nordul și estul Londrei, acestea sunt aproape incredibil de multe dat fiind faptul că ne aflăm, totuși, în capitala UK, și nu în cea românească. La fel stau lucrurile și în alte orașe din UK în care se află comunități românești mai mari, precum Manchester, Leeds, Birmingham etc.

„Am deschis primul magazin acum șapte ani, fără prea multe speranțe. Dar afacerea a mers din ce în ce mai bine, așa că acum tocmai am inaugurat al treilea magazin. Nu făceam asta dacă nu aveam clienți. Normal, cei mai mulți sunt români, dar avem și mulți clienți bulgari, polonezi sau alții din Europa de Est. Englezii sunt mai puțini pentru că zonele în care am deschis magazinele nu prea sunt locuite de englezi, ci în mare majoritate de imigranți”, ne-a declarat patronul mai multor magazine românești. Unul dintre magazinele sale se află în Stratford, dar ne-a spus că nu vrea să apară cu nume în ziar pentru că lauda poate aduce ghinion!

—————————————

Problema este că produsele noastre sunt mai scumpe decât cele similare de pe piața din Anglia. Însă românii apreciază calitatea, gustul original de acasă, așa că afacerea merge bine.”

—————————————

 

Concurență acerbă cu magazinele turcești

Același patron ne-a mai spus că, în ultima perioadă, magazinele turcești fac o concurență acerbă celor românești.

„Acum s-au dezvoltat și distribuitorii care aduc produse românești în UK, așa că orice patron de magazine poate merge la un depozit să achiziționeze produse din România. Cel mai bine au speculat asta patronii turci. Aceștia au văzut imediat potențialul și acum, dacă mergi într-un magazine turcesc, pe lângă produsele lor, ai surpriza să găsești rafturi pline cu produse românești. La fel se întâmplă și în magazinele polonezilor, doar că marfa lor e din Polonia, este similară cu cea românească și, avantajul lor, este mai ieftină. În plus, ei și-au dezvoltat foarte mult industria alimentară și exportă masiv aici. Sunt multe supermarketuri englezești care comercializează produse din Polonia”, ne-a mai spus patronul român.

 

Cu brânza înainte!

Un alt patron care are un magazin românesc în Leyton ne-a dezvăluit că cel mai mare succes îl are datorită faptului că a obținut adeverințele pentru a putea aduce și comercializa brânză proaspătă din România, sub diverse sortimente.

—————————————

„Toți clienții care intră în magazine se opresc la frigiderul cu brânzeturi. Și chiar cumpără, nu doar se uită. Nu cred că poți găsi în multe locuri din Londra brânză de oi la burduf, adusă direct de la stână din România. De asemenea, avem caș proaspăt de oi, de vacă și chiar și de bivoliță. Mai românesc de atât, ce mai doriți?”

—————————————

Acesta ne-a mai spus că această idee i-a adus foarte mulți clienți români, dar și străini: „Un englez mi-a spus că a venit special aici după ce un prieten i-a făcut cadou un caș proaspăt de capră. Din păcate, nu mai aveam caș de capră, dar a cumpărat câte puțin din toate sortimentele care le aveam atunci în galantar”.

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Gelu Irimia

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!