MAI GUSTĂM… ROMÂNIA?

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Poveşti româneşti, Reportajul săptămânii pe data 27 iunie 2016

Diaspora Romaneasca_Mai gustam... Romania1

 

Spectacole românești cu sala plină!

 

Nu doar mâncarea și băutura românească este apreciată de românii din UK. Am stat de vorbă cu mai mulți organizatori de evenimente culturale care ne-au declarat că, la fel de mult, românii sunt atrași și legați de tot ceea ce înseamnă cultură și tradiție românească. Mai mult decât atât, aceștia încearcă să-și educe copiii în așa fel încât să nu-și uite originile și identitatea. Cazurile speciale se întâlnesc în familiile mixte, atunci când doar un părinte este român. Aici intervin asociațiile sau cluburile fondate de români, special pentru acești copii. Am identificat două astfel de asociații, Școala Românească la Londra și Vatra Românească din Machester.

Alina Balațchi este cofondatoare a aplicației myRO, o aplicație făcută să ajute românii aflați în afara granițelor țării. Cu ajutorul acestei aplicații, românii au acces la un portal de știri românești, hartă cu geolocație – pentru descoperirea tuturor serviciilor, anunțurilor și evenimentelor din proximitate, un motor de căutare încorporat care te ajută să găsești imediat serviciul căutat.

„Dacă nu ar exista interesul românilor pentru produsele românești, nu ar exista aplicația și nu ar avea un așa mare succes, pentru că practic noi asta facem, ajutăm românii oriunde s-ar afla să găsească produsele românești de orice fel. Dar dincolo de acest interes, am observat un nou curent. Românii au început să-și promoveze țara prin cadouri românești oferite englezilor sau altor străini. Însă cred că cel mai bun exemplu al faptului că românii sunt dornici de produsele românești este apariția atâtor magazine românești în Londra.

Un alt exemplu, pe segmentul cultural: cine ar fi crezut acum trei ani când a debutat proiectul «Povești spuse-n românește» că spectacolul lui Dan Puric va aduna 800 de oameni, români dornici de România? Pe același plan, aș putea să mai amintesc faptul că acum câteva zile am contribuit la un alt eveniment destinat copiilor români. A fost spectacolul «Gașca Zurli – Am o căsuță mică», un eveniment foarte apreciat atât de cei mici, cât și de părinți”, ne-a declarat Alina Balațchi.

—————————————

„Deși au plecat de mulți ani din țară, cred că mulți români sunt dependenți de România, de produsele românești. Fie că merg la un magazin românesc să cumpere un produs care le amintește de casă, fie că vine la un spectacol să aplaude un artist român, asta dovedește atașamentul românilor pentru mediul în care au crescut. Este ceea ce ne leagă pe noi românii și ne reunește într-o comunitate care nu uită de unde a plecat și se întoarce cu drag acasă.”

Alina Balațchi, cofondatoare a aplicației myRO

—————————————

 

Lecții de limbă română pentru copii

Veronica Costache s-a gândit la un produs românesc tocmai datorită cererii. Produsul ei este educațional și este reprezentat de lecții de limba română și cultură românească oferite copiilor:

„Văzând în jurul meu atâția copii români care nu mai știau să vorbească limba română, părinți care mi-au spus că nu au timp să se ocupe de acest aspect, m-am gândit să le ofer o mână de ajutor și am început cu un club pentru copiii mici. Apoi, datorită cererii din ce în ce mai mari și circumstanțelor, am înființat Școala Românească.

Suntem mai mulți profesori care facem aceste cursuri și pot spune că românii chiar apreciază ce facem aici și suntem copleșiți atunci când vine un părinte și ne mulțumește. Se vede că mulțumirea este sinceră, iar asta ne face să mergem mai departe.”

—————————————

„Avem copii între 4 și 11 ani, cărora le oferim trei ore pe săptămână lecții de limba și literatură română, incluzând aici și partea de tradiții românești. Facem lucruri care au legătură cu România, iar părinții vor pentru copiii lor un viitor în care să nu piardă cultura cu contactul și identitatea română.”

Veronica Costache, fondatoare a Școlii Românești

—————————————

 

Generații de români cu mentalități diferite

Alexandra Fielding se ocupă de o asociație care și-a propus să păstreze vii în rândul românilor din UK tradițiile populare românești. „Am observat că există trei generații de români stabiliți aici cu trei mentalități diferite. Există generația de 40-50 de ani, care orice ar face sau oriunde s-ar afla tot acasă se gândește și e clar că ei sunt cel mai atașați de valorile românești.

Există, în schimb, și generația tânără de 20-30 de ani, o generație de dezrădăcinați. Nu e vina lor. Au plecat de mici de țară, au fost crescuți de părinți prin Spania, Italia și acum au ajuns aici. Vorbesc un fel de limbă română combinată cu italiană și spaniolă. E clar că pentru ei România nu mai înseamnă mare lucru.”

—————————————

„Mai există și o a treia generație, reprezentată de studenții români, o generație foarte atașată de tradiții și cultură, iar pentru mine această generație reprezintă o mare speranță.”

Alexandra Fielding, fondatoare a Asociației Vatra Românească din Manchester

—————————————

 

„Povești spuse-n românește” pentru românii din UK

Claudia Cârlig este inițiatoarea unui proiect cultural numit „Povești spuse-n românește”. De câțiva ani, prin acest proiect sunt invitați în UK artiști români, trupe de teatru care susțin spectacole în fața publicului românesc.

„Aș putea spune că pe acest segment de ofertă culturală a crescut atât cererea, cât și oferta. Când am început acest proiect, eram singuri în acest domeniu. Acum au mai apărut și alte oferte, alte evenimente culturale la care publicul românesc nu lipsește. Asta înseamnă că românii sunt din ce în ce mai interesați de arta românească.”

—————————————

În ce ne privește, la spectacolele noastre, sala a fost mai mereu plină, având între 400 și 600 de spectatori români la fiecare eveniment.”

Claudia Cârlig, fondatoare a proiectului „Povești spuse-n românește”

—————————————

 

 

Exemplu de eveniment românesc:

spectacole pentru copii!

 

Compania de evenimente MasterMind Events și-a propus să aducă un nou suflu pe piața evenimentelor organizate pentru comunitatea românească din Marea Britanie.

În zilele de 18 iunie și 19 iunie, la Birmingham și respectiv Londra, au organizat, în premieră în UK, primele spectacole cu Gașca Zurli. Cele două spectacole s-au bucurat de un mare succes, dovadă fiind numărul mare de spectatori de toate vârstele, de la 6 luni la 60 de ani.

Luminița Mănescu, mama a trei fetițe, care a cumpărat bilete pentru spectacolul din Londra cu 3 săptămâni înainte, a declarat: „Spectacolul de duminică oferit de Gașca Zurli a fost mult mai mult decât ne-am așteptat. Și noi, deopotrivă cu copiii, am fost extaziați!!! Copiii erau absorbiți de tot ceea ce se întâmpla pe scenă, au râs, au cântat…

Gașca Zurli este un fenomen frumos, alcătuit din oameni talentați și dedicați, care aduc bucurie mare în toate sufletele, începând de la cel mic la cel mai mare. Îi așteptăm cu nerăbdare să îi revedem aici în Londra.”

Un alt „tătic” participant, Bogdan Cristea, a declarat:

—————————————

„A fost un spectacol minunat, cu o organizare de excepție. Tinerii sunt absolut minunați, prin show-ul lor și prin învățăturile pe care le transmit copiilor”.

—————————————

Mirela Retegan, femeia care a dus dragostea pentru copilul său la rang de fenomen național și a înlocuit educația formală cu spectacolul imaginației, a redat pe Facebook unele din gândurile împărtășite de părinții care au venit la Birmingham:

„Am plecat dimineața la 6. Stăm pe o insulă de unde am venit cu vaporul, apoi cu mașina. Am făcut 7 ore să vă vedem”; „Să nu te oprești”, mi-a zis o mamă cu lacrimi în ochi. „Am 3 copii, soțul este englez și doar eu vorbesc cu ei limba română”; „Mergem în țară cam la 3 luni, nu am reușit să vă prindem niciodată”; „Copilul nostru stă cu mama în țară și nu au ajuns niciodată la un spectacol cu voi. I-am chemat aici și i-am făcut surpriza asta. Mulțumim!”

—————————————

Ce spun românii

 

Este normal ca un patron de restaurant să spună că românii dau năvală în localul pe care îl conduce. La fel de normal este și ca organizatorii de evenimente culturale să fie mândri de reușita lor. Acestea sunt semne bune, dar nu înseamnă neapărat că toți românii din UK nu mai pot trăi de dorul produselor românești.

De fapt, dacă e să ne raportăm la numărul mare de români stabiliți în această țară, un procent foarte mic calcă pragul unui restaurant românesc sau participă la o acțiune culturală românească. Singura legătură cu țara a acestora este batonul de salam și berea cumpărată de la un magazin românesc.

„Sunt de doi ani în UK și nu am fost la niciodată la niciun spectacol românesc. Am fost o singură data într-un restaurant românesc pentru că am vrut să văd un meci de fotbal al naționalei României. Din magazinele românești cumpăr foarte rar produse. Doar vara mai merg uneori și iau o cutie de mici pentru grătar. În ultima perioadă însă, găsesc mici și la magazinele turcești, și chiar și bere românească. Cumpăr de acolo, pentru că e mai aproape și chiar mai ieftin.”

Cosmin, 30 de ani, muncitor în construcții

„Ne aprovizionăm periodic cu miere de albine pentru copii și pentru noi. Mierea o primim de la rudele din țară. În rest, nu cumpăr produse din magazinele românești. Nu pentru că nu ne-ar place, dar cele mai multe produse românești sunt din carne sau preparate din carne, iar noi suntem vegani. Pe același principiu, nu mergem nici în restaurantele românești.”

Daniel, 28 de ani, IT-ist

„Îmi place mâncarea românească, dar o fac cu produse englezești. Din când în când, mai trec și pe la un magazin românesc pentru că, de exemplu, nu găsești în multe locuri costiță afumată ca la noi. Nu merg la restaurant, pentru că prefer un grătar cu familia acasă. Nici la spectacole românești nu am fost niciodată.”

George, 27 de ani, șofer

„Merg des în magazinele românești și primesc și pachete de acasă pentru că sunt dependent de mâncarea românească. Nu-mi plac alimentele englezești și de aceea prefer să merg câteva stații de autobuz până la cel mai apropiat magazin românesc ca să-mi fac cumpărăturile. Uneori merg cu soția și la un restaurant românesc, și poate aș merge mai des, dar e cam departe de zona în care locuim.”

Dragoș, 34 de ani, muncitor în construcții

—————————————

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autor articol: Gelu Irimia

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!