MAI: „Interzis în România pentru patru cetățeni maghiari”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 24 martie 2014

Basescu_miting maghiari_colaj

Ministerul român de Interne a decis că patru cetățeni maghiari, cunoscuți pentru activitățile lor extremiste, să nu mai poată intra pe teritoriul României timp de un an. Decizia a fost luată după desfășurarea unor „activități specifice” de evaluare a riscului la adresa siguranței României, a precizat purtătorul de cuvânt.

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, care a precizat și prevederile legale în baza cărora a fost luată această decizie, printre care Ordonanța de Urgență 102 din iulie 2005 privind libera circulație pe teritoriul României, Legea 51/1991, Directiva europeană 38 și Regulamentul 562 de instituire a unui cod comunitar. Astfel, autoritățile române au decis „instituirea unor măsuri pro-active cu scopul preîntâmpinării unor evenimente ce pot afecta grav ordinea și siguranța publică”, a mai spus reprezentantul MAI.

Cei patru cetățeni sunt: Zsolt Tyirityan, membru al organizației „Oastea Haiducilor”, Gyula Gyorgy Zagyva, membru Jobbik, membru al Mișcării de Tineret din cele 64 de Comitate HVIM, Szavay Istvan, membru Jobbik, și Mikola Bela, membru al organizației „Noua Gardă Ungară”, față de care organele competente au sesizat Curtea de Apel București în vederea declarării acestuia ca indezirabil.

„Există indicii temeinice că fac parte din structuri de natură naționalist-extremistă”, a mai precizat purtătorul de cuvânt, adăugând că activitățile desfășurate de acestea presupun „riscuri” la adresa ordinii publice și a securității naționale a României.

Totodată, reprezentantul Ministerului de Interne a subliniat că autoritățile române „au în atenție și alte persoane care desfășoară sistematic pe teritoriul României astfel de acțiuni” și nu vor ezita să aplice legislația în vigoare în toate cazurile în care cetățeni ai altor state încalcă în mod direct legea și instigă cetățenii la nerespectarea Constituției și a legilor țării. 

Băsescu, despre secui: „Nu poți să urăști România atât”

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, într-un interviu pentru Adevărul Live, că etnicii maghiari din județele Covasna și Harghita nu pot să urască România într-atât încât să nu pună steagul țării în care locuiesc lângă steagul lor. Șeful statului a menționat că cele două județe produc mai puțini bani decât consumă, afirmând că nici măcar jumătate de an nu ar putea să finanțeze școlile și spitalele.

„Marea problemă este că aici se face un joc: nimeni nu definește autonomia pe care o vor liderii politici din Ținutul Secuiesc. Ce autonomie administrativă mai mare decât ce au acum? Pot să facă orice cu resursele financiare pe care le dobândesc. Județele Covasna și Harghita produc mult mai puțini bani decât consumă anual. Primesc bani cu care funcționează și școlile, și spitalele, și administrația locală, și proiectele care se dezvoltă în cele două județe. Ce produc nu le acoperă cheltuielile. N-ar putea să țină nici măcar 6 luni școlile, spitalele, să își asigure energie electrică cu resursele pe care le au”, a spus Traian Băsescu, luni, la „Adevărul Live”.

Întrebat dacă există un pericol real, acum, de creștere a extremismului maghiar în Transilvania, președintele a răspuns: „Mi-ar plăcea să văd că au o atitudine fair-play față de statul român. Atunci când își flutură steagul care îi reprezintă, să fie și steagul românesc.” „Dacă aș vedea steaguri reprezentând legal zonele sau județul sau comuna, alături de steagul românesc, cred că niciun român nu ar fi deranjat. Nu poți să urăști România atât de mult, încât să nu-i pui steagul lângă steagul tău”, a spus Traian Băsescu.

În urmă cu o săptămână, președintele Traian Băsescu a cerut public elaborarea unor legi care să interzică prezența partidului maghiar extremist Jobbik pe teritoriul României. De asemenea, șeful statului a afirmat că statul român „nu va tolera mesaje care nu respectă Constituția României” și că „oricine poate fi expulzat în plin sejur în România”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!