Mai mult NATO în România

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 11 martie 2016

După întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prim-ministrul Dacian Cioloș a declarat că România va face propuneri concrete privind angajarea unor resurse prin care să faciliteze o prezență crescută a forțelor NATO în flancul estic al alianței.

Propunerile urmează să fie discutate la summitul NATO de la Varșovia, din iulie.

„Sperăm la o întărire a prezenței NATO pe flancul estic, atât cel de nord-est, cât și cel de sud-est, România fiind gata să se angajeze cu resurse pentru o prezență avansată a forțelor aliate pe flancul estic. În săptămânile viitoare, vom veni cu propuneri concrete”, a spus Dacian Cioloș.

În paralel, autoritățile române urmează să intensifice colaborarea pe plan militar cu Republica Moldova. „România colaborează deja cu Republica Moldova în domeniul militar și am primit asigurarea că NATO își dorește cooperarea aceasta. Nu este o cooperare împotriva cuiva. România își dorește o colaborare cu Rusia, dar este important să ne asigurăm securitatea în această zonă”, a mai declarat Cioloș. În schimbul susținerii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, România își va respecta angajamentele legate de sporirea bugetului alocat apărării. „Guvernul pe care îl conduc s-a angajat să continue creșterea fondurilor pentru Apărare atât pentru bunăstarea militarilor, cât și pentru înzestrare până la nivelul de 2%, nivel pe care vrem să-l atingem în 2017 și să-l menținem timp de 10 ani.”

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!