Mai multe case noi, mai puţine credite ipotecare

Articol publicat in sectiunea Locuinţe, UK la zi pe data 23 iunie 2014

uk_new houses

The Bank of England, Banca Naţională a Marii Britanii, va primi noi atribuţiuni ce îi vor permite să instituie măsuri pentru prevenirea declanşării unei potenţiale crize pe piaţa imobiliară, a anunţat ministrul finanţelor George Osborne, conform ediţiei online BBC News din 12 iunie.

Acestea vor include posibilitatea limitării valorii creditelor ipotecare acordate („mortgage”) în funcţie de veniturile beneficiarilor împrumutului sau de preţul imobilelor achiziţionate în acest fel.

 

Se înăspresc condiţiile pentru „mortgage”

„Sunt decis să intervin în scopul limitării viitoarelor posibile riscuri de pe piaţa imobiliară, acordând noi puteri Băncii Angliei, pentru ca aceasta să poată interveni în vederea ţinerii sub control a valorii «mortgage»-rilor, în raport cu veniturile unei familii şi cu preţul locuinţelor”, a precizat conservatorul George Osborne.

Limitările impuse în viitor de banca naţională britanică se vor aplica inclusiv în cazul locuinţelor cumpărate prin „Help to Buy”, program guvernamental contestat ce permite doritorilor să achiziţioneze o casă prin credit ipotecar, după plata unui avans de doar 5% din valoarea imobilului.

Doar 27.861 de locuinţe s-au vândut până în prezent în Marea Britanie prin intermediul programului „Help to Buy”. Cifra este foarte mică în raport cu totalul de peste 500.000 de proprietăţi imobiliare tranzacţionate în întreaga Mare Britanie, numai în ultimele şase luni. Aceasta este concluzia unui raport dat publicităţii de Ministerul Finanţelor, după 13 luni de la punerea în aplicare a programului.

 

Peste 200.000 de locuinţe nou construite

Ministrul finanţelor britanice a mai spus că intenţionează să iniţieze reforme şi să promoveze legi cu scopul de a stimula vânzarea de case către populaţie. Aceste decizii vor avea ca efect accesul oamenilor la peste 200.000 de locuinţe noi, apreciază Osborne.

Consiliile locale vor trebui să identifice terenuri disponibile care se pretează la construcţia de locuinţe şi să raporteze această situaţie pentru obţinerea de pre-avize în scopul declanşării organizării de şantiere. Administraţiile publice vor primi apoi sprijin financiar pentru începerea lucrărilor de construcţie, dintr-un fond guvernamental special constituit.

Aproximativ 90% din spaţiile accesibile la nivelul întregii ţări vor fi acoperite cu case noi până în 2020, estimează, în consecinţă, reprezentanţii actualului guvern de la Londra.

Preţurile caselor au crescut în ultimul an cu 17% în Londra şi cu 8% la nivelul întregului teritoriu al Regatului Unit, conform celor mai recente date comunicate de Oficiul Naţional de Statistică (ONS). Aceste cifre au generat temeri referitoare la posibilitatea declanşării unei noi crize imobiliare în Marea Britanie.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!