Mai multe zile pentru înregistrarea copilului

Articol publicat in sectiunea Social pe data 10 iulie 2016

Demersurile pentru înregistrarea nașterii copilului trebuie finalizate în termen de 30 de zile de la naștere, comparativ cu 15 zile cât este în prezent, conform unei ordonanțe de urgență publicată în Monitorul Oficial, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), citat de Mediafax.

În situația în care este depășit termenul de 30 de zile, procedura va continua pe cale administrativă, fără a fi aplicată procedura de înregistrare tardivă a nașterii pe cale judecătorească, anunță MAI.

„Astfel, înregistrarea nașterii se va face cu aprobarea primarului unității administrativ-teritoriale și cu avizul prealabil al serviciului public comunitar județean de evidență a persoanelor sau, după caz, al municipiului București. În vederea înregistrării nașterii se vor efectua, după caz, o serie de activități de către autoritățile statului (verificări în registrele de stare civilă, în evidențele cazierului judiciar și în evidențele operative, luarea unor declarații etc.)”, se notează în comunicat.

Tot ca noutate, nu va mai fi solicitată expertiza medico-legală, obligatorie până acum în cazul înregistrării tardive a nașterii. Potrivit ordonanței, aceasta poate fi solicitată acum numai dacă nu există un certificat medical constatator al nașterii.

Prevederile noului act normativ se aplică și în cazul copiilor mai mari și a adulților a căror naștere nu a fost înregistrată în registrele de stare civilă. În cazul copiilor instituționalizați în actele de identitate eliberate se va înscrie domiciliu sau reședința la adresa instituției sau a centrului unde sunt instituționalizați.

Ordonanța de urgență a fost aprobată în ședința de Guvern din 28 iunie și face parte din seria de măsuri propuse de Executiv și implementate de Ministerul Afacerilor Interne pentru debirocratizarea și simplificarea procedurilor administrative.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!