Mai mulți imigranți români în Suedia

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 12 mai 2015

Numărul imigranților din UE, majoritatea din România și Bulgaria, despre care se crede că cerșesc în Suedia s-a dublat față de anul trecut, ajungând la aproximativ 4.000 de persoane, sugerează un nou sondaj, citat de portalul TheLocal.se.

Potrivit unui sondaj realizat de radioteleviziunea suedeză SVT, în Suedia se aflau între 3.400 și 4.100 de astfel de persoane după Paște. Un studiu realizat în urmă cu un an estima numărul lor între 800 și 2.000.

Dintre cele 290 de municipalități din Suedia, 241 au răspuns chestionarului trimis de SVT, ceea ce sugerează că numărul estimat al imigranților ar putea fi chiar mai mare, scrie Mediafax.

Martin Valfridsson, coordonatorul programului pentru persoane vulnerabile din cadrul UE, a declarat că datele par corecte, potrivit experienței sale.

El a petrecut ultimele săptămâni întâlnindu-se cu reprezentanți ai municipalităților și organizațiilor umanitare din țară, în cadrul eforturilor de a coordona mai bine cooperarea între diverse grupuri care oferă ajutor și asistență imigranților europeni săraci.

Studiul SVT sugerează că există cerșetori în cel puțin 40 de municipalități unde în urmă cu un an nu existau imigranți români sau bulgari, inclusiv în nordul țării.

Viziunea Suediei pe termen lung este să reducă numărul cerșetorilor care se îndreaptă către nordul țării și să le ofere asistență celor care au ajuns deja acolo. „Cerșetorii nu pot menține același nivel de trai cu cei care sunt rezidenți în Suedia, dar ar trebui să încercăm să folosim resursele pe care le avem aici pentru a-i ajuta cât se poate de mult”, declara Valfridsson pentru The Local la începutul anului.

Majoritatea cerșetorilor sunt membri ai comunității rome și au ajuns ca turiști, în conformitatea cu dreptul la libertatea de mișcare. Mulți trăiesc în corturi sau rulote și își câștigă existența cerșind bani în fața magazinelor și stațiilor de metrou.

Suedia și România au declarat că vor coopera în vederea combaterii sărăciei în cadrul comunității rome, în urma unor discuții diplomatice care au avut loc la începutul lui ianuarie în capitala suedeză.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!