Mai mulți turiști români în străinătate

Articol publicat in sectiunea Social pe data 4 septembrie 2015

Numărul turiștilor români în străinătate a urcat în această vară cu 15%, cele mai căutate destinații fiind Grecia și Turcia, urmate de Spania, Italia și Portugalia, estimează Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT), care remarcă și creșterea înregistrată în ultimii 2-3 ani de litoralul românesc.

Bulgaria iese astfel din Top 5 al celor mai vizitate țări de către români, după ce timp de mai mulți ani s-a aflat în primele trei poziții în acest clasament.

„Cele mai vizitate destinații din acest an au fost: Grecia, Turcia, Spania, Italia și Portugalia. Anul acesta, Grecia a fost pe un trend ascendent, devansând Turcia datorită faptului că este ceva mai ieftină și pentru că au fost pe piață mult mai multe chartere ca anul trecut. Oferta a fost diversificată și turiștii au putut alege dintr-o paletă mare de destinații în funcție de preferințe. Sezonul estival încă nu s-a încheiat, dar estimăm o creștere de 15% față de anul trecut”, a declarat, pentru Mediafax, Alin Burcea, prim-vicepreședinte al ANAT și proprietarul agenției de turism Paralela 45.

Potrivit acestuia, litoralul românesc este pe creștere de 2-3 ani și o parte dintre turiști românii care în anii trecuți alegeau Grecia și Bulgaria ca destinație de vacanță s-au reorientat în ultimul timp către litoralul autohton.

„Explicația ar fi infrastructura, hotelurile noi apărute, creșterea ușoară a serviciilor, sistemul all inclusive practicat de anumite hoteluri”, spune Burcea.

De asemenea, în anii trecuți, Egiptul era o altă destinație de vacanță preferată de români. Acum însă, din cauza problemelor politice cu care se confruntă țara, numărul turiștilor a scăzut.

În ceea ce privește situația din Grecia, el subliniază că până vara viitoare, problemele se vor reglementa cu siguranță. „Turismul în Grecia este un pilon important al economiei grecești și nu își vor permite să îi scadă calitatea, cu siguranță”, a adăugat Burcea.

De asemenea, acesta consideră că, dacă s-ar fi alocat mai mulți bani pentru promovarea României din punct de vedere turistic în străinătate, turismul putea contribui cu cel puțin 4% la Produsul Intern Brut, față de sub 1% în prezent. Reprezentantul ANAT este de părere că România ar putea totuși atrage mai mulți turiști străini, dacă ar exista programe focusate pe anumite zone ale țării.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!